De keerzijde van de ontwikkelbehoefte van young professionals

De ontwikkelbehoefte van young professionals - De keerzijde van de ontwikkelbehoefte van young professionals - pexels-mentatdgt-1146352

Uit de resultaten van het Young Professional Onderzoek onder 2500 jongeren wordt één ding heel duidelijk: vanuit hun streven naar geluk ontstaat een drang naar ontwikkeling bij millennials en Generatie Z. Maar hoe zit dit nu precies? Waarom is dat zo? En misschien wel belangrijker: welke keerzijde zit er aan deze sterke ontwikkeldrang van de huidige young professional?

Ontwikkeling is dé oplossing volgens jongeren

Millennials en Generatie Z hebben hun hele jeugd de geluksboodschap gehoord van hun ouders: jij mag het leuk hebben want als jíj gelukkig bent, zijn wij dat ook. Vervolgens zien ze continu beelden van gelukkige of geslaagde mensen in de wereld om hen heen. Of dat nu online of offline is, ze krijgen continu beelden van een ideale wereld. Daardoor worden ze 24/7 uitgenodigd om zichzelf en hun skills te verbeteren en hebben ze daarvoor ook de mogelijkheid via tutorials en platforms zoals YouTube. Het maakt daarbij niet uit waar het over gaat: privé, hobby’s, sociaal, financieel, gezondheid, wonen of carrière, jongeren leggen op alle vlakken hun eigen lat steeds hoger en het kan altijd beter, mooier of sneller. Jezelf ontwikkelen is zo hét middel om gelukkiger te kunnen worden op elk van die gebieden: ik heb het, ik kan het, ik snap het, ik beheers het…

Zo zien jongeren ontwikkeling als dé oplossing: als ik gezonder wil leven om me daardoor beter of gelukkiger te voelen, moet ik me daarin verdiepen en ontwikkelen. Als ik beter wil worden in mijn werk, moet ik me daarin ontwikkelen. Als ik me gelukkiger wil voelen met mijn sociale netwerk, heb ik daar blijkbaar iets te doen of te ontwikkelen. Als ik meer wil doen in de weinige tijd die ik heb, moet ik mijn timemanagementskills ontwikkelen.

Jongeren willen alles

Mijn collega Bart Hessing, eveneens lid van het onderzoeksteam van het Young Professional Onderzoek, zegt hierover in de gratis whitepaperJongeren willen alles: én gezonder eten én gezellig borrelen met vrienden, én helemaal voor hun carrière gaan én meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, én mindful leven én alle notificaties lezen. Dat gaat niet; maar dat kunnen ze moeilijk accepteren omdat ze denken dat andere jongeren dat wel kunnen. Hun enorme drang naar geluk en perfectie maakt ze in deze imperfecte wereld vaak alleen maar ongelukkiger.

De keerzijde van geluk en ontwikkeling

Wanneer millennials en Generatie Z deze te hoge eigen verwachtingen en ambities vervolgens niet realiseren, alle ballen even niet hoog weten te houden, dan volgt een waardeloos gevoel: dat jij de mislukkeling bent van het geheel, onderaan bungelt, niet goed genoeg bent. En hoe ze daarmee om moeten gaan, dat hebben de jongeren van nu onvoldoende geleerd tijdens hun opvoeding. Ze denken dat ze de enige zijn die er niet in slaagt en dat verslechtert hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Wat ik daarnaast vaak zie bij millennials en Generatie Z is dat ze dergelijke lastige situaties liever ontwijken en op zoek gaan naar iets wat wél leuk is. Voor leidinggevenden kunnen ze daardoor een onbetrouwbare factor worden.

Verband tussen geluk en hoge burn-outcijfers

Tot slot denken wij op basis van onze eerdere onderzoeken een verband te zien tussen hun drang naar het realiseren van geluk en de hoge burn-outcijfers onder jongeren. De wereld is een mondiaal dorp geworden waardoor je jezelf al gauw vergelijkt met de allerbesten van wereld. Millennials en Generatie Z hebben daardoor regelmatig een onrealistisch beeld van wat normaal is en leggen hun lat gauw te hoog. Uit ons vorige Young Professional Onderzoek blijkt dat de verwachtingen waaronder millennials het meeste lijden, de verwachtingen van zichzelf zijn. Continu aan die eigen hoge verwachtingen moeten voldoen, zorgt voor de ultieme vorm van stress van binnenuit. Het is nooit genoeg, het kan altijd beter en je moet continu AAN staan.

Keerzijde van drang naar ontwikkeling: jouw rol als leidinggevende

Als leidinggevende is het belangrijk om te blijven inchecken bij je jongeren. Zoek ze proactief op en vraag hoe het met hen en hun werk gaat en blijf aangeven wat er goed gaat en vooral ook wanneer het goed genoeg is. Zodat de jongeren door kunnen, verder gaan. Want in beweging blijven is voor hen één van de belangrijkste vormen van bewijs dat ze onderweg zijn naar dat gelukkige leven waar ze zo naar verlangen.

De ontwikkelbehoefte van young professionals - Burn-outs voorkomen op de werkvloer
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De keerzijde van de ontwikkelbehoefte van young professionals'?