Hoe je om kunt gaan met senior collega’s op de werkvloer

Hoe ga je als Young Professional om met oudere collega’s die moeite hebben met veranderingen? Jij als jonge werknemer met frisse, nieuwe ideeën en oudere senior collega’s die het vertikken om hier naar te luisteren. Young Professional Coach Marlien Ligtenberg geeft advies hoe om te gaan met senior collega’s die moeite hebben met veranderingen.

Senior collega Piet

Ik heb trainingen gegeven in soft skills. De meeste deelnemers werkten in de publieke sector, en in de zaal zaten dan allerlei levels. Van net afgestudeerden tot senior managers. En dan zat er nog wel eens een Piet tussen (laten we hem even zo noemen). Piet, die er al werkte sinds 1980. Piet, die het allemaal al wel gezien had. Piet, die het antwoord op de vraag voor alle andere deelnemers wegkaapte. Want ja, hij had al zoveel ervaring, hij wist het antwoord wel.

Oh sh*t man, ik heb een boomer in de zaal 

En ik moest dan echt even drie keer ademhalen en bedenken hoe ik dan nu weer op Piet zou reageren. En ik hoor dit ook van veel young professionals. In een omgeving werken met een oudere generatie, die er al lang zit, het allemaal al een keer mee heeft gemaakt en: vooral niet wil veranderen. Aaargh!

Hoe ga je daar nu mee om?

Want dit kan best frustrerend zijn. Sterker nog, kan zomaar een reden zijn om een andere baan te zoeken. Jij boordevol nieuwe, verfrissende ideeën, maar die senior collega’s die maar niet willen luisteren. Hoe ga je nu om met die senior collega die niet wil veranderen? Hier zijn vier tips:

 

  1. Vat het niet persoonlijk op. Piet staat niet op met als doel jou het leven zuur te maken. De weerstand gaat niet over jou, maar over de verandering, of misschien ervaart hij het wel als een aanval op zijn aanpak. Niet persoonlijk opvatten scheelt een boel frustratie.
  2. Vraag jezelf af: ‘Waar raakt het jou?’ Ik voel dus best wel veel weerstand als ik een Piet in de trainingszaal heb. Als ik echt heel eerlijk ben, heb ik het liefst dat ‘ie vertrekt. Waarom eigenlijk? Ik voel me niet gehoord en gezien door zo’n houding van de ander. Ik schrik vaak ook best even van zo’n felle, directe Piet. En daar loopt ik het liefst van weg. Dus het zegt ook iets over mij, hoe ik reageer. Kijk dus eerlijk in de spiegel hoe jij op je collega reageert. Wordt je fel? Trek je je terug? En helpt deze reactie in een goede communicatie?
  3. Begrijp eerst voordat je begrepen kunt worden. Of zoiets, ik quote ‘em volgens mij niet helemaal zuiver. Maar deze is van Stephen Covey. Zijn gouden tip: verdiep je eerst in de ander. Luister naar de ander zoals jij wilt dat er naar jou geluisterd wordt. Dan ga je het perspectief van de ander beter snappen. Wees nieuwsgierig, open, en stel vragen. Behandel de ander zoals jij behandeld wilt worden. En kijk eens wat dat oplevert. (Dat vraag van jezelf om even over je ego heen te stappen, zie punt 2. Is niet altijd makkelijk. Maar loont wel).
  4. Geef de ander erkenning. Dit sluit aan op punt 3. En deze vind ik zelf best moeilijk. Want als Piet er met gestrekt been ingaat (ik weet het allemaal wel, want sinds 1980 blablabla), dan ben ik zeg maar niet zo bereid om te zeggen: ‘Oh joh wat fijn Piet, vertel me meer.’ Maar. Parkeer die reactie even. Mij helpt de gedachte om echt even te realiseren dat iemand er al super lang werkt, en dus echt veel ervaring heeft. Dus wat kan ik daarvan leren? Goede communicatie met die senior collega gaat nog een stapje verder dan de ander begrijpen (punt 3), maar het helpt ook echt om de ander te erkennen. Te waarderen. Net zoals jij graag gehoord en erkend wil worden.

Wat het jou oplevert 

Misschien denk je nu, maar kan Piet gewoon nu niet beter naar mij luisteren? Aan die senior collega van jou zou ik hetzelfde advies geven. Alleen, of Piet het wat vindt en dat advies ook toepast, dat weet ik niet. Jij hebt als enige invloed op jouw gedrag. Je kan dus bijvoorbeeld wel aangeven: ‘Ik zou het ook prettig vinden als je open staat voor mijn ideeën.’ Wat Piet vervolgens dan gaat doen, daar heb je nooit garantie voor. Dus ik gooi even een quotje van Micheal Jackson d’rin: ‘’If they wanna make the world a better place. Take a look at yourself and make a change.’’ En dan moet Piet zelf bepalen of hij ook in de spiegel gaat kijken. 

Tags: Loopbaan, Millennials generatie Y, Persoonlijk Leiderschap
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe je om kunt gaan met senior collega’s op de werkvloer'?