3 gouden tips om te ontdekken wat jou uniek en onderscheidend maakt

wat maakt jou uniek - pexels-joão-jesus-2480072

Uniek zijn. Wat is dat eigenlijk? Jij bent uniek, maar veel jongeren weten niet wat hen uniek en onderscheidend maakt of durven dit niet aan de buitenwereld te laten zien. Of je verliest ergens je uniek zijn, omdat je bang bent anders niet aan verwachtingen te voldoen. Uniek, en dus jezelf, zijn moet je dúrven! Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Ontdek het met deze 3 waardevolle tips!

TIP 1. Onderzoek waar je energie van krijgt en wat je leuk vindt om te doen
Dit zijn vaak de dingen die je weinig moeite kosten en waarvan je in een flow terecht komt als je ze doet. Je vergeet de tijd en alles om je heen en doet de dingen met veel gemak en plezier. Als je erover praat, straal je. Vind je het lastig om te bedenken welke dingen dit voor jou zijn? Denk dan terug aan vroeger. Wat deed je toen graag? Of denk aan je werk: wanneer ga je met een voldaan gevoel naar huis? Of wat zou je heel graag meer willen doen? Je kunt ook denken aan je hobby’s en favoriete sport. Denk zo breed mogelijk.

TIP 2: Onderzoek wat jouw kwaliteiten en talenten zijn
Jouw kwaliteiten en talenten zijn dingen die voor jou soms heel vanzelfsprekend zijn, maar voor anderen niet. Wees dus niet te bescheiden! Ben je bijvoorbeeld een geweldig organisatietalent? Of ben je goed in het maken van complexe Excel-overzichten? Liggen jouw kwaliteiten op het communicatieve vlak en weet je door het stellen van de juiste vragen goede gesprekken te voeren? Noteer alles wat er in je opkomt. Kost het je moeite om je talenten en kwaliteiten te benoemen? Denk dan aan het volgende: waar vragen vrienden en collega’s jou altijd voor? Voor welke kwaliteiten krijg je vaak complimenten van anderen? Vraag het ook aan je partner, collega’s, vrienden, of familie. Zij kunnen vast een aantal echte talenten en kwaliteiten benoemen die jij zelf niet eens in de gaten hebt, maar wat jou uniek maakt.

TIP 3: Onderzoek wat jij echt belangrijk vindt in je werk en in het leven
Dit klinkt als een grote en lastige stap, maar je ontdekt het als je even tijd neemt om hier over na te denken. Iedereen heeft eigen drijfveren die motiveren om dingen te doen. Wat is voor jou belangrijk?

Om je even op weg te helpen vertel ik je over mijn eigen rode draad: ik heb altijd honger naar nieuwe informatie en kennis die ik voor mijn werk gebruiken kan. Ik volg opleidingen en trainingen die ik interessant vind, houd vakliteratuur bij en ga naar bijeenkomsten. Daar ontmoet ik vakgenoten of collega’s waarmee ik graag spar over ontwikkelingen en wat ons in het vak bezig houdt. Nieuwe ideeën opdoen en elkaar inspireren geeft me een heel goed gevoel! Net als het aan anderen doorgeven van mijn kennis en ervaring. Maar nu is de vraag: wat is voor joú belangrijk?

Wat kan ik er mee?

Je hebt nu een beeld van wat jou uniek en onderscheidend maakt, namelijk: wat je leuk vindt, wat je goed kan en wat je belangrijk vindt. Wat kan je ermee?

  • Het helpt je bij het maken van keuzes zowel in werk als privé. Als je weet wat bij jou past en wat jou bijzonder maakt, kan je beter richting bepalen. En dat kan je goed gebruiken in je werk of voor een volgende stap in jouw loopbaan.
  • Het geeft focus. Je weet wat wel en niet bij je past waardoor je makkelijker nee zegt tegen de dingen die niet bij je passen, en ja tegen dingen die wél bij je passen en je daardoor ook energie geven.
  • Het geeft herkenbaarheid voor jezelf maar ook bij anderen. Als collega’s bijvoorbeeld weten dat jij goed ben in presentaties geven, zullen ze eerder aan jou denken wanneer ze iemand voor een presentatie zoeken. Dit leidt er toe dat je meer werk naar je toe trekt dat ook echt bij jou past, doordat mensen weten waar jij goed en uniek in bent.

Veel succes met het ontdekken wat jou uniek en onderscheidend maakt en dit laten zien aan anderen!

Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '3 gouden tips om te ontdekken wat jou uniek en onderscheidend maakt'?