fbpx

Tactiek of paniek

Dennis van Erp (29) behaalde een Master Mechanical Engineering aan de TUe en werkt bij Damen Shipyards als Project Engineer Research. Hij vertelt over zijn werk en kijkt uit naar het moment dat team Damen tijdens de Race of the Classics for Young Professionals de Veerhaven uit zal varen.

Ik kijk er naar uit om uit te varen

Dennis van Erp Careerwise Damen ROTCYPDit betekend namelijk dat

  • we door de selectie zijn gekomen
  • we een boot hebben (de Zephyr)
  • 26 enthousiaste collega’s aan boord staan te springen
  • de maanden voorbereiding niet voor niets zijn geweest.

En wat er gaat komen…hoe hoog de golven worden… welke leuke mensen we zullen ontmoeten, dat mag een verrassing blijven.

De eerste proefvaart is spannend

Avontuur vormt een goede voorbereiding en verder maar improviseren! Dit is een mooi inkoppertje, want bij Damen Shipyards gaat het ook vaak zo. De schepen worden tot in perfectie uitgedacht en getekend, maar tijdens de bouw en het proefvaren wordt er in korte tijd nog veel geoptimaliseerd. Zo ben ik nu met een team bestaande uit Engineering, Productie en Research bezig met de bouw van een vooruitstrevende composieten Fast Crew Supplier. Bij het proefvaren van dit prototype zijn alle drie de partijen aan boord.

Dennis_van_Erp_Benedendeks_ROTCYP_Careerwise

Zelf ben ik bezig met het meten van de snelheid, geluid en trillingen aan boord. Dit is niet altijd even comfortabel als je bedenkt dat je met dertig knopen over de golven stuitert en je tussen twee brullende motoren van bijna 2500 pk staat. Helaas werd de beoogde snelheid niet gehaald. De door onze Researchafdeling voorgestelde verbeteringen worden met Engineering besproken en door Productie uitgevoerd. Je voelt de druk van de project manager en de kritische houding van Productie die onze aanbevelingen gaan uitvoeren.

Nog één kans

We hebben nog één kans om een goede technische oplossing te bedenken, daarna is de tijd op. Spannend? Met die spanning en groepsdynamiek zullen we ook bij de ROTCYP te maken krijgen. De voorbereidingen gaan tot nu toe soepel. Samen met Tim van de Heuvel, Robert van Koperen en Maaike Bosma vertegenwoordigen we de ROTCYP organisatie binnen Damen. En daarnaast hebben we de Eet-, Feest-, Social Media-, Safety- en Preperation commissies. Elkaar goed leren kennen staat nu hoog op de agenda. Dus een avondje varen met z’n alle door de grachten van Amsterdam staat al op de agenda.

Groentje, of toch niet

Damen Shipyards is een nieuwkomer bij de ROTCYP. Hoe een boot werkt, dat weten we. We bouwen wereldwijd 250 boten per jaar en dit zijn, op de zeilschepen Eendracht en Stad Amsterdam na, allemaal diesel aangedreven schepen. Van sleepboot tot super jacht. Zelf ben ik nu 1,5 jaar in dienst bij Damen.

Zeil ervaring?

Kun je na 8 uur met een touw van de fok in je handen zeilen? Ik denk het niet. Dus noem me maar een groentje. Mezelf een beetje in het diepe gooien vind ik leuk. Zolang je maar niet te ijdel bent en het zelf allemaal denkt te weten kom je er wel met het team. Zo worden nieuwe schepen bij ons ook ontwikkeld. Er is een bepaalde markt behoefte. En de klant wil over een jaar een totaal nieuw en niet eerder ontwikkeld schip. Zeg je dan nee? Natuurlijk niet, je gaat dat schip ontwikkelen en meer klanten zoeken.

Team_Damen_ROTCYP_Careerwise_Dennis_van_Erp_Meet

Bij zo’n snel ontwikkeld schip zijn er wel weer wat aandachtspuntjes tijdens het proefvaren. Maar dat maakt het werk bij Research nou zo leuk en afwisselend. Een telefoontje met: “Zou er iemand van jullie Research afdeling naar Ibiza willen vliegen om daar op een vijfenzestig meter lang jacht op te stappen en metingen uit te voeren?” Dan zeg ik geen nee.

Tactiek of paniek?

Wat nu als iedereen straks sneller blijkt in het ROTCYP-veld? Gaan we dan bij de pakken neer zitten? Alles behalve dat, als het aan onze zesentwintig fanatieke Damen zeilers ligt. Er is altijd nog “de race op de kade” en de social media award. Wij zijn niet bang om als laatste te eindigen. We zijn druk bezig met de voorbereidingen. Teamleden vinden elkaar steeds makkelijker en je voelt het enthousiasme tijdens gesprekken en meetings. Nu nog een tactiek bedenken en wat zeiltermen leren en team Damen is er klaar voor. Woeste zee, concurrentie in de slip stream, toffe feesten, team Damen is op stoom en stopt pas als de trossen vast liggen in Amsterdam!

Team_Damen_ROTCYP_Careerwise

Tags: ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Tactiek of paniek'?