Effectief gedrag veranderen: gebruik het stoplichtmodel

youngprofessional gedrag veranderen en doelen bereiken met stoplichtmodel

Ken je dat gevoel dat je iets in je leven wilt veranderen, maar na een tijdje toch weer terugvalt in je oude gewoontes en gedrag? We’ve all been there! Het kan frustrerend zijn om je iets voor te nemen en om het vervolgens langzaam te zien vervagen.

Gelukkig is er een effectieve aanpak om gedragsverandering concreet en haalbaar te maken voor jezelf: het stoplichtmodel. Met dit model deel je jouw doelen op in drie categorieën – starten, stoppen en doorgaan – waardoor je gewenst gedrag tastbaar maakt en gericht jouw doelen kunt behalen.

Starten, doorgaan, stoppen

Je gebruikt het stoplichtmodel om hele concrete voornemens voor jezelf te verwoorden. Het bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit drie kleuren:

  • Groen: Waar ga je mee starten?
  • Oranje: Waar ga je mee door?
  • Rood: Waar ga je mee stoppen?

Met het stoplichtmodel formuleer je acties en concreet gedrag en pas je het direct toe. We nemen je stap voor stap mee.

Groen licht: starten

Allereerst is het belangrijk om te bedenken welk nieuw gedrag je wilt aanleren. Misschien wil je jezelf meer uitspreken naar collega’s, gezonder eten of vaker om hulp durven te vragen. Neem de tijd om je nieuwe gewoonte concreet te formuleren. Stel jezelf specifieke vragen: Wat wil ik precies starten? Waarom is dit belangrijk voor mij? Welk doel wil ik hiermee bereiken?

Kies één specifieke gewoonte waar je mee wilt beginnen en schrijf die op een plek waar je het dagelijks kunt zien. Dit zal je eraan herinneren dat je hiermee aan de slag bent. Formuleer vervolgens een realistisch actieplan, breek het op in kleine stapjes en houd je doel in te gaten. Zo vergroot je de kans op succes. Maar wees niet te streng voor jezelf – heb geduld en houd in gedachten dat je aan een positieve verandering werkt. Dat houdt je gemotiveerd. Het gaat niet allemaal in één keer, maar met doorzettingsvermogen en toewijding kan je die nieuwe gewoonte echt in je leven integreren. Laat je niet ontmoedigen door eventuele kleine tegenslagen. Jij kan dit!

Oranje licht: doorgaan

Je focust je vast gemakkelijk op wat er anders moet en waarmee je wilt stoppen of starten, maar er gaan natuurlijk ook genoeg dingen goed. Het is dan ook belangrijk om te waarderen wat er al is: waar wil je mee doorgaan? Waar ben je blij mee als het om je eigen gedrag gaat en wil je graag zo behouden? Kies één gewoonte die je wilt behouden en schrijf op waarom deze zo belangrijk voor je is. Ga na hoe je deze gewoonte verder kunt ontwikkelen of simpelweg kunt voortzetten zo lekker als het nu gaat en geniet van het proces!

Rood licht: stoppen

Naast het toevoegen van nieuwe gewoonten is het ook belangrijk om te kijken wat je liever achter je laat. Neem de tijd om te identificeren welk gedrag jouw vooruitgang belemmert. Zoals bijvoorbeeld te veel tijd besteden aan sociale media, jezelf wegcijferen op werk, ongezonde snacks eten of het vertonen van uitstelgedrag.

Kies één specifieke gewoonte die je wilt doorbreken en noteer waarom je hiermee wilt stoppen. Belangrijk: probeer eens om mogelijke triggers te identificeren die je tot deze gewoonte aanzetten en bedenk hoe je jezelf kunt behoeden om telkens opnieuw in je eigen valkuil te stappen.

Door een dagboek bij te houden waarin je de voortgang en de uitdagingen die je tegenkomt opschrijft, kan je jezelf eerlijk monitoren. Merk je dat sommige acties lastig zijn? Of gaat het juist goed? Sta open voor zelfreflectie en ontdek wat je helpt en wat je belemmert. Als je ergens hulp bij nodig hebt, wees niet bang om die ondersteuning te zoeken. Het proces van verandering kan uitdagend zijn, maar met zelfbewustzijn, reflectie en vastberadenheid kan je stap voor stap vooruitgang boeken.

Met vertrouwen je doelen tegemoet

Het stoplichtmodel maakt jouw voornemens en doelen behapbaar. Zet voor jezelf realistische doelen en blijf actief betrokken. Wees niet te streng en durf om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt. Verandering kost tijd, dus heb geduld terwijl je naar de resultaten toewerkt.

Tags: Ambitie en succes, Doelen, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Effectief gedrag veranderen: gebruik het stoplichtmodel'?