Wat maakt jou uniek? Focus erop!

wat maakt jou uniek-pexels-taryn-elliott-6314334

Wat maakt jou uniek? Of in andere woorden: wat is jouw freak factor? Hét ‘ding’ waarvan altijd werd gezegd dat je het niet moest doen of waar jij je eigenlijk een beetje voor schaamt: juist dat is wat jou uniek maakt. Hier heb ik het over gehad tijdens een event afgelopen zaterdag. Als jij jouw freak factor effectief inzet, krijg je meer succes. Zo pak je het aan.

In je kracht staan

Of je nu als medewerker in een organisatie werkt of als ondernemer, voor jouw carrière is het cruciaal dat je zichtbaar bent. De meeste van mijn cliënten houden niet van zichtbaar zijn. Het gaat dan ook niet om zichtbaarheid bereiken door iedereen te vertellen hoe geweldig je bent. Als je weet wat jou uniek maakt en jij je daar niet voor schaamt, krijg je een natuurlijke zichtbaarheid.

Wat maakt jou echt uniek

Misschien heb je weleens gehoord over een unique selling point, dát punt wat een organisatie, of jou, uniek maakt. Het loont om na te gaan wat jóuw unique selling point is zodat je dit echt kunt inzetten. Je valt dan vanzelf op, omdat je er door in je kracht komt te staan. Jouw usp is jouw freak factor.

Wat als je jouw freak factor niet weet?

Afgelopen zaterdag werd mij gevraagd wat mijn ouders mij altijd vertelden. Ik had een black out, ik kon het me niet herinneren. Geen idee wat ik vroeger nooit mocht doen maar nu nog steeds wel doe. Maar dat betekent niet dat ik geen freak factor heb! Het is niet iets wat ik heb gedaan sinds ik klein was, maar wel hoe ik nu mijn leven leef terwijl niet iedereen dat weet. En juist dat maakt mij dus uniek: en ik hoef het niet meer te verbergen.

Wat is jouw freak factor?

Voor mij is het champagne drinken. Ik verborg dat voor een lange tijd. Ik was bang dat mensen me decadent zouden vinden, of een alcoholist. Maar, ik kon het toch niet laten om champagne te drinken en het leven te vieren. Daarom besloot ik het mijn handelsmerk te maken en het niet meer te verbergen. Voor mij staat champagne voor het leven vieren, genieten van het goede leven.

Omarm wat jou jou maakt

Een andere freak factor, welke echt een tweede natuur voor me zijnis internationaal leven. Ik heb altijd internationaal gewerkt, met expats en ik voel me ook nog steeds een expat. Mijn dochter spreekt Engels ook al zijn wij Nederlands; en ik coach online omdat ik dan kan blijven reizen. Ik omarm deze gekke eigenaardigheden omdat ze mij uniek maken. Welke eigenaardigheden maken jóu uniek?

Draag het uit

Als jij impact wil maken en er zeker van wil zijn dat mensen jou niet meer vergeten, vertel mensen dan over jouw freak factor. Dat klinkt tegenstrijdig… Het is zo vaak gebeurt dat mensen zeiden dat je het níet moest doen, hoezo dan nu juist delen? Omdat het jou uniek maakt, en dat is wat mensen van je willen zien. Het voelt misschien eng, maar de mensen die naast jou staan weten al wat jou uniek maakt. En ze houden juist daarom nog meer van je. Het is wat jouw anders maakt dan anderen, op een goede manier.

Wees de CEO van jouw leven

Ben jij klaar om herinnerd te worden? Ben jij klaar om in je kracht te staan en meer succes te boeken? Onthul dan jouw freak factor, mensen zullen juist daarom nog meer van je houden. En de paar mensen die je ermee afstoot, passen dus niet echt bij je. Houd in gedachten dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen die het dichtst naast je staan, zorg ervoor dat dit de mensen zijn die echt van je houden. Wees de baas over je eigen leven, zonder dingen die bij jou passen achter te houden!

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Personal Branding, Talent en passie, Werkplezier, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'What makes you unique? Dare to come out!'?