Dé energievreters bij jongeren #1: Het Calimero-gevoel

Energievreters bij jongeren - Dé energievreters bij jongeren #1 Het Calimero-gevoel- pexels-ketut-subiyanto-4246239

Als HR-professional of leidinggevende is het handig om inzicht te hebben in de energiegevers en de energievreters bij jongeren. Daarom ondervroegen wij duizenden Nederlandse jongeren naar waar zij juist wel energie van kregen op het werk, of waardoor juist veel energie verloren ging. Zodat jij hier als HR-professional of leidinggevende op in kunt spelen. Zo houden we samen jongeren gezond en energiek!

Een duidelijk antwoord: onmacht

Uit het onderzoek komt naar voren dat onmacht één van de grootste werkenergievreters is bij jongeren. Die onmacht ervaren jongeren met name door bureaucratie, top-down besluitvorming en door protocollen en regels die als dwingende instructies worden gebruikt.

Het Calimero-gevoel

Bovenstaande zorgt voor het opgedrongen Calimero-gevoel van zij zijn groot en ik ben klein. Dit leidt er toe dat de betrokkenheid van jongeren en hun verantwoordelijkheidsgevoel afneemt. Voor de duidelijkheid: er zijn ook organisaties waar het goed gaat. Daar staan ervaren collega’s vaak open voor millennials en zorgen voor ondersteuning. Dan is er wél sprake van een open en gelijkwaardige dialoog. Generatieverschillen worden in dat geval gebruikt om elkaar te versterken en samen te doen waar alle medewerkers energie van krijgen. Lukt dat echter niet, dan steekt bij de jongste generatie vaak het Calimero-gevoel de kop op.

Dan kom ik binnen en zie ik al die mensen zitten en die beginnen dan allemaal hun plasje te doen over een voorstel, pff. Dan denk ik dit gaat eeuwen duren en leidt tot niets. – Een jonge ambtenaar

Een mensgerichte opvoeding

De jongeren hebben van huis uit en tijdens hun studie geleerd om op een mensgerichte manier samen te werken. Deze samenwerking gaat uit van openheid, gelijkwaardigheid en vertrouwen. Als jongeren vervolgens in organisaties terecht komen waar ze van alles krijgen opgelegd, er nauwelijks naar hun ideeën wordt gevraagd én hun initiatief door bureaucratie in de kiem wordt gesmoord, dan lekt de werkenergie in veel gevallen snel weg. Ze voelen zich dan vaak onbegrepen, klein en niet meer gelijkwaardig.

Van jongs af aan hielden mijn ouders rekening met mij en mijn zusjes, bijvoorbeeld waar we naartoe op vakantie zouden gaan. Nu hoor ik als ik thuis ben dat ze vinden dat de millennials in hun organisatie erg mondig en verwend zijn. ‘Ze willen overal bij betrokken worden’. Ik snap wel waar dat vandaan komt. – Een arts in opleiding

Omgaan met energievreters bij jongeren

Als jongeren teveel energievreters ervaren op het werk is de kans groter dat ze burn-out raken of een andere baan zoeken. Daarnaast komt zo’n energievreter het werkgeluk en de productiviteit natuurlijk niet ten goede. Ga daarom in gesprek met de jongeren in jouw organisatie: waar ergeren zij zich het meest aan? Wat vinden ze echt vervelend? Waar loopt energie weg? Samen met hen aan die punten werken zorgt direct voor een positievere sfeer en meer werkplezier bij jongeren én meer senior medewerkers.

Tags: Leidinggeven aan millennials, Millennials generatie Y, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dé energievreters bij jongeren #1: Het Calimero-gevoel'?