6 tips voor meer veerkracht

meer veerkracht - 6 tips voor meer veerkracht - by Lisa Fotios - person-holding-white-feather-in-selective-focus-photography-1330029

Stel je voor dat je een zwaar gewicht op je schouders krijgt gebonden. Je leunt helemaal naar voren, je armen hangen slap, je rug doet pijn, hoe kan je zo nog wandelen? Hoe kan je werken met deze ballast? Hoe kan je een gesprek aangaan met iemand als je amper oogcontact kan maken? Welke ballast sleep jij nu mee? Bevrijd jezelf met deze zes tips voor meer veerkracht.

Meer veerkracht door je mindset

Voorbeeld: Je hebt een uitgebreide offerte gemaakt voor een mogelijke nieuwe klant. Je hebt er veel werk en tijd in gestoken, zelfs tijdens je weekend. Je hebt deze nieuwe klant ook uitgenodigd om in je fabriek een rondleiding te krijgen, waar je jullie productieproces, de hoge kwaliteit, de norm van veiligheid, etc., kan tonen. Je team werd uitgebreid gebrieft om alles vlot te laten verlopen. Je weet dat je klant verbluft zal zijn en dat dit mee zal overtuigen om met jouw bedrijf in zee te gaan.

Maar dan… bam, corona met alle restricties, een bedrijfsbezoek is voorlopig niet meer mogelijk. Je kan bij de pakken blijven zitten en denken dat je binnen drie maanden een nieuwe rondleiding kan regelen, of … je kan proberen te bedenken hoe je dit kan oplossen. Misschien kan je een virtuele rondleiding organiseren? Wie kan jou daarbij helpen? Het gaat dus om je mindset! Dankzij meer veerkracht ben jij in staat om te schakelen, flexibel te zijn en oplossingen te bedenken.

Als spanningen te lang duren

Als spanningen te lang duren, heb je steeds minder veerkracht. Dan kan stress je uitputten, demotiveren en zorgen voor:

Tip 1: Weet wat je stress veroorzaakt

Wil je meer veerkracht? Probeer dan eerst te achterhalen waardoor je in de stress schiet. Welke personen, situaties, klussen, taken en/of onzekerheden zorgen ervoor dat jij je gespannen voelt?

Ook kan een disbalans in neurotransmitters (stofjes die de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen en het lichaam mogelijk maken) een rol spelen bij het ervaren van stress. Neurotransmitters spelen een cruciale rol bij het reguleren van onze stemming, emoties en gedrag. Als we stress ervaren, komen er als reactie hierop bepaalde neurotransmitters vrij die kunnen leiden tot negatieve effecten op onze mentale en fysieke gezondheid. Zo kan een teveel aan het stresshormoon cortisol leiden tot angst en depressie, terwijl een tekort aan serotonine weer kan bijdragen aan depressieve gevoelens. Het kan dus ook helpen om te onderzoeken of jouw neurotransmitters in balans zijn of dat je ergens een tekort of teveel aan hebt door bijvoorbeeld een test doen, zoals de Braverman test.

Zodra je de oorzaak van jouw stress kent, kun je er wat aan doen!

Tip 2: Leer positief te denken

Je leven van de zonnige kant bekijken, geeft een positieve vibe en helpt je vooruit in het omgaan met stress. Sta elke dag opgewekt op en wees blij met wat je hebt: de zon, gezondheid, familie, geborgenheid, eten, veiligheid, … Denk niet meteen aan wat je allemaal moet doen. Relax! En sta je voor een zware taak? Geloof in jezelf. Pak het stap voor stap aan. Je kunt het! Echt! Blijf niet bij de pakken zitten. Het kan ook helpen om een dankbaarheidsdagboek bij te houden, dan schrijf je elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent.

Tip 3: Zorg voor structuur

Maak dagelijks to-do-lijstjes met wat je écht moet doen. Stel prioriteiten en wees realistisch. Stel vervelende klusjes en moeilijke taken niet uit, maar doe die in de ochtend als je fris bent. Uitstel leidt namelijk sneller tot chaos en stress. Je taken bundelen en je tijd indelen in blokken kan ook helpen. Zorg ook voor rustmomenten: koffie- en lunchpauzes, een korte wandeling – je brein en lichaam krijgen zo nieuwe energie… Je zult het zien: je ervaart al snel meer veerkracht.

Tip 4: Accepteer en laat los

Accepteer de dingen en de situaties zoals ze zijn en probeer niet met man en macht zaken naar je hand te zetten. Het levert frustraties en onnodige stress op. Wat eenmaal gebeurd is, is voorbij. Daar kun je niets meer aan doen of veranderen. Denk niet: wat als, dan en maar. Dat lost niets op. Laat het verleden los en focus je op het hier en nu. Denk in oplossingen en neem beslissingen op basis van wat je nu weet. Je zult je veel rustiger en ontspannen voelen dan wanneer je blijft piekeren en malen.

Tip 5: Lach veel en koester echte vriendschappen

Veel lachen en dierbare vriendschappen omarmen, helpen om veerkrachtiger in het leven te staan. Ontspan bijvoorbeeld door een komische film te bekijken. Lach hardop en laat je lach door de kamer schallen. Geniet van het ontspannen gevoel. Besteed ook tijd en energie aan dierbare familieleden en vrienden. Samen praten en lachen met je huisgenoten, digitaal met je vrienden en zet in op oogcontact via Facetime. Door deze dingen te doen, geef jij jezelf meer veerkracht.

Tip 6: Verhoog je fitheid: fysiek en mentaal

Ook je lichamelijke en geestelijke conditie dragen bij aan jouw veerkracht. Beweeg het liefst dagelijks een half uur. Ga fietsen, lopen, schoonmaken, joggen, tuinieren… Door actief bezig te zijn en een lichamelijke inspanning uit te voeren, verdwijnt het stresshormoon uit je lijf en maak je geluksstofjes (endorfines) aan waardoor jij meer veerkracht voelt.

Tags: De juiste keuze maken, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '6 tips voor meer veerkracht'?