Generatie Z en mentale gezondheid: dit kan jij doen als werkgever

generatieZ en mentale gezondheid wat kan je als werkgever doen/ voetballen op het strand met ondergaande zon

Burn-out, somberheid, angst, paniekaanvallen en slaapstoornissen. Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van Generatie Z. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken, zoals die van het Trimbos instituut en het CBS. Het is daarom voor jou als werkgever cruciaal om je hier bewust van te zijn, want als werkgever zie je de impact direct terug op de werkvloer. Zo vervaagt de grens tussen werk en privé steeds meer en zijn er diverse factoren waarop je invloed hebt. Maar allereerst is het interessant om te begrijpen hoe het komt dat Generatie Z met een slechte mentale gezondheid kampt.

Harde cijfers

De jongeren van nu zijn minder vaak gelukkig dan vroeger. Dat komt naar voren in het onderzoek van het CBS dat een duidelijke trend laat zien waarin jongvolwassenen sinds 1997 steeds minder vaak gelukkig zijn in de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van het Trimbos instituut dat jongvolwassenen van 25-34 jaar nog nooit zoveel als nu kampen met een psychische aandoening. Dit in tegenstelling tot de generaties ervoor.

Generatie vol problemen?

Zorgen

Mogelijke verklaringen voor al deze cijfers kunnen volgens Jolien Dopmeijer van het Trimbos instituut de toegenomen werk- en prestatiedruk zijn. Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek door Dopmeijer dat studenten in het hoger onderwijs zich zorgen maken over hoe het in de wereld gaat. Zorgen over verschillende crises, zoals oorlogen, het klimaat, de woningcrisis en financiële druk.

Stuurloosheid

Bovendien weten de jongeren van nu steeds minder vaak welke richting ze op willen. Er zijn zoveel keuzes die zij kunnen en mogen maken. In deze overvloed aan mogelijkheden ervaren velen een gevoel van verwarring en onzekerheid, wat de zoektocht naar een duidelijke richting moeilijker maakt.

Verwachtingen

Daarnaast komen er vanuit de buitenwereld ook nog eens enorm veel prikkels op ze af. Dit zorgt ervoor dat zij reactief reageren: er worden vaag geformuleerde doelen gesteld die niet altijd recht doen aan wat de jongere zélf wil, maar eerder wat hij of zij denkt dat er van hem of haar verwacht wordt. Uit ons Young Professional onderzoek blijkt dat de moeilijkste verwachtingen die jongeren hebben, die van zichzelf zijn. Maar dat betekent niet dat de verwachtingen van ouders, docenten en vrienden niet meetellen. Integendeel, al dat soort verwachtingen worden geïnternaliseerd door de jongeren, wat leidt tot een hoge lat voor zichzelf op allerlei terreinen. Wanneer er niet aan de verwachtingen wordt voldaan, blijft de jongere met een onvervuld en ongelukkig gevoel achter.

Tegenslag

Dat, in combinatie met de iets té lieve curling ouders die jongeren zo veel mogelijk willen behoeden voor tegenslagen, zorgt ervoor dat zij steeds minder goed weten hoe ze met tegenslag kunnen omgaan. Daardoor komt de klap extra hard aan als het leven niet loopt zoals ze hadden gedacht. En dat terwijl jongeren juist geïnteresseerd en leergierig zijn hoe ze hier mee kunnen omgaan, vertelt Dopmeijer aan Pointer. Dit zien wij bij Careerwise ook terug in ons Young Professional onderzoek waaruit blijkt dat jongeren het liefst willen leren hoe zij om moeten gaan met lastige situaties en relaties.

Privé neem je mee

Maar wat is dan mijn taak als werkgever om voor het mentale welzijn van die fragiele jongeren te zorgen? Werk is niet alleen maar werk, maar ook een plek waar je jezelf als persoon, en dus je mentale gezondheid, meeneemt. Andersom geldt dat wanneer het op de werkvloer niet lekker gaat, dit ook gevolgen heeft voor je totale mentale gezondheid. Werk en privé gaan zo hand in hand.

Dit kan je ermee

Het aanbieden van training of coaching kan een manier zijn om jongeren weerbaarder en veerkrachtiger te maken. Door persoonlijke ontwikkeling leer je namelijk wie je bent, wat je kunt (en niet kunt) en wat je daarmee wilt. Je komt erachter wat je energie geeft en energie kost, maar ook hoe je daar het beste mee kunt omgaan en hoe je grenzen aangeeft.

Careerwise-oprichter Matthijs Hamster spreekt hierin over van binnen naar buiten leven, in plaats van andersom. In de HR-branche zeggen collega’s regelmatig dat ze op zoek zijn naar preventieve oplossingen. Ik geloof dat het antwoord dichtbij ligt: bied jongeren persoonlijke ontwikkeling; een onderzoek naar hun binnenwereld en hoe ze zichzelf van daaruit willen gedragen naar buiten toe. Van binnen naar buiten dus in plaats van andersom. Maar al te vaak leven jongeren andersom, reactief op alle prikkels en notificaties van de waan van de dag, van buiten naar binnen dus. Dat is niet vol te houden.

Tel uit je winst

Door als werkgever in te zetten op persoonlijke ontwikkeling, investeer je niet alleen in de werknemer, maar automatisch ook in de jongere zelf. Wanneer je goed in je vel zit en plezier hebt op je werk, ben je effectiever en productiever. Bovendien zorg je ervoor dat de jongere een antwoord krijgt op de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Hierdoor krijgen ze de kans eigen regie te nemen over hun leven. Minder reactief te leven op basis van alle prikkels van buitenaf. Ze leren beter aan te geven wat hun grenzen zijn, worden assertiever, weten beter wat wel en wat niet bij hen past en durven hierover met jou als werkgever in gesprek te gaan.

Zo ontstaat er een betere functie-match waarin de jongere zijn volle potentieel benut en jij hier als werkgever de vruchten van plukt, omdat de jongere meer tot zijn recht komt. Dat leidt niet alleen tot minder uitval en vroegtijdig vertrek, doordat ze niet goed op hun plek zitten of de werkdruk niet aankunnen. Het zorgt er ook nog eens voor dat ze hun volle potentieel benutten in het voordeel voor jouw organisatie.

Tags: Persoonlijk Leiderschap, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Generatie Z en mentale gezondheid: dit kan jij doen als werkgever'?