Onderzoek: dit verstaan millennials onder persoonlijke ontwikkeling & professionele ontwikkeling

Millennials vinden persoonlijke ontwikkeling veruit het belangrijkste (64%) als het gaat om ontwikkeling op hun werk. Dat blijkt uit Het Millennial Onderzoek door Careerwise en partners onder 3300 millennials in Nederland.

Massaal kiezen millennials voor persoonlijke ontwikkeling

Onder persoonlijke ontwikkeling verstaan de millennials ‘mijn talenten ontdekken’, ‘vanuit mijn kracht opereren’ en ‘onderzoeken wat ik echt wil’. Wat opvalt is dat vooral vrouwen behoefte hebben aan persoonlijke ontwikkeling, maar liefst 68% van de vrouwelijke millennials geeft aan daar behoefte aan te hebben.

Waarom ben je als millennial zo gericht op het benutten van je talenten?

  1. Tijdens de crisisjaren koos je voor veilige studies zoals bedrijfskunde en rechten, terwijl jouw hart mogelijk ergens anders lag.
  2. De druk om te presteren is door de crisis toegenomen. Er was minder ruimte om jouw talenten te ontdekken. Zodoende moet je dat nu tijdens jouw werkende leven uitvinden.
  3. Het gaat weer goed met de economie waardoor je de luxe hebt om keuzes te maken op basis van talent en passie.
  4. Steeds meer organisaties zijn platter georganiseerd en werken met rollen in plaats van functies. Door te kiezen voor rollen nodig je werknemers uit om werk te doen wat beter bij ze past. Kiezen voor rollen vraagt om reflectievermogen en nodigt werknemers uit om na te denken over hun sterke en minder sterke punten.
  5. Dat persoonlijke ontwikkeling belangrijker wordt heeft ook te maken met dat het tegenwoordig makkelijker is om vakinhoudelijke kennis te vergaren dan vroeger. Bijvoorbeeld via e-learning en webinars. Wie wil weten hoe hij met de nieuwste versie van een bepaald programma werkt, zoekt gewoon een YouTube-filmpje met de uitleg.

Vergeet professionele ontwikkeling niet

Een kleine 24% van de millennials die meedoen aan het onderzoek heeft voorkeur voor professionele ontwikkeling. Hieronder verstaan millennials vooral ‘beter worden in mijn vak’, ‘doelgericht werken naar een volgende stap’ en ‘samenwerken met ervaren vakmensen’. De behoefte van professionele ontwikkeling verschilt per sector en geslacht. Mannen vinden professionele ontwikkeling gemiddeld belangrijker dan vrouwen.

Bedrijven leggen meer focus op professionele ontwikkeling

Ondanks de duidelijke voorkeur voor persoonlijke ontwikkeling, lijken bedrijven vooralsnog de meeste focus te leggen op professionele ontwikkeling. Dat is niet slecht, maar het is belangrijk dat (HR-)managers er niet automatisch vanuit gaan dat jij hetzelfde wilt leren als je collega. Sommige millennials vinden juist professionele ontwikkeling belangrijk. Stem dus af met jouw manager waarin je ondersteuning wilt hebben en doe dat het liefst spontaan. Wacht hier niet mee tot de geplande functioneringsgesprekken maar zie het als een onderdeel van het samenwerken. Ga voor samen leren!

Optimaal ontwikkelen

Probeer om je persoonlijke ontwikkeling te integreren in je (dagelijkse) werk. Dus niet die ene middag dat je een cursus volgt, maar elke dag leren van wat je tegenkomt op je werk. De eerste stap die richting zo’n leercultuur gaat is het organiseren van spontane en continue feedback. Formeel en informeel, van ervaren collega’s maar ook andersom (reversed mentoring). Geef je manager eens een compliment of een tip hoe hij of zij iets beter kan aanpakken!

Ook mensgericht samenwerken draagt een behoorlijke steen bij aan jouw ontwikkeling. Mensgericht samenwerken betekent een informele samenwerking met collega’s, duidelijke communicatie en snelle feedback.

Wil je meer weten over het onderzoek? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of download de gratis whitepaper voor (HR-)managers.

Tags: , , ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Onderzoek: dit verstaan millennials onder persoonlijke ontwikkeling & professionele ontwikkeling'?