Wist je dat jouw lichaam herinneringen opslaat?

Wist je dat jouw lichaam herinneringen opslaat - Careerwise

Heb jij weleens een heftige fysieke reactie gehad die niet paste bij de situatie? Weet je ook welke herinnering er is opgeslagen en dan getriggerd wordt? Het lichaam kan namelijk herinneringen opslaan, die je zelf niet meer scherp hebt. Daar had ik zelf een concrete ervaring mee.

Een heftige fysieke reactie

Maar voor degene die twijfelen of een lichaam echt herinneringen kan opslaan; er is veel onderzoek naar gedaan. De boeken: The body keeps the score en De stem van je lichaam geven hiervan een goede wetenschappelijke onderbouwing. Zelf had ik er eigenlijk weinig ervaring mee. Totdat ik in het basisjaar van de haptonomie opleiding bij een oefening in mijn flanken werd vastgepakt. Voor de meesten al een gevoelige plek. Maar ik kreeg er een heftige fysieke reactie op waarbij ik verstijfde, het zeet me uitbrak, ik pijn kreeg in mijn rug en ik heel emotioneel werd.

De herinnering die naar boven kwam

De herinnering die toen bij mij naar boven kwam, was die van mijn vader die altijd zodra hij achter mij stond in mijn zij prikte en daar niet mee ophield ondanks mijn bezwaren. Op zich niets ernstigs, en iets wat door veel mensen wel herkent wordt als een ‘grapje’. Mijn hoofd vond mijn heftige reactie onzin en wilde verder met de oefening. Maar mijn lichaam gaf hele andere signalen; ik was niet eens meer echt aanwezig.

Neem je lijf serieus

Het goede aan deze ervaring is dat de docenten het heel serieus namen en ik dus zelf ervaarde hoe zo’n ervaring in je lijf opgeslagen kan zitten. Nu kan ik stapje voor stapje deze herinnering uit mijn lichaam gaan omzetten. Zodat bij het aanraken van mijn zij niet alle alarmsignalen in mijn lichaam afgaan maar het sein veilig kan worden afgegeven. Dus heb jij een heftige fysieke reactie op een situatie, neem deze dan serieus en onderzoek welke herinnering daar opgeslagen zit.

Tags: Ken jezelf, mindfulness
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wist je dat jouw lichaam herinneringen opslaat?'?