Hoe ga je om met advies als je niet weet wat je wilt?

pen en papier - Hoe ontdek ik nu wat ik echt wil?

Hoe ga je om met advies als je niet weet wat je wilt? Moet je het advies volgen of toch eerst zelf bepalen wat je wilt? Coach Marlien weet hier wel raad mee.

Spoiler alert: luister niet naar advies

Ik heb verschillende dingen uitgeprobeerd om erachter te komen wat ik wil in mijn werkleven. Sommige dingen pakken goed uit, en blijf ik doen. Zoals trainingen geven en coachen. Sommige dingen bleken helemaal geen match. Zo was ik bijvoorbeeld bestuurslid van een jongeren politieke partij. En een consultant. Ben ik beiden weer mee gestopt. Op dit moment ben ik aan het ontdekken of ik wel een solopreneur wil zijn. Ik run een business alleen en da’s me soms iets te eenzaam…

Perspectief van iemand anders

De vraag ‘Is dit wel wat voor mij op deze manier?’ komt op als de balans weg is. Iets kost me meer energie dan dat het oplevert. En dan voel ik: volgens mij moet ik een beslissing gaan maken. Ik deel dat dan met mijn omgeving en krijg gevraagd of ongevraagd advies. Dat advies is lang niet altijd behulpzaam, want het komt altijd vanuit het perspectief van iemand anders.

‘Je moet gewoon het politieke spel leuker gaan vinden!’ zei de persoon die dol was op politiek.

‘Nee, niet opgeven in je business!’ zei de persoon die helemaal opbloeit van eigen baas zijn.

Wat wil ik echt?

Ik ervaar het advies niet als een probleem. Het is altijd heel lief bedoeld en de ander heeft echt als intentie mij daarmee te helpen. Het is de link met mijn innerlijke stemmetjes waar ik verward van raak. ‘Ja shit,’ denk ik dan. ‘Hebben ze gelijk? Zou ik eigenlijk moeten…? Moet ik niet gewoon…?’’ Maar. Hoe meer tijd ik stop in dat nadenken over ‘’Moet ik eigenlijk…’’. Hoe meer ik verwijder van wat ik echt wil.

Reflecteren

Wat mij dan toch het beste helpt is tijd doorbrengen met mezelf. De tijd nemen om te reflecteren. Te ervaren wat ik nu echt wil. Wat me een goed gevoel geeft. En wat me ongelukkig maakt. Dat vind ik ook altijd wel spannend. Want een keuze maken betekent ook: iets niet meer doen. Iets opgeven. Iets achterlaten. Maar als ik daar doorheen ga, dan levert me dat wel iets op. Want dan komen er echte antwoorden. Antwoorden waar ik ook van voel: hier sta ik echt achter. En dat gevoel van opluchting is zo chill.

Op dat moment voel ik me sterk. Dan kan ik ook zeggen: ’Dankjewel voor het advies, maar dat is misschien jouw pad en niet de mijne.’

Tags: , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe ga je om met advies als je niet weet wat je wilt?'?