Zo ga je om met onzekerheid

zo ga je om met onzekerheid man op een duin nadenken

We zijn allemaal wel eens onzer, maar als het gevoel van onzekerheid je heel erg in de weg zit, dan is het fijn om daar iets mee te doen. In dit artikel legt coach Yvonne Dam je uit hoe je het beste met onzekerheid om kan gaan.

Hoe om te gaan met onzekerheid en zelftwijfel

Beoefen zelfcompassie. We zijn allemaal mensen met goede en slechte dagen. We leren door te doen en door fouten te maken. Uit je comfortzone stappen, actie ondernemen en risico’s nemen zijn essentieel voor je groei, je zelfvertrouwen en het verhelpen van je onzekerheid.

Onthoud eerdere prestaties

Twijfel aan jezelf en onzekerheid komen vaak voor als je eenmaal een spannende stap in je leven hebt gezet. Een manier om onzekerheid tegen te gaan, is door na te denken over prestaties uit het verleden, waarbij je ook een gewaagde stap hebt gezet. Denk na over je successen en gebruik ze als voorspellers voor de uitkomst van jouw volgende stap. En laat je gedachten niet afdwalen naar ‘wat als het niet werkt’.

Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen

Een van de meest voorkomende aanstichters van zelftwijfel en onzekerheid is vergelijking. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Maar is dat echt zo? De enige persoon met wie je jezelf zou moeten vergelijken, is de jij van gisteren.

Wees jezelf bewust van jouw manier van denken

Hoe vaak concentreer je je op wat er goed gaat ten opzichte van hoe vaak je denkt aan wat er (mogelijk) fout gaat? Je zult niet gelukkig zijn als je je vooral richt op fouten, mislukkingen en mogelijke ongelukken. Erger nog, je wordt zo steeds negatiever en het vergroot je onzekerheid. Als je een negatieve gedachte ervaart door een ongelukkig gevoel, vraag jezelf dan af: is dit altijd 100% waar, of ken ik 1 voorbeeld waarbij het tegendeel werd bewezen? Als dat zo is, kies voor de positieve uitkomst.

Omring je met de juiste mensen

Niets is zo inspirerend als de juiste mensen om je heen. Omring je met mensen die jou energie geven in plaats van mensen die jouw energie opslurpen. De verkeerde mensen om je heen kunnen je onzekerheid vergroten en dat is zonde.

Vind bevestiging van binnenuit

Kies ervoor om in jezelf te geloven, wat er ook gebeurt. Gebruik affirmaties die je zelfvertrouwen geven. Enkele voorbeelden: ik ben niet te stoppen / ik kan dit / ik ben genoeg / ik ben het waard / ik ben veilig / ik geloof in mezelf / ja, ik kan het!

Onthoud dat jij je eigen strengste criticus bent

Die innerlijke kritische stem leidt je niet altijd in de juiste richting. Integendeel. Telkens wanneer je die innerlijke stem in je hoofd hoort die je neerslachtig maakt, onthoud dan dat je je eigen strengste criticus bent. Stel jezelf twee vragen:

  1. Zou ik hardop zeggen wat ik nu denk?
  2. Zou ik exact dezelfde woorden zeggen die ik tegen mezelf zeg tegen mijn beste vriend?

Als je beide vragen met nee beantwoordt, verander dan je innerlijke dialoog! Je bent meer waard.

Tags: Zelfvertrouwen
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo ga je om met onzekerheid'?