Gebruik van social media – houd het in balans

Social media zoals Instagram, Facebook, TikTok en Snapchat zijn niet meer weg te denken uit je dagelijks leven. Ze hebben niet alleen invloed op je privéleven, maar spelen ook een steeds grotere rol in je werk. In dit artikel delen we waardevolle tips om social media in jouw voordeel te laten werken, ook als het om je werk gaat.

Zet social media in voor carrièrekansen

Een platform als LinkedIn is meer dan alleen een plek om je cv te plaatsen. Je kunt het als slimme tool gebruiken om je professionele netwerk uit te breiden, nieuwe kansen te ontdekken en jouw kennis met anderen te delen. Via LinkedIn kan je verbinding maken met gelijkgestemde young professionals, invloedrijke of inspirerende personen binnen jouw vakgebied volgen en op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Daarnaast is het dé plek om naar nieuwe arbeidskansen te speuren. Door het gebruik van social media, zoals Tiktok en YouTube, wordt het solliciteren op bepaalde banen hierdoor steeds creatiever.

Gebruik social media voor inspiratie

Instagram en TikTok zijn niet alleen voor entertainment. Beiden bieden een overvloed aan inspiratie om jouw persoonlijke interesses en passies te kunnen voeden. Volg accounts die jou inspireren en motiveren of ontdek nieuwe hobby’s en talenten. Doelloos scrollen zit op deze platforms in een klein hoekje, maar door bewust je tijd op deze platforms door te brengen, krijg je de kans om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken voor jouw persoonlijke groei.

Zorg voor balans

Net als in het echte leven draait het bij social media om balans. Stel duidelijke grenzen voor jezelf, zowel qua tijd als het soort inhoud dat je volgt. Vermijd het eindeloos scrollen door bijvoorbeeld een timer op je apps te zetten en kies voor het volgen van accounts en content die jou energie geven in plaats van dat ze je met een leeg gevoel achterlaten. Wees je bewust van hoe je jezelf voelt tijdens en na het gebruik van social media en pas je gewoonten aan om een positieve impact op je welzijn te behouden.

Prioriteer écht contact

Zie social media als een aanvulling op je persoonlijke relaties, niet als een vervanging ervan. Tijd op social media hoeft niet ten koste te gaan van echte connecties. Maak bewust tijd vrij die je offline spendeert met familie, vrienden en collega’s. Echte relaties zijn essentieel om verder te komen.

Zorg voor de juiste werk-privé balans

De opkomst van social media op de werkvloer via platforms zoals Slack en Microsoft Teams zorgt dat jouw mailbox niet overvol raakt en dat je kortere lijntjes hebt met je collega’s. Toch is het ook belangrijk om bewust om te gaan met die toegenomen beschikbaarheid. Stel grenzen voor jezelf als het gaat om het beantwoorden van berichten buiten werktijden, om de balans tussen werk en privéleven gezond te houden. Leer nee zeggen, plan voldoende vrije tijd in en beperk je beschikbaarheid buiten reguliere werktijden.

Dit artikel is tot stand gekomen met ExpressVPN

Tags: Balans, De juiste keuze maken, mindfulness, Persoonlijk Leiderschap,
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sociale media op de werkvloer – houd het in balans'?