Dé energiegevers bij jongeren #3: Persoonlijke ontwikkeling

Dé energiegevers bij jongeren #3 Persoonlijke ontwikkeling-pexels-tirachard-kumtanom-450050

We leven in een tijd waarin alles mogelijk is en je alles kunt worden wat je wilt. The sky is the limit. Deze vrijheid gaat gepaard met gevoelens van eenzaamheid, angst en teleurstelling. Doordat alles mogelijk is, zou je eigenlijk niet kunnen falen, de klap is dan ook extra hard als dit wel gebeurt. Volgens het CBS komen burn-outs het meest voor bij mensen tussen de 25 en 30 jaar. Als HR-professional en leidinggevende is het dus belangrijk om te weten wat jongeren als energiegevers zien in hun werk. Careerwise deed onderzoek onder ruim 3300 Nederlandse young professionals, zodat we samen kunnen gaan voor meer werkplezier en minder burn-out door in te spelen op energiegevers bij jongeren! Energiegever nr. 1 is: Menselijk samenwerken, energiegever nr 2 is: Zinvolle resultaten en nr. 3 is: Persoonlijke ontwikkeling.

Leeftijdsfase of generatieding?

Dat jongeren ontwikkeling belangrijk vinden heeft misschien meer met hun levensfase te maken dan met de jongeren als generatie. Als twintiger/begin dertiger wil je nu eenmaal veel leren, veel is nog nieuw. Dat millennials en Generatie Z sterk gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling (64%) en minder op professionele ontwikkeling (24%) is opvallend en hangt wel samen met deze generatie. We onderzochten het niet, maar hoogstwaarschijnlijk waren de oudere generaties meer gericht op professionele ontwikkeling.

De trend zet door

Bovenstaande resultaten komen uit het Young Professional Onderzoek van 2018, in 2021 hielden we eveneens een groot Young Professional Onderzoek. Dit onderzoek uit 2021 bevestigt de trend dat jongeren massaal op zoek zijn naar ontwikkeling. Het bleek zelfs dé reden waarom millennials en Generatie Z werken.

Jongeren kijken heel anders naar werk; zij werken omdat het hen:

  1. De kans geeft nieuwe dingen te leren (96%)
  2. Voldoening geeft (94%)
  3. Het gevoel geeft ergens aan bij te dragen (92%)

Ze zijn voortdurend op zoek naar richting, perspectief en een daarbij passend persoonlijk groeipad. Het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, nieuwe vaardigheden leren en een opleiding volgen staan hoog op hun wensenlijst. Ze denken niet in cashen, maar in kansen en willen er vooral geen één missen. – Young Professional Onderzoek 2021 

Dit verstaan jongeren onder persoonlijke ontwikkeling versus professionele ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling:

  1. Mijn talenten ontdekken
  2. Vanuit kracht opereren
  3. Onderzoeken wat ik echt wil

Professionele ontwikkeling:

  1. Beter worden in mijn vak
  2. Doelgericht werken naar een volgende stap
  3. Samenwerken met ervaren vakmensen

Afstemmen is key

De meeste organisaties lijken meer gefocust op professionele ontwikkeling dan op persoonlijke ontwikkeling. Toch is het merendeel van de mannelijke en vrouwelijke millennials – in alle sectoren – meer gericht op persoonlijke ontwikkeling. Het blijft voor (HR-)managers belangrijk om er niet automatisch vanuit te gaan dat wij persoonlijke ontwikkeling het belangrijkst vinden. Sommige jongeren vinden juist professioneel ontwikkelen belangrijk en anderen weer allebei. Dus stem vooral met de jongeren zelf af waarin ze ondersteuning willen hebben en doe dat het liefst spontaan. Wacht niet tot geplande formele functioneringsgesprekken maar zie het als onderdeel van het samenwerken. Dan zijn we echt samen aan het leren!

Tags: Leidinggeven aan millennials, Werkplezier en werkstress, Young professionals
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dé energiegevers bij jongeren #3: Persoonlijke ontwikkeling'?