Waarom millennials willen dat alles ‘leuk’ is

Waarom jongeren willen dat alles 'leuk' is - pexels-kat-smith-736842

Van millennials wordt weleens gezegd dat alles maar leuk moet zijn als het om werk gaat. Het klinkt vaak wat verwijtend. De twee jongste generaties, millennials en Generatie Z, lijken voor het geluk geboren. Maar het (werk)leven zit ook vol gedoe en tegenslagen, helaas. Iets waar de jongeren van nu soms moeilijk mee om kunnen gaan: voor je het weet zijn ze vertrokken naar een andere organisatie, in de hoop dat het daar leuker is. Dit is: Waarom jongeren willen dat alles leuk is.

Waarom jongeren willen dat alles ‘leuk’ is

De jongeren van nu zijn opgevoed met de boodschap dat alles leuk mag zijn, dat je plezier mag hebben en gelukkig mag zijn. Want, zeiden hun ouders: als jij gelukkig bent, zijn wij gelukkig. Tel daarbij op de welvaart waarin het grootste gedeelte van de jongeren geboren is, waardoor ze van jongs af aan gewend zijn aan leuke dingen en mogelijkheden. Ten derde hadden en hebben de jongeren van nu eindeloze keuzevrijheid. Wat in principe een mooi fenomeen is, maar dat zich keihard tegen je keert als je niet zo gelukkig bent met je baan of iets anders. Blijkbaar heb je dan dus in het verleden verkeerde keuzes gemaakt. Oftewel: is iets niet leuk, zit je even in de problemen, dan trekken jongeren massaal de conclusie: ik ben een loser, het ligt allemaal aan mij. Een gevoel waarbij ze zover mogelijk vandaan willen blijven, dus moet alles leuk zijn óf zijn ze snel verdwenen om dat leuk ergens anders te vinden.

Waarom jongeren geboren zijn voor geluk

De trend dat alles leuk moet zijn, zien we ook terug in het feit dat ‘geluk’ het hoogste doel is voor jongeren, blijkt uit grootschalig Young Professional Onderzoek.

  • Jongeren definiëren ‘succes’ bijna unaniem (96%) als gelukkig zijn
  • Daarnaast staat gelukkiger worden in hun top 3 van ambities die zij het komende jaar willen realiseren
  • 70% hoopt over een jaar nog gelukkiger te zijn.

Ze doen er alles aan om dichter bij geluk te komen. De drang naar beter, meer, fijner, mooier en vooral leuker is sterker dan ooit.

Jongeren willen alles: én gezonder eten én gezellig borrelen met vrienden, én helemaal voor hun carrière gaan én meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, én mindful leven én alle notificaties lezen. Dat gaat niet; maar dat kunnen ze moeilijk accepteren omdat ze denken dat andere jongeren dat wel kunnen. Hun enorme drang naar geluk en perfectie maakt ze in deze imperfecte wereld vaak alleen maar ongelukkiger. – Onderzoeker Young Professional Onderzoek Bart Hessing

Waarom jongeren niet goed met tegenslag om kunnen gaan

De ouders van deze generatie jongeren hebben er alles aan gedaan om hun kinderen zoveel mogelijk te behoeden voor tegenslagen. De door Bent Hougaard geïntroduceerde term curlingouder, die in Nederland bekend werd dankzij de tv-serie Luizenmoeder, geeft treffend aan hoe ouders de afgelopen decennia hun uiterste best doen om hun kinderen optimaal gelukkig te laten zijn. En dat lijkt goed gelukt: Nederlandse kinderen behoren, volgens onderzoek van Unicef, al jaren tot de gelukkigste kinderen van de wereld. Toch maakt juist dit fenomeen de overstap naar de alledaagse realiteit van de werkvloer voor jongeren soms extra lastig.

Wat als alles even niet zo leuk en gelukkig is?

Want wat als het allemaal even niet leuk en gelukkig is? Als het leven niet maakbaar blijkt te zijn? Cijfers van het CBS wijzen er telkens weer op dat burn-out en psychische vermoeidheid onder jongeren toeneemt, en dat op steeds jongere leeftijd. Samen kunnen we de jongste twee generaties op de werkvloer begeleiden om hun ware talenten te ontdekken, te oefenen met falen, hun weg te vinden naar tevredenheid en leren om te gaan met lastige situaties. Ik ervaar dat het op weg helpen van jongeren niet alleen bijdraagt aan het werkgeluk van jongeren maar aan het werkgeluk van iedereen!

Careerwise maatwerkprogramma's voor twintigers en dertigers
Tags: Generatie Z, Leidinggeven aan millennials, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom millennials willen dat alles ‘leuk’ is'?