fbpx

Het Collectief voor Imperfectie

Er is een kloof ontstaan tussen wie we denken te moeten zijn en wie we daadwerkelijk zijn. We moeten perfecter zijn dan mogelijk is, waardoor we allemaal ongelukkige gelukszoekers worden. Het Collectief voor Imperfectie vraagt aandacht voor het maatschappelijke probleem dat ons allemaal aangaat.

OPLOSSINGEN

We gaan op zoek naar praktische oplossingen voor burn-outs, depressies en andere toenemende psychische klachten. We willen ruimtes zoeken en creëren in organisaties en op openbare plekken, waar op een gezonde manier beleefd kan worden. Bestaan die ruimtes al, hoe belangrijk achten we ze en hoe moeten ze eruit komen te zien?

Op de Dag van de Imperfectie ondertekende het Collectief voor Imperfectie een pledge waarin we beloven aandacht te blijven geven aan onze missie en de praktische uitvoering ervan. We nodigen iedereen uit om zich hierbij aan te sluiten.

ONZE MISSIE

In een maatschappij waarin perfectie hoogtij viert en burn-out en depressie volksziekte nummer 1 zijn, gaan wij met de jaarlijkse Dag van de Imperfectie tegenwicht bieden aan de ongezonde druk die het streven naar perfectie ons oplegt. We gaan concrete ruimte(s)* creëren waarbinnen imperfectie beleefd en gedeeld kan worden. Hiermee zetten we een belangrijke stap op de weg naar een gezondere samenleving.

Pledge

Ja,

Wij, Collectief voor Imperfectie, gaan de volgende afspraken aan:

  • Eén keer per jaar organiseren we de Dag van de Imperfectie. Op deze dag tonen we nieuwe ideeën over ruimte voor imperfectie. Na de lancering op 25 november 2019 nodigen we publiek en organisaties uit om zich aan te sluiten en/of aanvullingen te geven op de pledge en stellen we nieuwe doelen voor het volgende jaar op.
  • In het eerste jaar ontwikkelen we twee ruimtes die bij betrokken organisaties toegepast worden. We nemen de conclusies en inzichten van de Dag van de Imperfectie mee in onze plannen.
  • We zoeken contact met mbo-, hbo- en wo-instellingen, te beginnen in Amsterdam, om samen met hen ruimte te creëren voor meer imperfectie in het onderwijs.**
  • Het Collectief voor Imperfectionisme komt vier keer per jaar bij elkaar om de ontwikkelingen te bespreken en de pledge te onderhouden.

* Ruimtes voor imperfectie zijn creatieve en fysieke ervaringsplekken in de brede zin van het woord. Ruimtes waar de bezoeker zich op een laagdrempelige of creatieve manier uitgenodigd voelt om op adem te komen door imperfect te kunnen zijn. Ongemak, imperfectie en emotie mogen er zijn op deze plekken en momenten. Zo ontstaat er weer ruimte voor zin en betekenis. Door ontmoeting met anderen in deze ruimte, kan het besef ontstaan dat imperfectie normaal is en dat je er niet alleen voor staat.
** Onderwijs in Amsterdam is het startpunt. Later breiden we uit naar andere domeinen en steden.

Met deze belofte sluiten wij ons aan bij het netwerk van Alles is Gezondheid en zetten betrokken partijen zich in voor de beweging naar een gezonder en vitaler Nederland.

 

Tevens beloven wij mee te werken aan de (jaarlijkse) monitoring over de uitvoering van de activiteiten en voortgang van de pledge.

 

 

 

* RUIMTES VOOR IMPERFECTIE ZIJN CREATIEVE EN FYSIEKE ERVARINGSPLEKKEN IN DE BREDE ZIN VAN HET WOORD. RUIMTES WAAR DE BEZOEKER ZICH OP EEN LAAGDREMPELIGE OF CREATIEVE MANIER UITGENODIGD VOELT OM OP ADEM TE KOMEN DOOR IMPERFECT TE KUNNEN ZIJN. ONGEMAK, IMPERFECTIE EN EMOTIE MOGEN ER ZIJN OP DEZE PLEKKEN EN MOMENTEN. ZO ONTSTAAT ER WEER RUIMTE VOOR ZIN EN BETEKENIS. DOOR ONTMOETING MET ANDEREN IN DEZE RUIMTE, KAN HET BESEF ONTSTAAN DAT IMPERFECTIE NORMAAL IS EN DAT JE ER NIET ALLEEN VOOR STAAT.
** ONDERWIJS IN AMSTERDAM IS HET STARTPUNT. LATER BREIDEN WE UIT NAAR ANDERE DOMEINEN EN STEDEN.

Wil jij je aansluiten bij het Collectief, heb je vragen en/of suggesties?


Artikelen over imperfectie, stress & balans

Imperfectie, stress & balans

Perfectie nastreven zorgt voor voortdurende stress, angst en het nooit-goed-genoeg gevoel. Imperfectie omarmen zorgt voor rust, tevredenheid en geluk. Wat kies jij?

Menu
Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Collectief voor Imperfectie'?