fbpx

De invloed van de coronacrisis op young professionals

De invloed van de coronacrisis op young professionals - pexels-cottonbro-4778347

Voorafgaand aan het Young Professional Onderzoek was het onze verwachting dat jongeren vooral werkgerelateerde zaken belangrijker zouden vinden als gevolg van de pandemie. De economische crisis, de oplopende werkloosheid en de afnemende kansen op de arbeidsmarkt zouden, dachten wij, leiden tot een besef dat er juist nu gewerkt moet worden aan kansen voor de toekomst. Dat de young professionals een gevoel van concurrentie zouden ervaren onderling. Dat ze het idee zouden hebben dat ze hun toekomstige positie zouden moeten veiligstellen. Het tegendeel blijkt echter waar. De invloed van de coronacrisis op young professionals betekent juist dat de sociale aspecten van het bestaan aan belang hebben gewonnen.

1. Sociaal op nummer één

De bijna 2.500 Nederlandse jongeren geven aan dat met name familie, woonsituatie en werk-privébalans belangrijker zijn geworden. Hier zien we duidelijk de effecten van het thuiswerken en het teruggeworpen zijn op de directe sociale omgeving. Maar er schuilt ook een duidelijke opdracht in voor werkgevers: houd verbinding! Juist nu er steeds meer jongeren zijn gestart tijdens de coronapandemie, deze jongeren hebben nog nooit op kantoor gewerkt, verdient het creëren van verbinding met elkaar en daarmee met de organisatie extra aandacht.

Door corona zijn deze dingen vooral belangrijker geworden voor millennials en Generatie Z:

  1. Contact met familie en vrienden
  2. Mijn woonsituatie
  3. Werk-privébalans

We zien daarnaast dat smalltalk met collega’s wordt gemist en dat er behoefte is aan sociale en informele momenten met collega’s.

2. De focus ligt op huis en haard; niet op carrièreontwikkeling

De jongeren zijn teruggeworpen op zichzelf. De focus is meer komen te liggen op huis en haard dan op carrièreontwikkeling. Het is daardoor moeilijker om jongeren betrokken te houden bij de organisatie.

De digitale afstand blokkeert hun ontwikkelambities. Want hoe leer je van ervaren collega’s als je alleen thuis achter je computer zit? Jongeren ontwikkelen dankzij en door sociaal leren, met elkaar. – Jos Ahlers, lid onderzoeksteam Young Professional Onderzoek

3. Disbalans tussen werk & privé

Nog meer dan vóór corona vervagen voor millennials en Generatie Z de grenzen tussen werk en niet-werk. Doordat thuiswerken de norm werd en sociale activiteiten en sport wegvielen, ging er gemerkt en ongemerkt steeds meer tijd naar werk. Het gevolg? Lange dagen in combinatie met veel werken, soms zelfs uit verveling. Vaak is het geen bewuste keuze, en merken jongeren pas na een paar maanden op hoeveel tijd er gaat naar hun werk. Ze vinden het lastig om terug te schakelen naar een gezondere balans. De kans op burn-out neemt toe, terwijl young professionals hier altijd al gevoeliger voor zijn.

Ik wil geen meetings voor 9 uur, na 17 uur of tussen 12 en 13 uur. Mensen maken in deze coronatijden hele lange dagen. Soms heb ik om 08:00 mijn eerste meeting en om 17:30 begint de laatste. Dat is niet normaal. – young professional

4. Jong talent is schaars en dat blijft voorlopig zo

Voor de coronacrisis was de jeugdwerkloosheid op het laagste niveau in 45 jaar. En die war for talent nam alleen maar verder toe. Aan het begin van de coronacrisis liep de werkloosheid onder jongeren in rap tempo op. Maar dat is geen reden voor illusies, jong talent is schaars en dat blijft voorlopig zo. Door de krimp van de beroepsbevolking zal de krapte, zelfs bij toekomstige recessies, niet verdwijnen. Momenteel zijn er bijvoorbeeld voor het eerst in 50 jaar meer vacatures dan werkzoekenden, en juist de jongerenwerkloosheid neemt af.

Millennials en Generatie Z binden en boeien is alleen maar lastiger geworden vanwege de al bestaande schaarste én vanwege bovenstaande conclusies veroorzaakt door corona. Daarom is het belangrijk om bewust stil te staan bij de vraag hoe je jongeren aan je team of organisatie bindt en hen blijft boeien.

Tags: , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De invloed van de coronacrisis op young professionals'?