Waarom we loslaten écht moeten loslaten

hoe moet ik loslaten - pexels-karolina-grabowska-4498220

Loslaten is hip – ik hoor het overal, en het klinkt zo fijn en veelbelovend. Gewoon lekker laten gaan die kopzorgen. Maar heel eerlijk: het lukte me nog nooit. Gefrustreerd ging ik op onderzoek, en ontdekte een wel heel opmerkelijk feit over loslaten. Daarom: mijn pleidooi tegen loslaten …

Loslaten lukt niet

Ik probeer de gevoelens voor mijn ex los te laten, want het is beter dat we uit elkaar zijn, zei een vrouw onlangs in mijn coachpraktijk. Hoe doe je dat loslaten dan? vroeg ik. Door te beargumenteren waarom het beter is dat het uit is.

En, werkt dat? vroeg ik. Nee, het gevoel gaat maar niet weg. Wat ik ook doe. Zo herkenbaar. Zelf ben ik soms ook zó klaar met een emotie. Maar wat ik ook probeer: loslaten lukt niet. Hoe komt dit? vroeg ik me af, en stapte in de onderzoeksjas. Het nogal opmerkelijke antwoord vond ik op mijn meditatiekussen. Misschien juist daar omdat je met meditatie de ruimte creëert waarin inzichten kunnen ontstaan.

Dit had ik niet verwacht over loslaten

Proberen iets los te laten, betekent vechten tegen de status quo. Zoals wij het toepassen, is loslaten dus een synoniem voor vechten tegen de emotie waar we zo graag vanaf willen: pijn, verdriet, eenzaamheid, woede. Vechten tegen je emoties, is vechten tegen (een deel van) jezelf. En dat doet altijd meer pijn, dan het voelen van pijn die er domweg is. Het werkt nog averechts ook: hoe langer je vecht (of vlucht), hoe langer de emotie aanhoudt, en hoe vervelender het wordt.

Gevoel laat zich niets vertellen. Ook schikt het zich niet naar jouw agenda: je kunt dus niet rationeel besluiten wanneer het voorbij moet zijn. Grappig genoeg ligt de oplossing die we zoeken, precies in het tegenovergestelde van loslaten. Namelijk in accepteren, ruimte geven en vriendelijk kijken naar je emoties.

Hoe laat je het loslaten los?

Maar uit onszelf gaan we niet lekker bewust met een kop thee en een portie boosheid zitten. Voor acceptatie helpt een proactieve benadering juist weer wel. Dat lukt mij het beste met meditatie. Soms dacht ik: Oh nee, dit durf ik niet binnen te laten. Dit doet teveel pijn. Waar is de nooduitgang?! Maar met meditatie bleek het altijd minder heftig en langdurig dan ik had verwacht. De meeste emoties zijn na een paar minuten voorbij – als ze de aandacht en ruimte krijgen die ze nodig hebben.

Cliënten in mijn coachpraktijk leer ik dit ook. De vrouw wiens relatie voorbij was: Ik werd direct rustiger toen ik mijn emoties vriendelijk aankeek. Terwijl het even daarvoor nog een soort Slag om Waterloo was in mijn hoofd. Dit voelt zoveel beter en liefdevoller naar mezelf.

Dat loslaten lekker loslaten

Conclusie: laten we dat loslaten gewoon lekker loslaten, en juist vriendelijk omarmen wat opkomt. Zoals mysticus Osho zegt:

Wees een gastheer of -vrouw voor je gevoelens.

Tags: mindfulness, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom we loslaten écht moeten loslaten'?