Waarom Generatie Z niet innovatief is op jouw werkvloer

Jong talent brengt vernieuwing, creativiteit en een frisse blik op de werkvloer. Toch?! Niet altijd. Want als je niet oppast, doen ze na verloop van tijd precies hetzelfde als wat andere collega’s doen. Daar zit weinig innovatiefs meer in. En dat terwijl het pad van vernieuwing en innovatie juist creativiteit en een out-of-the-box mentaliteit vereist. Hoe komt het dat die creativiteit en innovatiekracht van jouw jonge werknemers verloren gaat?

Belang van creativiteit voor innovatie

Creativiteit gaat over het vermogen om nieuwe en originele ideeën, concepten of oplossingen te bedenken. Creativiteit is mega belangrijk als het gaat om vernieuwen en het bij de tijd blijven van je organisatie, processen, producten en cultuur. Het zorgt voor frisse ideeën, buiten de normale kaders denken en om nieuwe kansen ontdekken. Bedrijven die creativiteit omarmen, stimuleren een cultuur waarin je snel kan aanpassen, wat superhandig is in een veranderende wereld.

Twee redenen waarom creativiteit er niet uitkomt

Creativiteit onder jonge werknemers stimuleren is van cruciaal belang als je wilt dat hun frisse, nieuwe ideeën op tafel komen en uitgevoerd worden. Er zijn twee oorzaken waardoor creativiteit, en dus innovatie, er niet uit komt bij Generatie Z:

De waan van de dag

We moeten iets innovatiefs bedenken, hoor je vaak bij het opzetten van een nieuw project of het maken van een nieuw plan van aanpak. Toch raakt het proces van innoveren vaak ondergesneeuwd door de waan van de dag en belandt het onder in de la. Andere taken zijn nét even wat belangrijker of dringender.

Innoveren wordt iets wat nog even gedaan moet worden. Maar daarin schuilt juist het gevaar. De kans bestaat namelijk dat je gaat innoveren om het innoveren. Waardoor het een doel op zichzelf wordt, in plaats van een middel. En dat is funest voor de creativiteit, want om creatief te zijn heb je het hersendeel nodig dat goed gedijt bij een ontspannen geest. Te veel structuur, een te sterke focus op resultaten, strakke deadlines en te veel controle belemmeren juist de creatieve flow.

Overprikkelde wereld

Om creatief te zijn heb je tijd en ruimte nodig. Toch is in de snelle wereld van nu tijd en ruimte soms ver te zoeken. Ik schreef eerder over de zoektocht van Generatie Z naar hun passie en hoe jongeren tegenwoordig zoveel prikkels op zich afkrijgen, dat ze voortdurend reactief acteren. En dat terwijl aandacht naar binnen onwijs belangrijk is.

Ook voor creativiteit.

Lummelen, niksen en de batterij opladen. Allemaal belangrijk om het creatieve proces in gang te zetten. Door je hoofd leeg te maken, ontstaat er ruimte voor iets nieuws en wordt het creatieve brein geactiveerd. Maar de overprikkelde wereld van nu maakt het activeren van dat creatieve brein een stuk lastiger.

Waarom innoveren zo lastig is

Er zit een verschil tussen vernieuwing en innovatie. Bij innovatie introduceer je iets nieuws, terwijl bij vernieuwing bestaande processen worden verbeterd. Beiden zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van je team of organisatie. Het is niet zo dat oude manieren van werken of denken per definitie slecht zijn. Er kunnen processen zijn die jarenlang lopen zoals ze lopen en doen wat ze moeten doen. Het is wat anders wanneer processen verouderd zijn. Dit zijn processen die zo achterhaald zijn, dat ze in de huidige omstandigheden niet meer werken.

Jongeren en hun signaalfunctie

Dit onderscheid klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is lastig om tussen de bedrijven door en tussen alle gewoonten te zien wat verouderd is. Daar zijn de jonge werknemers een waardevolle toevoeging aan. Verouderde systemen sluipen erin, maar de jongere generatie kan als een signaalfunctie fungeren. Daarbij is het wel belangrijk dat je als organisatie of bedrijf ontvankelijk bent voor de verandering die de jongere werknemers met zich meebrengen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de jongere vertrekt naar een andere organisatie of meegaat in het stramien. En dan blijft vernieuwing uit.

Tags: Creativiteit, Werkplezier en werkstress, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom Generatie Z niet innovatief is op jouw werkvloer'?