Werkgeluk: Hoe krijg ik meer betekenis in mijn werk?

Werkgeluk Hoe krijg ik meer betekenis in mijn werk - pexels-andrea-piacquadio-3807747

Op zondagavond kijk je op tegen de volgende morgen. De werkweek begint weer en wie heeft er absoluut geen zin? Jij. Al voor een langere tijd ben je ongelukkig in je werk. In deze serie lees je de vijf aspecten die werkgeluk veroorzaken, hoe het komt dat je geen zin hebt in je werk én wat je daaraan kunt doen. Ook handig wanneer je nog studeert, weet je gelijk waar je op moet letten in je toekomstige baan!

De vijf aspecten van werkgeluk

Als je ongelukkig bent met je werk, levert het je niet genoeg (meer) op ten opzichte van wat je erin steekt: kostbare tijd en energie. Jouw werkgeluk wordt bepaald door de volgende vijf aspecten: betekenis, competentie, autonomie, verbondenheid en plezier. In deze aflevering staat betekenis centraal. Hoe krijg ik meer betekenis in mijn werk?


Werkgeluk: Van betekenis zijn

Ik voel mij niet zinvol

Eén van de dingen die ik vaak hoor van de vrouwen die ik begeleid in mijn coachtraject, is dat zij met tegenzin naar hun werk gaan omdat zij zich niet betekenisvol voelen. Ze missen zingeving, voelen dat dit werk niet hun purpose is. Misschien precies hetzelfde gevoel wat jij hebt op je werk.

Toevoegen aan de maatschappij

Hoe meer jij voelt dat jij van betekenis bent, en dus iets kan toevoegen aan de maatschappij, hoe gelukkiger jij bent in je werk. Dus als jij mensen kan helpen met iets wat jou aan het hart gaat, zal je met zin naar je werk gaan. Als je op zoek gaat naar een andere baan, moet je dus bij jezelf beginnen: wat wil ik toevoegen aan de  maatschappij? Om daar vervolgens een baan bij te zoeken.

Intrinsieke motivatie

Datgene waar jij anderen bij wilt helpen, is een doel dat jij in jezelf voelt. Dat heet: intrinsieke motivatie. Je wordt ongelukkig als je dag in dag uit werkt voor een doel buiten jezelf: extrinsieke motivatie. Dit zorgt namelijk voor een andere vorm van beloning. Als je puur alleen voor het geld werkt bijvoorbeeld, een extensief motivatiedoel, haal je geen betekenis en zingeving uit je werk. Op die manier gaat je werk voelen als een verplichting in plaats van iets waar jij voldoening uit kan halen.

Hoe krijg ik meer betekenis in mijn werk?

Waar ik voldoening en zingeving uit haal, is iets anders dan waar jij dit uit zal halen. Iedereen heeft een andere purpose en intrinsieke motivatie. Dat maakt het dus ook meteen lastig om te ontdekken wat jouw persoonlijke purpose is, de meeste young professionals worstelen hiermee. Toch is er een goede manier om achter jouw purpose te komen, namelijk door in te zoomen op jezelf. Niet alleen naar de oppervlakte kijken, maar echt tot de kern komen. Je moet jezelf gaan afpellen als een ui om helder te krijgen wat jou zingeving geeft in het leven.

Inspiratievragen

Een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen om achter jouw purpose te komen, zijn:

  • Wat vind jij belangrijk in het leven?
  • Wat geeft jou energie?
  • Wanneer voel jij dat je van betekenis bent?
  • Welke rode lijnen lopen er door je leven: waar werd je als kind al enthousiast van?

Als je er zelf niet uitkomt, kan coaching uitkomst bieden. Het antwoord zit namelijk al in jou, alleen heb je het nog niet gevonden. Een coach helpt jou en houd je een spiegel voor, waardoor je wel achter jouw antwoord komt.


Dit is het eerste deel in een 5-delige serie over werkgeluk. Volgende week wordt deel 2 gepubliceerd, over geluk en doen waar je goed in bent.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werkgeluk: Hoe krijg ik meer betekenis in mijn werk?'?