Wil je iets veranderen? Dit helpt.

ik wil iets veranderen - pexels-mikael-blomkvist-4153229

Ik wil iets veranderen. Ik heb altijd zo’n vol hoofd; mijn gedachten stoppen nooit. Nou ja, nooit… Eigenlijk is er één uitzondering… Als ik dat woord hoor, ben ik als coach natuurlijk meteen gespitst: Wat is de uitzondering voor jou? Hoe kan jij jouw frequentie veranderen: van gehaast en gestrest naar innerlijke rust en tevredenheid?

Wat helpt jou bij een vol hoofd?

Als ik ‘s avonds na het werk ga wandelen dan verandert het. Dat volle hoofd van mij wordt al lopend leger en leger. Ik kijk om me heen, en mijn oog valt op talloze kleine, mooie dingen. Dingen die veel andere mensen misschien als onbenullig overkomen. Maar ik vind ze mooi. Een zingend vogeltje, een mooie bloem, een artistieke gevel uit de vorige eeuw… noem maar op. Zo vergeet ik al mijn zorgen en wordt het stil in mijn hoofd. Alles lijkt dan ineens veel makkelijker, en ik vraag me vaak af waar ik me toch zo druk over heb gemaakt.

Het plezier en de rust die het wandelen haar brachten, waren zo duidelijk dat ik ze zelf kon voelen, aan de andere kant van de tafel.

Wat is de ‘maar’ als het gaat om veranderen?

Er zat echter een maar aan te komen, en dat voelde ik ook.. Maar het punt is: ik moet al zoveel van mezelf. Mijn hele dag lijkt te bestaan uit moetjes. Op mijn werk, in mijn huis, en zelfs in de dingen die ik echt leuk vind. Die voelen vaak ook als moetjes. Vervolgens stoor ik me weer aan mezelf, omdat ik overal zo’n opgave van maak en vind dat ik dat niet zou moeten doen. Ik moet meer genieten van mezelf, maar dat lukt niet omdat ik er zo’n druk op leg. 

Alles in het leven heeft een eigen frequentie. Albert Einstein maakte ons daar al bewust van. Sindsdien zijn er veel wetenschappers doorgegaan met het onderzoeken naar het gegeven dat alles een eigen frequentie heeft en hoe je van frequentie kunt veranderen. Plat gezegd: alsof je aan een radioknop draait. De frequentie van liefde of innerlijke rust zijn heel anders dan die van frustratie of irritatie. Mijn cliënte zat op de frequentie van moetjes, overweldigd raken door de hoeveelheid moetjes en gefrustreerd raken van het niet kunnen genieten en hier niet bovenuit kunnen stijgen. Hoe zou ze dat kunnen veranderen?

Wat een paradox eigenlijk dat ze een manier had gevonden om rust in haar hoofd te krijgen, maar dat die manier ook al voelde als een moetje. Zichzelf simpelweg vertellen dat ze vaker zou gaan wandelen, wekte alleen maar weerstand op. Tijd voor een reset!

De frequentie veranderen

Er zijn talloze manieren om de frequentie te veranderen. Mijn cliënte had een manier gevonden: door te gaan wandelen, maar daar zat nu weerstand voor. De hogere frequenties zijn namelijk altijd beschikbaar, als we er maar op weten af te stemmen. Soms zijn het verkeerde overtuigingen die ons klein houden, en afgestemd houden op radio onmacht. Soms is het angst voor het onbekende. En soms blijven we hangen in het oude omdat dit zo vertrouwd en bekend is. Dan geloven we niet dat het écht anders kan en:

ironisch genoeg vechten we dan onbewust tegen de verbetering waar we juist zo naar verlangen.

Meditatie helpt je frequentie veranderen

Neem een houding aan die voor jou comfortabel is, binnen de mogelijkheden van een eenvoudige, houten stoel. Een houding waarin je rug recht genoeg is zodat de ademhaling goed door je lijf heen kan stromen. Maar niet zo recht dat het oncomfortabel wordt. Zet je voeten plat op de grond en leg je handen los in je schoot. En sluit dan je ogen…

Toen begon de geleide meditatie, waarmee ik mensen help om meer in hun hele lichaam te komen. In plaats van alleen in het hoofd, waar we al genoeg tijd spenderen. Mijn cliënte kwam heel makkelijk in een staat waarin het voelde alsof ze een beetje zweefde; een heel fijn en diep ontspannen gevoel. Na de geleide meditatie opende ze haar ogen en keek me aan. Ik gaf haar even de tijd om echt terug te komen, en vroeg toen zacht: Hoe voelt het nu met het wandelen?

Ze lachte. Dit is interessant! begon ze. Het voelt heel anders, niet langer als een moetje. Ik voel nu heel duidelijk in mijn hele lijf het verlangen om te wandelen. Ik wíl het echt en ga het doen. Het voelt nu helemaal niet meer als moetje. Vanuit een staat van hogere ontspanning voelde ze zich niet meer overweldigd en machteloos. Ze was teruggekomen bij zichzelf en kon van daaruit het wandelen weer op waarde schatten; omdat ze keek met een veel groter referentiekader. En niet vanuit het kijkgaatje genaamd frustratie. Haar vocabulaire veranderde automatisch mee; het woord moeten kwam de rest van de sessie niet meer voor, en werd vervangen door willen, verlangen naar en gaan doen.

Een negatieve spiraal veranderen

Daarom zie ik meditatie vaak ook als een resetknop. Vaak laten we ons even helemaal meeslepen in een thema of gevoel, dat in tijd steeds meer momentum, en (aantrekkings)kracht krijgt. Vergelijk het bijvoorbeeld met als je moe en chagrijnig uit je bed komt na een gebroken nacht. Als je in die bui en dat gevoel blijft hangen, zie je op straat vaak chagrijnige gezichten, loopt het verkeer vaak stroever dan anders. Krijg je je boodschap in die vergadering niet goed over de bühne, ontstaan er sneller misverstanden, etc. Het wordt een spiraal.

Maar met bijvoorbeeld meditatie kun je de neerwaartse beweging in die spiraal tot een halt brengen. En hem vervolgens zelfs de andere kant op laten bewegen. Die invloed hebben we! We vergeten het alleen vaak aan te wenden, omdat we dan zo bezig zijn met de neerwaartse spiraal. In het geval van mijn cliënte was het Ik moet al zoveel, alles is steeds moeten. Waarna er steeds meer moetjes op haar pad kwamen, en ze steeds meer frustratie voelde. Meditatie haalde op dat moment de weerstand en negativiteit weg. Waardoor ze leuk genoeg ook weer bij die andere weerstandverdelger kon komen: haar fijne avondwandelingen.

Hoe doe jij dat: weerstand weghalen?

Zoals gezegd zijn er talloze manieren om de frequentie van je gevoel te verhogen. Wat helpt jou om negatieve weerstand weg te halen, zodat je je weer beter kunt voelen? Zodat dingen soepeler lopen en je meer flow ervaart in je leven?

Webinar Ontwerp een traineeship of Talentprogramma - Careerwise - Trainers voor Young Professionals
Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Reflecteren zie ik als de belangrijkste sleutel voor mijn ontwikkelingDoor te (leren) reflecteren ontwikkel ik mijzelf het beste
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wil je iets veranderen? Dit helpt.'?