Het Millennial Onderzoek: dit zijn de grootste energieslurpers voor millennials op de werkvloer

perfectionisme onderzoek millennials onderzoek

De resultaten van Het Millennial Onderzoek

Werksfeer, betekenisvol werk en persoonlijke ontwikkeling het belangrijkst voor werkgeluk.

Driekwart van de millennials verliest onnodig veel energie op zijn werk door bureaucratie, slecht leiderschap en het gevoel van onmacht dat dit met zich meebrengt. Dat blijkt uit het Millennial Onderzoek uitgevoerd door generatie-experts onder 3300 Nederlandse jongeren op de werkvloer. In het onderzoek worden acht van dit soort veelgenoemde abstracte begrippen rondom millennials concreet gemaakt. Daarmee hopen de initiatiefnemers een beter beeld te krijgen waarom een toenemend aantal jongeren tegenwoordig stress ervaart, burn-outklachten heeft of gewoonweg met weinig plezier aan het werk gaat.

Bureaucratie

Bureaucratie is een grote ergernis voor millennials, veel groter dan bijvoorbeeld hiërarchie blijkt uit het onderzoek. Het gaat met name over de vele regels en richtlijnen, vooral wanneer die als directieve instructies worden gebruikt in plaats van als hulpmiddel. Generatie-expert Dr. Aart Bontekoning: “Millennials hebben thuis geleerd om zelf na te denken. Door anderen bedachte directieve werkinstructies werken vaak contraproductief. Het beperkt hun creativiteit en hun behoefte aan autonomie.”

Verwachtingen

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Bijna zestig procent van de millennials heeft vooral moeite met de hoge verwachtingen van mijzelf. Veel meer dan met de verwachtingen van hun organisatie, leidinggevende of de verwachtingen van hun vrienden. De hoge eigen verwachtingen blijken voort te komen uit een drang om alles perfect te willen doen en om succes te moeten hebben. Initiatiefnemer Malique Steenbrink van Appical: “Dit is een opvallende uitkomst, aangezien sociale media en onderlinge vergelijking vaak als boosdoener worden gezien. Millennials laten dus zien dat ze de oorzaak en verantwoordelijkheid bij zichzelf leggen en niet snel met de vinger wijzen.” Uit het onderzoek blijkt daarbij dat veel millennials een hekel hebben aan collega’s die hun verantwoordelijkheid niet nemen, zich verschuilen achter regels en naar elkaar wijzen.

Waar millennials wél energie van krijgen

Op de vraag waar millennials de meeste energie van krijgen in hun werk is een goede werksfeer het belangrijkst (32%), gevolgd door betekenisvol werk (30%) en ontwikkeling (24%). Een goede werksfeer wordt volgens hen bepaald door de relatie en de samenwerking met collega’s. De perfecte werkrelatie is open, informeel en gelijkwaardig. Vanuit die basis realiseren ze graag concrete doelen en vinden ze dat hun werk pas echt betekenis krijgt wanneer hun eigen bijdrage verschil maakt. “Millennials zijn pragmatischer dan gedacht. Impact maken gaat niet alleen over meer groen en duurzaamheid. Weten hoe je werk en resultaten bijdragen aan het grotere geheel zorgt dat we ons werk sneller als zinvol ervaren”, aldus millennial(-expert) Jasper Scholten.

Persoonlijke ontwikkeling veel belangrijker dan professionele ontwikkeling

Millennials vinden persoonlijke ontwikkeling (65%) veruit de belangrijkste vorm van ontwikkeling. Belangrijker dan professionele ontwikkeling terwijl daar in veel organisaties juist het meeste ruimte voor is. Een deelnemer aan het onderzoek schrijft: “Mijn werkgever heeft meer aan mij als ik mijn talenten ontdek en benut dan wanneer ik een cursus timemanagement mag volgen”. Initiatiefnemer Matthijs Hamster van Young Professional trainingsbureau Careerwise: “Millennials willen graag leren. Je kunt ze daarvoor trainingen aanbieden maar nog belangrijker is het om ze bewuste leerervaringen aan te bieden in de context van hun dagelijkse werkzaamheden. Die koppeling met hun werkplek is echt onmisbaar. Een eerste kleine stap richting zo’n leercultuur is het geven van spontane en continue feedback.” De behoefte aan continue feedback scoort hoog in het onderzoek maar het gebeurt volgens de respondenten nog te weinig.

Het Millennial Onderzoek

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Voor dit Millennial Onderzoek bundelden generatie-expert Aart Bontekoning, millennial-expert Jasper Scholten, Careerwise en Appical hun krachten in ruim 60 werksessies met millennials en een online vragenlijst onder ruim 3300 millennials in ruim 100 Nederlandse organisaties, in vrijwel alle branches. Ze delen hun bevindingen en oplossingen tijdens hun werk en in het gratis Whitepaper Millennials & Werk.


Noot voor redacties bij bovenstaand persbericht

Meer achtergrondinformatie & bronvermelding: Whitepaper: Millennials & Werk

Voor interviews en extra content neem contact op met:

info@careerwise.nl | 020-2262095

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Burn-out, Leidinggeven aan millennials, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Het Millennial Onderzoek: dit zijn de grootste energieslurpers voor millennials op de werkvloer'?