25 Carrièrevragen voor in je vakantie

carrierevragen - 25 carrierevragen voor in je hangmat - pexels-andrea-piacquadio-3771799

Terwijl je in je vakantie afschakelt van de dagelijkse verantwoordelijkheden van je werk, is vakantie juist ook een heel geschikte periode om te reflecteren op je baan. Wat werkt goed, wat niet? Hoe leuk, uitdagend, succesvol en vervullend is je werk(leven) momenteel? Waar stagneert het, waar vallen de gaten? Wanneer ben jij in je element? Wat zou je willen veranderen? Met deze 25 carrièrevragen creëer je op een ontspannen manier overzicht. En een hernieuwd gevoel voor richting na je vakantie!

Iedere baan bereikt een keer het punt dat je eruit groeit

Iedere baan bereikt een keer het punt dat je eruit groeit. Omdat jij je hebt ontwikkeld, je verder hebt bekwaamd, als mens bent gegroeid. En het vertrouwen hebt bereikt dat je klaar bent voor een volgende stap. Dat punt is een kantelpunt. Houd je de kantelbeweging tegen, dan blijf je hangen in de status quo, waarin je niet langer tot je recht komt. Je haalt dan ook steeds minder voldoening uit je werk en je vraagt je steeds meer af: is dit het nu?

Grijp je dit kantelpunt aan om je (loop)baan in lijn te brengen met jouw ontwikkeling en wensen, dan ga je mee in de kantelende beweging en maak je ruimte voor jouw groei en je potentieel. Reken maar dat je dan tot je recht komt. Dat betekent dat je met blijvend plezier aan het werk bent. En ook dat je steeds meer van waarde wordt voor een organisatie en de maatschappij. Dat leidt tot meer voldoening, plezier, waardering, invloed, salarisverhoging en promotie. Tijd om te kijken waar jij staat in je carrière aan de hand van de carrièrevragen.

Je carrière op een hoger plan

We zien vaak eerst wat er niet goed werkt en waar de schoen wringt. Maar wat is er nodig om het wél goed te laten werken? Dat is vaak lastiger. Het helpt dan om je carrière vanuit verschillende oogpunten te bekijken met carrièrevragen. Betekent je onvrede dat je naar een hogere positie wilt waar je meer invloed hebt op de grote lijnen? Of misschien juist terug naar het echte werk, naar de bedoeling van je oorspronkelijke vakgebied? Of droom je over een carrièreswitch? Er kan zoveel achter je onvrede zitten. Het is zinvol om uit te vinden wat. Dan heb je een startpunt om je carrière op een hoger plan te brengen. Zodat alles samenvalt: dat je werkt op het ambitie- en verantwoordelijkheidsniveau waar jij naar verlangt, dat je weer energie krijgt van je werk. Zo krijg je werk dat je leuk en zinvol vindt en waar je succesvol in bent.

Om je hiermee een stukje vooruit te helpen, heb ik een set van 25 carrièrevragen voor in je vakantie opgesteld. Deze carrièrevragen helpen je om helderheid te krijgen op de vraag: waar verlang je precies naar, careerwise?

Ik raad je aan er pen en papier bij te pakken. Noteren, schrappen, nog wat scherper formuleren, dat lukt op papier beter dan in je hoofd. Bovendien: je hoofd onthoudt al jouw antwoorden niet, dus door al je antwoorden uit te schrijven, krijg jij een inzichtgevend overzicht.

25 Carrièrevragen voor in je vakantie

 1. In welke mate voel jij dat je echt tot je recht komt in je werk?
 2. Hoeveel procent (grofweg) van je werkdagen denk jij: Goh, wat is dit LEUK!?
 3. Wat is jouw grootste pijnpunt of onvrede in je carrière?
 4. Wat is de prijs die je daarvoor betaalt (qua succes, voldoening, (salaris)groei, gezondheid, welbevinden, privéleven)?
 5. Hoe succesvol vind jij jezelf? Hoe tevreden ben je daarmee?
 6. Waar ga jij van aan in je werk? Hoe vaak gebeurt dat?
 7. Welke talenten, kennis en expertise laat jij ongebruikt liggen, omdat ze in je werk niet relevant of gewaardeerd zijn?
 8. Waar krijg jij in je werk het meest energie van?
 9. Hoe verbonden voel jij je met het product of de dienst die de organisatie levert, en met de klanten of opdrachtgevers van jouw organisatie? Gaat je hart er sneller van kloppen? Wil je voor ze door het vuur?
 10. Hoe verbonden voel jij je met je collega’s en leidinggevende? Welke klik ervaar je? Maken zij jouw werk leuker of lastiger? Kun je met hen groeien of remmen ze je af?
 11. Hoe zou het voor je zijn om meer impact te maken in je werk? Wat moet je daar voor weten of leren?
 12. Hoe zit het op dit moment in je carrière met zingeving?
 13. Hoe hoog is jouw niveau van verantwoordelijkheid, invloed en impact in je huidige positie? Hoe tevreden ben je daarmee?
 14. Hoe ziet je carrièreperspectief er uit? Zit je op een prettige groeicurve die aansluit bij jouw ambitieniveau, potentieel en levensfase? Of stagneert je carrière?
 15. Hoe gewaardeerd voel jij je op je werk? Klopt die waardering met de waarde die jij levert (ook de waardering in euro’s!)?
 16. Hoeveel vrijheid en toestemming ervaar je (van anderen en van jezelf) om je leiderschap te ontwikkelen, te versterken, uit te oefenen?
 17. Welke expertise zou je graag willen uitbreiden of verdiepen? Wat wil je leren?
 18. Als je kinderen hebt: wat geef je hen mee over werk? Dat het een manier is om hele gave dingen neer te zetten, van waarde te zijn en vervulling te vinden? Of als iets wat zwaar, saai, vermoeiend, onbevredigend en verplichte kost is?
 19. Waar zou je ontzettend trots op zijn?
 20. In hoeverre maakt jouw huidige baan voor jou je ideale leven mogelijk?
 21. Kun je helemaal jezelf zijn in je werk, of lever je in op authenticiteit?
 22. Hoe vervullend is jouw carrière?
 23. Wat is je grootste verlangen qua carrière op dit moment?
 24. Wat staat er in de weg om dat te realiseren?
 25. Wat kost het je als je dit verlangen niet realiseert? Wat is het effect op je gezondheid, welbevinden, carrière, (salaris)groei, relaties, vervulling?

Je antwoorden op de carrièrevragen geven je een inkijkje in je eigen carrièreverlangen. Wat vertellen jouw antwoorden je? Wat ligt er om verder te onderzoeken en te ontdekken?

Tags: Drijfveren, Loopbaan, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '25 Carrièrevragen voor in je vakantie'?