Jongeren: zo gelukkig zijn ze (niet)

jongeren en geluk - Jongeren zo gelukkig zijn ze (niet) - pexels-lilartsy-1111597

We zien de ene na de andere krantenkop voorbij komen: de coronacrisis heeft grote impact gehad op jongeren. Niet alleen schoot de werkloosheid in deze groep omhoog, ook de lockdowns hadden grote impact op hun sociale leven en mentaal welbevinden. Toch blijkt uit ons onderzoek dat 80% van de jongeren gelukkig is. Maar daarmee is het niet genoeg; 70% hoopt volgend jaar namelijk nog gelukkiger te zijn. Terwijl onder andere het CBS aantoont dat burn-outs, somberheid en psychische vermoeidheid vooral voorkomen bij jongeren. Jongeren en geluk: een interessant onderwerp waarin een stevige uitdaging ligt.

Jongeren streven naar geluk

Ondanks het grote aantal jongeren dat aangeeft gelukkig te zijn, zien we een duidelijk streven naar meer geluk, want:

  • bijna 70% van de jongeren hoopt volgend jaar nog gelukkiger te zijn
  • 33% maakt zich in meerdere of mindere mate zorgen om de toekomst
  • ze definiëren succes bijna unaniem (96%) als gelukkig zijn
  • gelukkiger worden staat in hun top 3 van ambities die zij het komende jaar willen realiseren

Ze doen er alles aan om dichter bij geluk te komen. De drang naar beter, meer, fijner, mooier en vooral leuker is sterker dan ooit. Jongeren willen alles: én gezonder eten én gezellig borrelen met vrienden, én helemaal voor hun carrière gaan én meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, én mindful leven én alle notificaties lezen. Dat gaat niet; maar dat kunnen ze moeilijk accepteren omdat ze denken dat andere jongeren dat wel kunnen. Hun enorme drang naar geluk en perfectie maakt ze in deze imperfecte wereld vaak alleen maar ongelukkiger.

De zoektocht naar geluk

Jongeren hebben de geluksboodschap (als jij gelukkig bent zijn wij dat ook) voortdurend tijdens hun opvoeding gekregen van hun ouders. Ze zien continu beelden van gelukkige of geslaagde mensen én hebben 24/7 de mogelijkheid om zichzelf en hun skills te verbeteren. Het maakt daarbij niet uit waar het over gaat: privé, hobby’s, sociaal, financieel, gezondheid, wonen of carrière, jongeren leggen op alle vlakken hun eigen lat steeds hoger. Ontwikkeling is hét middel om gelukkiger te kunnen worden op elk gebied. Zo zien jongeren volgens ons ontwikkeling als dé oplossing richting een gelukkiger leven:

Als ik gezonder wil leven om me daardoor beter of gelukkiger te voelen, moet ik me daarin verdiepen en ontwikkelen. Als ik beter wil worden in mijn werk, moet ik me daarin ontwikkelen. Als ik me gelukkiger wil voelen met mijn sociale netwerk, heb ik daar blijkbaar iets te doen of te ontwikkelen. Als ik meer wil doen in de weinige tijd die ik heb, moet ik mijn time management skills ontwikkelen.

De uitdaging bij deze zoektocht naar geluk

Cijfers van het CBS wijzen er telkens weer op dat burn-out en psychische vermoeidheid onder jongeren toeneemt, en dat op steeds jongere leeftijd. Wij denken een verband te zien tussen die hoge drang naar ontwikkeling en geluk en de hoge burn-out cijfers onder jongeren. Want wanneer jongeren de te hoge eigen verwachtingen en ambities niet realiseren, alle ballen even niet hoog weten te houden, dan volgt een waardeloos gevoel: dat jij de mislukkeling bent van het geheel, onderaan bungelt, niet goed genoeg bent. En hoe ze daarmee om moeten gaan, dat hebben de jongeren onvoldoende geleerd. Continu aan die hoge verwachtingen van zichzelf moeten voldoen, zorgt voor de ultieme vorm van stress van binnenuit. Het is nooit genoeg, het kan altijd beter of gelukkiger en je moet continu AAN staan.

Jongeren helpen dealen met geluk en tegenslag

Dus wat is er mooier dan hier wat aan te doen! Samen kunnen we de jongste twee generaties op de werkvloer, millennials en Generatie Z, begeleiden om hun ware talenten te ontdekken, te oefenen met falen, hun weg te vinden naar tevredenheid en leren om te gaan met lastige situaties. Dat doen wij met programma’s zoals het Careerwise Young Development Programma. En ik ervaar dat het helpen dealen met geluk en tegenslag niet alleen bijdraagt aan het werkgeluk van jongeren maar aan het werkgeluk van iedereen op de werkvloer. Een mooie bijvangst!

Tags: Generatie Z, Millennials generatie Y, Werkgeluk
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jongeren: zo gelukkig zijn ze (niet)'?