Help, ik moet nog zoveel!

Help, ik moet nog zoveel!-pexels-atul-choudhary-2868257

Help, ik moet nog zoveel, ik word er gek van! En het is niet alleen mijn werk, dat gaat maar door, maar ik heb gewoon zoveel te doen. Ik merk dat ik me bijna niet meer kan ontspannen. Zeker als ik er ook niet makkelijk even uit kan, vreet dit aan me.

Help, ik moet nog zoveel!

Moeten. We moeten nog dit en nog dat. Alleen het woord moeten maakt al dat we in een soort stress schieten. Want het legt druk op. Die druk leggen we onszelf op. Want in feite moet je helemaal niks. Nee je hoeft zelfs niet te werken, als je dat echt niet zou willen.

De gevolgen

Dat heeft dan wel gevolgen natuurlijk, want je verdient dan ook niets meer. Maar tegelijkertijd levert het je wel vrijheid op. Maar die vrijheid kan je ook op een andere, minder drastische manier, krijgen. Niet direct stoppen met werken, maar wel stoppen met moeten. En dit is hoe:

Vraag jezelf af, wat wil IK echt?

Veel van wat we denken te moeten doen, is niet afkomstig vanuit onszelf. We worden beïnvloed door onze omgeving, door social media en de mensen met wie we veel tijd doorbrengen. Maar begin eens met je afvragen wat JIJ nu echt wil? Wil je echt iedere dag sporten om een sixpack te kweken? Of ben je al blij wanneer je consistent één keer per week naar de sportschool gaat om je conditie op pijl te houden? Wil je echt alle e-mails lezen? Of weet je best dat sommige irrelevant zijn, en kun je die ofwel direct weg gooien, ofwel bewaren voor het geval ze later toch interessant bleken? Het draait om jou. Je hoeft niet zoveel, maar ga voor wat jij echt wilt doen.

Vervang moeten door willen

Om zeker te weten dat je doet wat jij wilt, is het vervangen van het woord moeten door willen, een hele goede indicatie. Houd eens in de gaten, hoe vaak jij moeten zegt tegen jezelf en anderen. En vervang dan het woord moeten door willen. Is het dan nog steeds iets dat je graag wilt doen? Zo niet, tijd om het te laten gaan.

Soms moet ik een stuk schrijven, maar heb ik er geen zin in. Wat ik ten diepste wil, is waarde toevoegen. Door een stuk te schrijven, voeg ik waarde toe. Zo kan ik moeten in dit geval vervangen door willen.

Streep door je to-do lijst

Als je veel moet van jezelf, heb je vast een ellenlange to-do lijst. Eén waar heel veel op staat, en waarschijnlijk ook al voor langere tijd. Laten we daar eens mee beginnen. Al die taken die er al heel lang opstaan, en die je moet doen maar waar je maar niet aan toekomt, die streep je eraf. Wees eerlijk, die zaken zijn geen prioriteit en je kunt heel goed zonder. Wees niet te bang om teveel weg te halen. Alles wat echt belangrijk is, komt vanzelf bij je terug.

Tijd voor jezelf

Degene die het meeste lijdt aan het continu moeten ben jijzelf. Veel mensen vinden dit erg lastig; tijd maken voor jezelf. Maak jezelf een prioriteit. Jij weet als geen ander wat goed is voor jou. Wat werkt, en waar je van houdt. Wanneer je ontspant en de momenten waarop je het meest productief bent in je werk. Neem jezelf als uitgangspunt. Door te bepalen waar jij behoefte aan hebt, en dat ook te gaan doen. Want alleen jij bent de CEO van jouw leven!

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Help, ik moet nog zoveel!'?