Goede werksfeer is energiegever #1 voor millennials

Een goede werksfeer geeft millennials de meeste werkenergie. Dat blijkt uit Het Millennial Onderzoek dat Careerwise samen met generatie-experts uitvoerde. Maar liefst 78% van de 3300 ondervraagde millennials geeft aan dat een goede werksfeer wordt bepaald door twee factoren:

  1. Het samenwerken met collega’s
  2. De relatie met collega’s.

We brengen meer tijd door met collega’s dan met vrienden en onze familie, dus dat samenwerken mag wel leuk zijn.

Wat versta je onder een goede werksfeer?

Concreet betekent dit vooral dat er plezier mag zijn, dat je elkaar aanvult, van elkaar leert, open bent en met elkaar omgaat op basis van gelijkwaardigheid. Oftewel, millennials hebben een sterke voorkeur voor een mensgerichte manier van samenwerken. Dat hangt ook samen met de focus op persoonlijke ontwikkeling (een term die vaak terug komt). Mensgericht samenwerken betekent een informele samenwerking met collega’s, duidelijke communicatie en snelle feedback. Dit is de manier die je van huis uit en vanuit je studie kent. Je ervaart dat je op zo’n manier optimaal ondersteunt wordt in je ontwikkeling en in het behalen van door jouw gewenste resultaten.

Top-down aansturing bevordert de werksfeer niet

Een top-down aansturing of directieve manier van leidinggevenden werkt voor millennials vaak averechts. Je wilt dat er samen mét jou een beslissing wordt genomen. En niet dat er een beslissing vóór je wordt genomen.

Resultaat en optimaliseren is belangrijk

Als millennials zeggen dat werk leuk moet zijn, bedoelen we niet dat we alleen maar willen geinen. Integendeel, resultaten vinden wij minstens zo belangrijk. Alleen heb je waarschijnlijk minder met enkel financiële resultaten als doel op zich. Je haalt meer energie uit het samen efficiënter maken van werkprocessen en het maximaliseren van productie en dienstverlening.

Wat kan je als baas doen?

Door waardering uit te spreken, begrip te hebben voor persoonlijke omstandigheden en door het scheppen van duidelijke kaders en verwachtingen, zorg je als leidinggevende dat millennials zich beter gehoord en gewaardeerd voelen. Dit wordt verder versterkt als er continu feedback wordt uitgewisseld. Hierdoor kunnen gewenste veranderingen in de organisatie in een stroomversnelling komen. Toch lijkt het erop dat dit nog niet voldoende gebeurt op de werkvloer. In alle sectoren scoort de aanwezigheid van continue feedback 3 op een schaal van 5.

Dat we zaken graag zelf oplossen leidt bij oudere collega’s regelmatig tot het misverstand dat die zich niet moeten bemoeien met wat wij doen. Het tegendeel is waar. We houden van collega’s die spontaan en eerlijk hun reacties geven. Liefst positief, meedenkend, maar vooral eerlijk.

Werksfeer samengevat

Kortom, je haalt veel energie uit een goede werksfeer. Een sterke voorkeur gaat uit naar een mensgerichte manier van samenwerken, een informele samenwerking met collega’s, duidelijke communicatie en snelle feedback zodat je jezelf kunt ontwikkelen. Herken jij jezelf hierin?

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: De juiste keuze maken, Scoor die baan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Goede werksfeer is energiegever #1 voor millennials'?