Resultaten Young Professional Onderzoek 2015: best tevreden met carrière – #YPO15

De resultaten van het jaarlijkse Young Professional Onderzoek zijn bekend!

Young Professionals best tevreden met carrière

Amsterdam – Driekwart van de jonge professionals in Nederland is redelijk tot helemaal tevreden met zijn carrière. Dit blijkt uit het Young Professional Onderzoek 2015 uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl. Toch is er ook ruimte voor verbetering. Slechts dertien procent van de ruim negenhonderd deelnemers onder de zesendertig scoort helemaal tevreden. Jonge professionals met een tijdelijk contract zijn het minst tevreden.

Weinig zelfsturing

Opvallend in dit onderzoek, met als thema Job & Career Crafting, is de lage score op de mate waarin jonge professionals zelf sturing geven aan hun loopbaan. Proactief loopbaandoelen stellen en de vertaling hiervan naar concrete acties blijkt in de praktijk lastig. Onderzoeker Jos Akkermans:

Het craften van je eigen werk en loopbaan is cruciaal om inzetbaar en bevlogen te worden en te blijven. Juist in deze tijd van werkonzekerheid en tijdelijke aanstellingen.

Verder maken jonge professionals weinig gebruik van hun netwerk, terwijl dit juist in deze krappe arbeidsmarkt een belangrijke loopbaancompetentie is.

Mannen profileren beter

Wat positief opvalt is dat jonge professionals bovengemiddeld scoren op reflecterende loopbaancompetenties zoals ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’. De mate waarin de jonge professional hierover communiceert naar anderen verschilt voor mannen en vrouwen. Mannen scoren hoger op de loopbaancompetentie zelfprofilering dan vrouwen.

Ondernemers meer bevlogen

Uit het onderzoek blijkt dat het investeren in je eigen loopbaancompetenties leidt tot meer bevlogenheid en meer tevredenheid over je eigen loopbaan. Net zoals vorig jaar scoren jonge ZZP-ers en ondernemers hoger op bevlogenheid dan jonge professionals met een tijdelijk of vast contract. Jonge professionals met een dienstverband die er wel in slagen hun eigen werk proactief vorm te geven, zijn ook meer bevlogen. Daarnaast ervaren ze een bovengemiddelde mate van autonomie en afwisseling in hun werk.

Perceptie rondom werkdruk relevant

Tot slot blijkt dat jonge professionals relatief gauw geneigd zijn om extra taken en projecten op zich te nemen die buiten hun reguliere werkzaamheden vallen. In combinatie met het feit dat ze minder goed zijn in het proactief verlagen van emotionele en mentale taakeisen kan de ervaren werkdruk hiermee oplopen. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van lastige beslissingen of het leveren van emotioneel inspannend werk. Initiatiefnemer Matthijs Hamster:

Mentale klachten zijn steeds vaker de oorzaak van verzuim. Uit ons onderzoek en tijdens mijn werk met bijna tweeduizend jonge professionals per jaar, ervaar ik dat Job Craften en het leren omgaan met verwachtingen helpen om je werkplezier te vergroten. Je hebt veel meer zelf in de hand dan je denkt. Dit verklaart ook waarom deze onderwerpen zo populair zijn tijdens onze 4YoungPeople Summer School en op Careerwise.nl.

Het Young Professional Onderzoek 2015 is uitgevoerd door assistent professoren Maria Tims en Jos Akkermans van de Vrije Universiteit Amsterdam en is een initiatief van Stichting 4YoungPeople & Careerwise. Het onderzoek wordt mede mogelijk door bijdragen van Bureau SchitterendICM Opleidingen & trainingen, SurveyOnderzoek.nl en Intermediair.Logos allen


DPERSBERICHT: Young Professional Onderzoek 2015 - De Resultaten - Young Professionals best tevreden met carriereownload het officiele persbericht van de onderzoekers

 

 

[chimpmate]
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Resultaten Young Professional Onderzoek 2015: best tevreden met carrière – #YPO15'?