Energie als graadmeter

Sander Roovers is oprichter van Ygenwijs en spreker tijdens Dreambuilders. Hij gelooft dat iedereen een inspiratiebron kan zijn. Aan Careerwise vertelt hij over zijn liefde voor ondernemen.

Waar wil je heen?

Mijn kennismaking met het werkende leven na mijn studie was vanuit loondienst bij Hitachi. Wat dan weer de afsluiting was van een stage- en een afstudeerperiode. Kortom, ik heb stage gelopen, ben afgestudeerd en fulltime in dienst getreden bij één en dezelfde organisatie. Efficiëntie? Nee, eerder een gebrek aan helderheid over ‘waar ik heen wilde’. Ook weer niet heel vreemd als je de studie Management, Economie en Recht hebt gevolgd. Zo ongeveer de breedste studie die je op hbo-niveau kan volgen.

Ondernemerskriebels

Stage lopen bij een organisatie, daar afstuderen en in dienst treden. Het had alles te maken met het ontbreken van een droom. En gemak. Het was fijn om in een warm nest te blijven werken, maar ik merkte toch een ontzettende hang naar vrijheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid. De ondernemerskriebels vochten om aandacht en erkenning. Ondernemerskriebels zijn niet zo maar kriebels. Als je ze eenmaal hebt, blijven ze voor altijd. Ondernemerskriebels hebben is één, weten wat je daar daadwerkelijk mee wilt doen is twee.

Steve_Jobs_als_Inspiratiebron
Steve Jobs is mijn persoonlijke inspiratiebron. Bekijk ook mijn PepTalk

Ben jij gelukkig in je job?

In die periode kwam ik met Mark in contact. Hij was net voor zichzelf begonnen met een eigen hr-adviesbureau. Meteen legde hij de vinger op de zere plek met de opmerking ‘dat ik niet echt gelukkig leek in mijn huidige job’. Om vervolgens te vragen waarom ik geen ondernemer werd. Dan konden we mooi samen adviesklussen oppakken! Niet lang na zijn opmerking heb ik mijn baan opgezegd bij Hitachi en me bij de KvK ingeschreven.

Op zoek naar je drijfveren

Het voor mezelf beginnen is een belangrijke stap geweest om mijn droom te volgen. Maar op het moment dat ik eraan begon, had ik totaal geen idee wat mijn droom was. Ik wilde graag vanuit ondernemerschap werken, maar wat ik daar vanuit exact wilde gaan doen is een mooie reis gebleken. Een reis die na vier jaar pas echt inzicht heeft gegeven in mijn droom en missie. Maar ook in mijn talenten en passie.

presenteren_voor_Ygenwijs

Krijg jij energie van je werk?

Ook heeft het me inzicht gegeven in mijn talenten en passie. Tijdens die vier jaar ben ik naast de adviesklussen altijd bezig geweest om te kijken of ik dichter bij mijn talenten en passie kon komen. Wat in de praktijk betekende dat ik zelfstandig een aantal projecten vanuit ondernemerschap heb ondernomen. Mijn graadmeter in ieder project was altijd of ik energie kreeg van een project of dat het project me energie kostte. Van het ene project kreeg ik wel redelijk energie, het andere project kostte me energie. Geen enkel project leverde me ontzettend veel energie op. Zo ben ik vier jaar aan het zoeken geweest naar dat ene project waarin alles samen komt: talenten, passie, idealen, missie, drive etc.

Ondernemen is een speeltuin

Na vier jaar diende het project zich eindelijk aan. De aanleiding hiervoor was dat ik in mijn omgeving merkte dat werken als een verplichting en noodzakelijk kwaad werd gezien. Terwijl ik ondernemen juist altijd als een speeltuin heb ervaren. Doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent en daar geld mee verdienen. Daar wilde ik graag over bloggen. Aan de naam die me te binnen schoot, kon het niet liggen: Ygenwijs.

Niets voelt lekkerder dan in je element zijn

Het is als een hobby begonnen, maar in tussen uitgegroeid tot mijn levenswerk. In Ygenwijs komt alles samen: mijn talenten, passie, missie, droom en idealen. Het is geen makkelijke reis geweest. Vallen en opstaan. Doorzetten. Hoop houden. Maar de reis die ik hiervoor heb afgelegd, heeft me wel gebracht waar ik wil zijn. Er voelt niets lekkerder dan het gevoel helemaal in je element te zijn, omdat je doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Ik had Ygenwijs voor geen goud willen missen!

Tijdens Dreambuilders vertelt Sander zijn hele verhaal. Lees meer…

Tags: , , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Energie als graadmeter'?