Zo leer je nee zeggen tegen extra werk

vrouw zegt nee tegen extra werk

Hoe zeg je als Young Professional nee tegen dat extra werk waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten? Young Professional Coach Marlien Ligtenberg deelt in dit artikel haar ervaring met nee zeggen tegen extra werk en leert jou in vijf stappen wél nee zeggen tegen die extra taak

Een collega belt. Het komt niet echt uit maar je neemt toch maar op. Nadat ‘ie beleefd vraagt hoe het met je is, komt hij met een verzoek. Of je een bepaalde taak wil oppakken. Het moet alleen wel binnen twee dagen af zijn. Je voelt druk dus je zegt: ‘Ja hoor!’ De volgende dag kom je erachter dat de klus nog best wat werk is. Maar ja, je hebt al toegezegd. Je werkt daarom nog een avond door. Het weekend erop ben je andere taken aan het inhalen. Vet balen, want je wilde sporten en dat lukt nu niet!

Je bent zo gefrustreerd. Waarom lukt het nu niet om nee te zeggen?! Eigenlijk wilde je deze taak helemaal niet, maar toen zat ‘ie toch weer in je maag gesplitst. In vijf stappen leg ik je uit hoe je nee leert zeggen, zodat jij meer rust ervaart en wel kan sporten en chillen!

1. Wat gaat er in jou om als je ‘ja’ zegt?

Ik ben nogal geneigd tot mensen pleasen. En voordat ik het door heb, zeg ik dan ‘ja’. Dat gaat echt in een split second. Achteraf is dat weer balen natuurlijk. Daarom is het nuttig om even stil te staan bij wat er in die seconde nu eigenlijk gebeurt. Onder ons gedrag liggen gedachten en emoties die ons aansturen. Bij mij is het bijvoorbeeld zo dat ik supergoed wil presteren op werk. Als ik nee zeg, ben ik bang dat mensen mij niet goed genoeg vinden. Alsof ik het werk niet aankan. Deze aanname klopt niet, en is ook niet zo behulpzaam. Zodra ik dat weet, kan ik er iets aan doen om dat te veranderen. Neem dus eens een situatie in gedachten waarin je te snel ‘ja’ zei. Wat denk je dan? Wat gaat er dan door jou heen?

2. Kloppen jouw aannames wel?

Breng dus eerst die aannames in beeld. Daarna kun je gaan toetsen of ze kloppen. Je kunt jezelf afvragen: ‘Hoe weet ik 100% of dit klopt? Helpt deze aanname mij wel?’ Je kunt die aannames ook checken bij de ander. Als er een verzoek binnenkomt kun je even pauzeren en vragen gaan stellen. Bijvoorbeeld bij een spoedklus: ‘Vanwaar de haast? Waarom moet het nu?’ Of bijvoorbeeld: ‘Als ik kijk naar mijn to-do lijst staan er nog meer prioriteiten op. Die moet ik dan naar volgende week verschuiven. Is dat akkoord wat jou betreft?’ Zeg niet direct ja. Stel vragen om onterechte aannames te controleren.

3. Vraag jezelf af: wat levert dit mij op?

Als ik dan weer een verzoek kreeg dan vergat ik vaak om te bedenken: wat wil ik zelf eigenlijk? Je kunt jezelf afvragen: ‘Is deze taak passend bij mijn kwaliteiten? Is deze klus iets wat bij de doelen past die ik dit jaar wil halen? Kan ik in dit project groeien op een manier die ik wil?’ Dus sta ook eens stil bij wat jij belangrijk vindt.

4. Maak een beslissing

Neem de tijd (als je die nodig hebt) om te besluiten. Je kunt dan zeggen tegen je collega dat je later op het verzoek terugkomt. Misschien voel je wel, als je er even goed over nadenkt: ‘Nee, dit wil ik niet.’ Dan is dat je besluit. En misschien wil je het wel doen, maar met bepaalde voorwaarden. Bepaal dan heel concreet die voorwaarden. En: maak een echt besluit. Dat helpt je om stevig in je schoenen te staan als je het gaat communiceren.

5. Communiceer je beslissing duidelijk en vriendelijk

Okay. Je hebt een besluit genomen. En stel: het is een ‘nee.’ Hoe communiceer je dat dan duidelijk en vriendelijk tegelijk? Ten eerste de duidelijkheid. Gebruik het woord ‘nee.’ En onderbouw dat met een of twee korte argumenten. Dit lijkt een inkoppertje, maar ga eens na in welke momenten je een antwoord zoals dit gaf: ‘Misschien maar ik heb het ook wel vrij druk, ik weet het niet helemaal, het wordt wel een beetje veel…’ Zo’n antwoord geeft ruimte voor onderhandeling! En voor je het weet heb jij, ondanks je voornemen om ‘nee’ te zeggen, toch weer een halve taak op je bord. Die je niet wilt.

Wees niet bang voor het woord ‘nee.’ En dan nog even over de vriendelijke landing. Als je dat wilt, dan helpt het om begrip te tonen voor de teleurstelling van de ander. Bijvoorbeeld: ‘Ik snap dat dit vervelend is, nu moet jij anderen bellen.’ Dit kun je zeggen zonder af te doen aan jouw ‘nee.’ En dan voelt de ander zich begrepen.

Ik wens je super veel succes!

 

Tags: Drijfveren, Link in bio, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo leer je nee zeggen tegen extra werk'?