Uitdaging? Zie het als vakantie en ga… voor de ervaring!

Het hoeft namelijk niet allemaal in een keer goed…

Ik weet wat je nu denkt:

Ja, dat weet ik ook wel. En dat is ook wel zo. Maar dat is vreselijk moeilijk. En ik wil het wel gewoon graag in een keer goed doen. Anders is het zo zonde van de tijd en moeite. Goed?

En ik denk dat zelf ook vaak. Maar ik ga je toch proberen te overtuigen van de kracht van het zoeken en proberen. Het mooie van missers. En de grootste napret die hoort bij tegenvallers.

In een rechte lijn op je doel af

Het komt door een gesprek wat ik laatst had met een klant.Sigrid - Hele leven op vakantie We omschreven het zoeken naar wie je bent en naar wat je graag wilt doen als een reis. Je weet ongeveer wel waar je naar toe wilt. Je wilt bijvoorbeeld een baan waarin je het gevoel hebt dat je echt wat bij kunt dragen, impact kunt maken en dat doen wat je het beste kunt. En daar wil je het liefste zo snel mogelijk en in een zo recht mogelijke weg naartoe.

Zie het als een vakantie

Maar zo werkt het niet. Je gaat ook niet op vakantie om zo snel mogelijk weer naar het vliegveld te komen waar je terugvlucht van vertrekt. Het gaat om de ervaringen ertussen in. En wie wil er nou niet zijn hele leven op vakantie? Precies. En dat kan dus. Zie je leven en je zoektocht vanaf nu als een vakantie. Als een reis. En zoals bij echte reizen: het gaat om de ervaringen ertussen in.

Fijn idee toch? En het mooie is: deze metafoor heeft een paar andere fijne parallellen. Ik leg ze hieronder aan je uit.

1. Plannen

Op vakantie heeft plannen vaak weinig zin. En daar wordt het ook alleen maar ongezellig van. Bussen rijden zelden op tijd en in veel landen lijkt nooit iemand met je mee te werken. Totdat je geen haast hebt. Dan kom je ineens de gezelligste mensen tegen, verdwaal je de gaafste straten in en sta je eens een keer níet met alle toeristen tegelijkertijd op dezelfde plek foto’s te maken.

Sigrid - BusHetzelfde geldt voor de reis van het leven. Neem de tijd. Verdwaal. Ontdek. Klets met mensen die je niet kent. Doe waar je op dat moment het meeste zin in hebt. En maak je niet te druk om alles wat iedereen lijkt na te jagen (die en die baan, dat en dat salaris, zus en zo beloning). Zie het maar als een bus vol toeristen. De voldoening is kort. En uiteindelijk moeten ze allemaal snel weer de bus in, op weg naar de volgende attractie. Met allemaal dezelfde foto’s op hun camera. Je mist er niks aan.

2. Je weet het niet

Wat ook zo leuk is aan reizen: je weet van te voren nooit precies wat je het leukste gaat vinden. Je kunt wel bedenken dat het die ene hoge berg is, maar misschien is het juist wel het meer waar je langs komt op de weg ernaar toe. Of het winkeltje op de hoek waar je het perfecte souvenir hebt gevonden. Achteraf kun je precies vertellen waar het leuk is, maar dat lukt vooraf niet. En dat maakt het nou juist zo leuk. Elke seconde kan je verrassen. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken.

Zo is het ook in het dagelijks leven. Je weet nu niet wat je hetSigrid - Niet weten leukst gaat vinden. Je weet niet welke baan het wordt. Je weet niet wie die ideale partner gaat worden. Je weet niet welke avond knetter gezellig wordt. Maar als je vertrekt (lees: jezelf te tijd geeft om te zoeken en durft te zeggen dat je het niet weet, zodat je openstaat om te vinden), kan elke seconde je verrassen. Je hoeft dan alleen nog maar om je heen te kijken en op te letten.

3, 4, 5 … Ik heb de drie andere reisparallellen voor je klaar staan in een nieuwe blog!

Tags: De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Oriënteren, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Uitdaging? Zie het als vakantie en ga… voor de ervaring!'?