Teamwork, uitdaging en samenwerken

Berber Rischen (26) is Business controller bij DSM Sinochem Pharmaceuticals Netherlands in Delft en zeilt volgende maand als teamcaptain mee in de Race of the Classicsfor Young Professionals (#ROTCYP). Op Careerwise.nl vertelt ze over haar werk en ambities.

Niet MSD, maar DSM

Eigenlijk ben ik via via bij DSM terecht gekomen. In het laatste jaar van mijn MBA studie in Amerika kreeg ik een contract aangeboden bij Merck Pharmaceuticals in Haarlem (in Nederland bekend als MSD). Ik wilde graag terug naar Nederland, maar omdat ik Amerikaanse contracten gewend was die (financieel) wat lucratiever waren, kon ik het aanbod niet op waarde schatten. Om advies in te winnen kwam ik via familie bij de VP Innovation van DSM terecht en, omdat ik ooit bio(techno)logie wilde studeren, voelde me meteen tot het bedrijf aangetrokken. In plaats van een advies over het MSD aanbod, raadde hij mij aan om bij DSM te solliciteren en na een online sollicitatie is het balletje heel snel gaan rollen. De warmte en oprechtheid van de DSM cultuur heeft de beslissing voor mij enorm makkelijk gemaakt.

Business Controller

Ik startte als plant controller. Binnen de productie organisatie, meteen in het productie MT, werken met verschillende mensen en niveaus. Super! Vooral de nuchtere cultuur, brede kwesties waar ik aan blootgesteld werd binnen MT vergaderingen (veiligheid, HR, productie issues, infecties, etc.)… met mijn brede achtergrond en interesse voor biologie, biotechnologie en mensen was dit echt geweldig. Minder vond ik het feit dat ik op mijn 23e niet alleen by far de jongste was, maar ook de enige vrouw. In het begin was dat erg intimiderend, maar zo leer je wel snel je mannetje staan.

Na twee jaar was ik wel klaar voor de volgende stap en sinds een jaar ben ik Business Controller. Inhoudelijk is dat interessanter, want je wordt bij elke business beslissing betrokken, maar nu mis ik juist weer het werken met mensen met verschillende achtergronden en discussiëren over allerlei (brede) onderwerpen. Daardoor weet ik nu zeker wat ik in een volgende functie wil: minder financieel, meer variëteit/dynamiek en meer met mensen/klanten werken. Hoe minder tijd ik achter mijn computer en Excel door hoef te brengen en hoe meer face to face contact met collega’s, klanten, suppliers en andere stakeholders, hoe leuker ik ‘t vind! In december ga ik negen maanden reizen (NZ en ZA), waarna ik in september 2012 terugkeer bij DSM in een andere functie.

We doen mee

Voor ons is het de eerste keer dat we meedoen met de Race of the Classics. Het begon er eigenlijk mee dat een collega mij vertelde over dit (voor mij onbekende) event. Ik was meteen super enthousiast en vanaf dat moment hebben we samen het initiatief genomen om DSM voor te dragen. We zijn samen met HR aan de gang gegaan om een zo divers, enthousiast en representatief mogelijk team samen te stellen. Bij DSM was het dus echt een joined effort van HR en DSM Next (onze jongeren organisatie). Het resultaat: een team van collega’s met 6 nationaliteiten, uit 10 verschillende business groepen, en 50% mannen en vrouwen….MET enorm veel enthousiasme, ambitie, en trots voor DSM.

Training

Er is zelfs al getraind!! …en wel eind vorige maand. We hadden bedacht dat het leuk zou zijn om elkaar alvast te leren kennen, dus toen iemand met het idee kwam om al een dag op de Gallant te varen en onze schipper, Hendrik, dit ook een super idee vond, hebben we dit meteen geregeld. We hadden DE perfecte dag uitgezocht, want met 25 graden elkaar leren kennen + het schip en bemanning leren kennen op het IJselmeer was zeker geen straf. Een super dag, waarbij vele vragen beantwoord konden worden door onze ervaren schipper (“pillen tegen misselijkheid wordt je alleen maar duf van, gewoon eraan toegeven!”), de eerste blaren een feit werden en het ons zeker duidelijk werd dat er hard gewerkt zou moeten gaan worden tijdens de Rees.

ROTCYP 2011 - Team DSM
Team DSM op de Gallant

Perceptie

Als bedrijf hebben we in het verleden nooit zoveel oog gehad voor dit type evenementen, terwijl je tijdens dit soort events juist je visitekaartje af kunt geven! Ik vond het dan ook de tijd en moeite waard om ervoor te zorgen dat DSM er dit jaar bij zou zijn, want één van mijn grootste ergernissen is dat veel mensen nog steeds niet weten wat DSM is en doet of een heel oubollig beeld van ons bedrijf hebben. Hier moet nodig verandering in komen, want het is onterecht en slechts een perceptie van de buitenwereld. Ik ben juist enorm gecharmeerd van onze bedrijfscultuur, strategie, en oog voor de wereld om ons heen. Ons nieuwe hippe, kleurrijke nieuwe logo/brand is al een goed begin om te laten zien dat het bedrijf veranderd is. Life science & Material science – Bright Science, Better Living: ik vind het gaaf om hier deel van uit te maken.

Alle grote bedrijven in Nederland doen mee, en ik vind het geweldig dat DSM zich nu ook aansluit en dat we kunnen helpen DSM binnen de YP wereld verder op de kaart te zetten. Omdat ik altijd aan teamsport heb gedaan, in de US en NL (2 totaal verschillende mentaliteiten), en ik uit een groot gezin kom (met 3 zusjes en een broertje), ben ik gewend aan teamwerk, uitdagingen, en samenwerken.. dat vind ik leukste dat er is.

We hebben er ongelooflijk veel zin in! Tot de 18e!

Tags: ROTCYP
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Teamwork, uitdaging en samenwerken'?