Young professionals ontwikkelen: benut de kracht van de groep

Young-professionals-ontwikkelen:-benut-de-kracht-van-de-groep-by-Tess-PHOTO-2023-09-06-09-17-59 (3)

We krijgen vaak de vraag of één-op-één coaching beter is dan een groepsprogramma om young professionals te begeleiden en ontwikkelen. Beide zijn gericht op de ontwikkeling van het individu. Toch zorgt het gezamenlijk leren in een groep van leeftijdsgenoten voor de échte versnelling in persoonlijke groei bij starters en young professionals. In deze levensfase spelen leren met én van elkaar in een groep een cruciale rol. De herkenning van, en het afkijken bij peers is voor millennials en Generatie Z een prettige en effectieve manier om te leren. In dit artikel legt Careerwise-oprichter Matthijs Hamster uit wat er zo belangrijk is aan die kracht van de groep.

Je rol in de groep

In een ontwikkelprogramma staat als eerste de vraag centraal: Wie ben ik? De deelnemers onderzoeken hun talenten en wat ze werkelijk willen bereiken. Maar al snel verschuift de focus naar: Wie ben ik in relatie tot anderen en de wereld om me heen? Tijdens het ontwikkelprogramma kom je in aanraking met groepswerk en groepsdynamiek zoals dat ook op de werkvloer gebeurt. Het is niet praten over, maar ervaren! Of het nu gaat om het gezamenlijk oplossen van een business case, het uitvoeren van team-oefeningen of het deelnemen aan intervisie sessies. Tijdens een traineeship of ontwikkelprogramma doe je allerlei activiteiten in groepsverband. Je maakt kennis met groepsdynamiek: je ontdekt wat jouw rol is binnen de groep en hoe je reageert op anderen en op hun gedrag.

Oefenen in de groep én op de werkvloer

Binnen de groep is er een veilige omgeving om bestaand gedrag te oefenen en nieuwe gedragingen uit te proberen. Deelnemers geven elkaar feedback over elkaars gedrag, waardoor je jezelf bewust wordt van hoe je overkomt op anderen en welk gedrag effectief is om je doelen te bereiken. Zo wordt het groepsproces een realistische en diepgaande oefening die direct toepasbaar is in het dagelijks leven en op de werkvloer.

Intervisie als instrument

Door intervisie toe te voegen aan een ontwikkelprogramma vergroot je de impact en het zelflerend vermogen van de jonge talenten. Als groep en als individu. Door deelnemers verschillende intervisievaardigheden te laten ontdekken en te oefenen, kunnen ze vervolgens zelfstandig met elkaar leren. Intervisie is een krachtig instrument omdat je hierbij vaak thema’s die bij anderen spelen, ook bij jezelf herkent. Zo kan je elkaar ondersteunen en van elkaar leren; ik dacht dat ik de enige was maar nu blijkt dat er veel meer mensen zijn die worstelen met thema’s zoals die van mij. Bovendien biedt het aanleren van intervisie ook een waardevolle kans voor de toekomst: de jongeren kunnen met hun vertrouwde groep waarmee ze het programma hebben gevolgd, nog jarenlang samen intervisiesessies blijven doen.

De voordelen van groepsleren op een rijtje

  • Jongeren leren graag met en van elkaar.
  • Een veilige bubbel van leeftijdsgenoten.
  • Jezelf leren verhouden tot anderen en nieuw gedrag veilig oefenen met elkaar.
  • Leren reflecteren op jezelf en anderen, leren van elkaars voorbeelden.
  • Leren omgaan met het geven en krijgen van feedback.
  • Leren met een groep leidt tot herkenning. ‘Ik ben niet de enige’ kan een flinke opluchting
  • betekenen en het werkt verfrissend om de problemen van andere young professionals te horen. Dit plaatst eigen problemen en uitdagingen in perspectief.
  • Millennials en Generatie Z zijn van nature goed in vaardigheden zoals coachen en trainen. Ze vinden dit erg leuk om te doen. In de groep is hier volop ruimte voor.

Daarom: de kracht van de groep!

Het groepsleren creëert dus een stimulerende omgeving voor persoonlijke groei bij jonge talenten. Deelnemers gaan, onder begeleiding van een ervaren trainer, samen de uitdagingen van het programma aan. Ze leren van en met elkaar door te experimenteren, fouten te maken en door elkaars ervaringen te delen. Het gezamenlijk doorleven van intensieve en kwetsbare momenten schept een sterke band die nog lang zal voortbestaan. Een connectie die geassocieerd zal worden met de waardevolle tijd bij jouw organisatie. Ook na eventueel vertrek van young professionals heeft dit invloed op hoe de jongeren over jouw organisatie praten. Een positieve tijd creëert ambassadeurschap.

Tags: Persoonlijke ontwikkeling, Starters, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Young professionals ontwikkelen: benut de kracht van de groep'?