Meer autonomie: ruim de helft van de millennials wil het

meer autonomie millennials

De millennial is hot en aangezien ik in 1986 ben geboren, ik dus ook. Maar waarom zijn we dan zo in the picture? Ik geloof dat het vooral is omdat bedrijven en oudere generaties niet zo goed weten wat ze met ons aanmoeten. Mijn vader, generatie babyboomer, begrijpt bijvoorbeeld niet waarom ik zoveel moeite heb met autoriteit. Ik probeer hem dan uit te leggen dat het best meevalt. Ik heb echt geen probleem met autoriteit, maar als mijn werkgever wil dat ik hersenloos orders uitvoer dan hebben we wél een probleem. Zo ingewikkeld is dat toch niet? Ik wil gewoon meer autonomie!

Toestemming voor iedere scheet

In mijn vorige baan moest ik voor elke scheet die ik wilde laten toestemming vragen. Tenminste, zo voelde dat. Het meest frustrerende vond ik dat ik vaak niet verder kon met mijn werk omdat ik op akkoord moest wachten. Zo frustrerend! Mijn collega’s konden daar prima mee omgaan leek het. Maar ik trok dat niet. Zeg me wat er gedaan moet worden en geef me daarna de ruimte om zelf te bepalen hoe ik tot dat resultaat kom. Maar nog belangrijker, geef me vertrouwen en laat me binnen vastgestelde kaders zelf beslissingen nemen.

Meer dan de helft wil meer autonomie

Het blijkt dat ik niet de enige ben. Volgens recent onderzoek van Effectory mist 52% van de medewerkers autonomie in hun werk. Vrouwen ervaren die autonomie (44%) nóg minder vaak dan mannen (56%). Met name bij grote bedrijven (vanaf 500 medewerkers) heeft het personeel het gevoel dat geen zelfstandige beslissingen mogen nemen. Slechts 37% voelt zich empowered. Ik vind dat schokkend, want waarom neem je mensen aan om ze vervolgens niet zelf te laten nadenken? Volgens mij heeft de geschiedenis inmiddels laten zien dat kop dicht en meedoen geen goed idee is.

Het kan anders, kijk maar op internet

Meer autonomie zorgt voor meer betrokkenheid en bevlogenheid, zegt Effectory. 56% Van de werknemers in Nederland vindt zichzelf bevlogen in hun carrière. Bij werknemers die autonoom kunnen en mogen werken ligt dat gemiddelde veel hoger: 79% van hen werkt met enthousiasme aan hun taken. Niet zo verwonderlijk lijkt mij want niemand is blij met bureaucratische rompslomp of autoritaire managers. Daar hoef je geen millennial voor te zijn. Het verschil is alleen dat wij millennials niet accepteren dat het nu eenmaal zo is. Dankzij het internet kunnen we heel makkelijk zien dat het ook anders kan, bijvoorbeeld bij start-ups of grote IT-bedrijven.

Alleen roepen dat je niet wordt begrepen werkt ook niet

Zijn millennials nou echt zo lastig en ingewikkeld? Ik denk het niet. De wereld is gewoon veranderd en dat vraagt ook om veranderingen in het bedrijfsleven. We kunnen niet blijven hangen in het is zoals het is. Verandering is altijd spannend maar koppig je oren sluiten en achteroverleunen gaat niet helpen. Alleen roepen dat werkgevers ons niet begrijpen werkt óók niet. Ga het gesprek aan, probeer te snappen waarom oudere collega’s en werkgevers dingen doen zoals ze het doen. Stel vragen en geef feedback. Be the change you want to see!

Lukt het ondanks je positieve feedback en proactieve houding niet om de boel in beweging te krijgen bij je huidige werkgever? Ga op tijd weg en zoek een werkgever die je kritische blik wel waardeert. Ik bleef en bleef roepen in de woestijn. Niet slim.

Tags: Drijfveren, Leidinggeven aan millennials, Millennials generatie Y, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Meer autonomie: ruim de helft van de millennials wil het'?