De kracht van acceptatie

De kracht van acceptatie - pexels-pixabay-207983

Vorige week was ik op een retraite. Iedere dag yoga en mediteren. En iedere dag een theorieles van Michiel, een les over het Boeddhisme, het Taoïsme en in het hier en nu leven. De tweede dag ging de les over vrede. Over het streven naar vrede in jezelf. Die vrede bereik je door de kracht van acceptatie.

We leven in onvrede

We leven vaak en veel in onvrede. We starten de dag meestal met oordelen. We zouden willen dat de dag anders zou beginnen:

  • Kon ik nog maar wat langer blijven liggen
  • Ik heb weer geen oog dichtgedaan vannacht
  • Deze nacht was veel te kort

Je staat op. Je opent de gordijnen. Het regent. En weer zou je willen dat het anders was:

  • Scheen de zon maar
  • Wat een waardeloos weer
  • Ik heb geen zin om naar buiten te gaan

Je kijkt naar je lief. Hij of zij ligt nog te slapen. Hier heb je ook een oordeel over. In de spiegel van de badkamer kijk je naar jezelf. Weer een oordeel. Of twee. Je zou willen dat het anders was.

We worden er onrustig van

Word je ook gegrepen door onvrede als je dit leest? En word je er onrustig van? Logisch.

Het is een feit dat we negatieve conditioneringen ontwikkelen. En dat we afwijzende overtuigingen hebben over onszelf, en over de ander. Hoe kun je dit veranderen? En zorgen voor een positievere gedachtestroom? Voor een vredigere denktrant?

Bewustwording geeft rust

De sleutel ligt hier bij bewustwording. Je bewust worden van je oordelen. Je bewust worden van je strijd. Je vechten. Je frustratie. De sleutel ligt ook bij accepteren. Accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Dat scheelt een hoop stress en spanning. De kracht van acceptatie voel je bijna direct als je iets accepteert. Opeens is het veel beter te handelen.

Je kunt deze bewustwording en acceptatie oefenen. En de enige plek waarin je dit kunt doen is hier en nu. Niet morgen. Ook niet gisteren. Nu.

Acceptatie oefenen

Oefen het als je in de rij staat bij de kassa en je weer de verkeerde rij hebt gekozen. Oefen het als je aan het autorijden bent en iemand je van de weg drukt of er file is. Oefen het als je je teen stoot. Wil jij soms je haren uit je hoofd trekken van de stress? Haal eerst een paar keer diep adem en merk bij jezelf op wat er van binnen gebeurt.

Je kiest zelf hoe je ergens op reageert

Je kiest voor onrust en onvrede als je in frustratie blijft hangen. Dat verspreid je overigens ook. Houd het bij jezelf. Je kunt iemand anders niet de schuld geven van jouw reactie. Je kiest zélf hoe je ergens op reageert.

Accepteer wat je niet kunt veranderen.
En verander wat je kunt veranderen.

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, mindfulness
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De kracht van acceptatie'?