Het team naar nieuwe successen leiden

willem-koek

Willem Koek (26) studeerde Economics & Law in Utrecht en werkt nu als Credit Analyst bij de Rabobank. Willem zeilt als Teamcaptain mee met de Race of the Classics for Young Professionals (#ROTCYP). Op Careerwise.nl vertelt hij over zijn werk en ambities.

Koelverse maaltijden

Ik ben als krediet analist begonnen bij een afdeling die zich richt op de grootste Nederlandse bedrijven in de Food & Agri sector. Kort door de bocht werk ik aan financieringsaanvragen voor deze bedrijven. Een kredietcommissie bepaalt, mede aan de hand van deze aanvraag, of de Rabobank het krediet moet verstrekken. In deze hoedanigheid zit ik al vaak bij de bedrijven aan tafel om te praten over hun bedrijf en de omgeving waarin ze opereren.

Naast kennis op financieringsgebied heb ik op deze manier veel kennis opgebouwd van de markten en de processen die er bij deze bedrijven spelen. Ooit wel eens op bezoek geweest bij de fabriek waar die heerlijke nasi koelvers maaltijd geproduceerd wordt die je voor of na de hockeytraining verobert? Of benieuwd hoe een biertje nu eigenlijk precies gemaakt wordt? Een enorm boeiende en dynamische omgeving, waarin ik nog steeds elke dag nieuwe dingen zie en leer.

Dealing room tot accountmanager

Onze afvaardiging voor de ROTCYP bestaat uit een selectie van (oud) Management Trainees. Het traineeship zelf duurt één jaar, waarin je naast inhoudelijke en persoonlijke trainingen verschillende roulaties doorloopt binnen het gehele bankbedrijf. Je kunt aan deze roulaties je eigen invulling geven en zoveel zien en doen als je zelf bepaalt. De bedoeling is dat je na het traineeship een compleet beeld hebt van de mogelijkheden binnen de bank en dat je een afgewogen keuze kunt maken op welke plek je jouw loopbaan wilt beginnen. Naar mijn mening een ideale opzet, omdat je na je traineeship vele onderdelen van de bank gezien hebt en onmiddellijk een uitgebreid netwerk hebt opgestart. De uitstroomplekken zijn allemaal binnen het zakelijk segment, maar wel erg divers; zo zijn er binnen mijn lichting mensen bijvoorbeeld uitgestroomd op de dealing room, bij fusies & overnames of als accountmanager binnen het lokale banken netwerk.

Geduld

Bij voorlichtingen over het traineeship krijg ik – na het afsteken van een lofzang als hierboven – steevast de vraag wat ik nu eigenlijk het grootste nadeel vind van het traineeship en het vervolg. Ik denk dat het voor mensen die direct leiding willen geven het wel eens tegen zou kunnen vallen binnen een grote internationale onderneming als de Rabobank. Op de langere termijn wordt dit uiteraard van je verwacht, maar op de korte termijn zul je toch geduld moeten hebben en je leidinggevende capaciteiten op andere manieren moeten ontwikkelen. Er is één leidinggevende functie die je al wel vroeg in je loopbaan op je kunt nemen en dat is natuurlijk niets anders dan één van de Teamcaptains te zijn namens de Rabobank…

Alles op alles

Rabobank is sinds de start van de Race of the Classics for Young Professionals in 2006 een trouwe deelnemer en ook dit jaar mogen wij weer met een enthousiaste bemanning aanmonsteren op het zeilschip ‘de Morgenster’. Zelf heb ik ‘de Rees’ vorig jaar al meegemaakt en het was deze ervaring die mij direct heeft doen besluiten alles op alles te zetten er dit jaar weer bij te zijn. Nu heb ik zelfs de eer om als Teamcaptain (samen met Rob Derikx) onze 24 (oud) Corporate Management Trainees naar nieuwe successen te leiden. Zo heeft Rabobank de enige editie die daadwerkelijk naar Engeland ging (2009) gewonnen!

rotcyp-team-rabobank
Team Rabobank tijdens de Rees in 2010

Team Rabobank

Al vroeg in het jaar begon de geruchtenstroom binnen de bank op gang te komen dat de inschrijvingen voor de Rees er aan zaten te komen. Binnen no time waren ook dit jaar de inschrijvingen vol en konden late beslissers alleen nog met smeekbedes of steekpenningen een kansje maken op een fel begeerde plek op de boot. Met pijn en moeite hebben we uiteindelijk een groep samen kunnen stellen die zowel in ervaring als karakter zo veelzijdig mogelijk is. Op deze manier kom je ook eens collega’s te spreken die je anders misschien niet zo snel zou benaderen.

Vanzelfsprekend is de ROTC voor alle bedrijven en Young Professionals een interessant evenement. Binnen de Rabobank wordt de ROTC dan ook breed gedragen. Ik kan uit ervaring spreken dat het ontzettend nuttig, maar vooral leuk is om met andere Young Professionals ervaringen uit te wisselen na een dag deinen op de Noordzee.

Wij hebben er weer ongelooflijk veel zin in, bedanken de organisatie alvast voor hun bezielende leiding en wensen alle andere deelnemers veel succes, maar vooral veel plezier toe!

Tags: Finance, ROTCYP
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Het team naar nieuwe successen leiden'?