Sparen doe je zo: 5 vaardigheden voor financiële onafhankelijkheid

Financieel onafhankelijk by Annie Spratt

Is jouw rekening aan het eind van de maand altijd leeg? Of zou een beetje meer geld welkom zijn? Stel jezelf dan nu de vraag: wil ik dit zo laten of wil ik er iets aan veranderen? Dat kan! Je bent namelijk niet de enige. Op Careerwise helpt Marlon millennials zoals jij met praktische tips over geld, inkomen, sparen en het opbouwen van je eigen vermogen.


Wanneer ben je financieel onafhankelijk? Dat is voor iedereen anders, maar financieel onafhankelijk zijn en blijven houdt meer in dan streven naar een inkomen waarvan je zelf kan rondkomen. Daarnaast is er een aantal financiële vaardigheden die je helpen om ook in de toekomst financieel onafhankelijk te blijven. Vaardigheden die je helpen rijker te worden, maar niets te maken hebben met de hoogte van je inkomen. In deze blog deel ik vijf vaardigheden die je helpen om financieel fit te blijven.

Vaardigheid 1: Het opstellen van een budgetplan

Een budgetplan is een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven per maand en per jaar. Wanneer je wilt weten hoe financieel onafhankelijk je werkelijk bent, dan is een budgetplan onmisbaar. Soms geven we in een maand meer geld uit dan dat er binnenkomt. Of we weten helemaal niet hoeveel geld we maandelijks uitgeven. Herkenbaar? Op zich geen probleem, behalve wanneer het structureel gebeurt dat je geld tekort komt. Of wanneer je stress ervaart als gevolg van de manier waarop je met geld omgaat. Een budgetplan biedt dan uitkomst. Een budgetplan geeft jou informatie over je inkomsten en uitgaven en hoe die zich tot elkaar verhouden. Wanneer je structureel al je geld uitgeeft, loop je het gevaar op lange termijn je financiële onafhankelijkheid te verliezen.

Vaardigheid 2: Alert zijn op besparingsmogelijkheden

In je budgetplan staan je maandelijks terugkomende uitgaven. Omdat je vaste lasten maandelijks terugkomen is het ook het meest interessant om met deze uitgaven te beginnen met besparen. Wanneer heb jij voor het laatst gekeken naar je lopende abonnementen? Kun je bijvoorbeeld die dure lening oversluiten? Een financieel onafhankelijk persoon bekijkt regelmatig of er nog geld te besparen valt op vaste uitgaven en onderneemt actie om bepaalde uitgaven weg te strepen of te verlagen.

Vaardigheid 3: Werken met een weekbudget

Kom je er aan het einde van de maand achter dat je teveel geld hebt uitgegeven? Een weekbudget helpt je om je uitgaven vooruit te plannen. Bepaal wat je wekelijks wilt en kan uitgeven aan boodschappen en pin dit of zet het op een aparte betaalrekening. Is het geld voor het einde van de week al op? Dan kan je op tijd bijsturen en ergens anders minder geld aan uitgeven. Als je financieel onafhankelijk bent, kom je niet achteraf voor verrassingen te staan. Je denkt vooraf al na over wat je wilt uitgeven.

Vaardigheid 4: Aankopen uitstellen

Ben jij vaak impulsief als het om aankopen gaat? Een financieel onafhankelijk persoon geeft niet toe aan elke impuls om iets te kopen. Als je dat zou doen, dan geef je waarschijnlijk snel teveel geld uit. Neem vanaf nu voor om een paar dagen te wachten en bekijk of de behoefte om iets te kopen er dan nog steeds is. Vaak verdwijnt een koopbehoefte ook weer vrij snel. Maak je geluk niet afhankelijk van het wel of niet doen van een aankoop.

Vaardigheid 5: Van sparen je prioriteit maken

Een financieel onafhankelijk persoon heeft altijd geld achter de hand om een financiële tegenvaller op te vangen. Hij of zij heeft dromen en doelen en maakt er een prioriteit van om het geld voor deze dromen en doelen bij elkaar te krijgen. Wanneer je inkomen binnenkomt, maak dan als eerste een bedrag over naar je spaarrekening. Je budgetplan heeft je al informatie gegeven over de ruimte die je hebt om te sparen. Wanneer je alle voorgaande vaardigheden beheerst, dan weet je precies wanneer je geld van je spaarrekening moet afhalen en wanneer je het beter kan laten staan. Niet omdat het moet, maar omdat jij hebt besloten dat je het zo wilt doen!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sparen doe je zo: 5 vaardigheden voor financiële onafhankelijkheid'?