Ik heb een enorme hekel aan solliciteren. Na urenlang vacatures zoeken zijn er maar weinig waar mijn hart echt sneller van gaat kloppen. En dan heb ik het nog niet eens over die berg aan afwijzingen, zwaar frustrerend. Herken je dit? Dan kan je net als ik wel wat sollicitatie-inspiratie gebruiken. Het boek Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd? van Nina Janssens gaat je helpen, echt waar!
Diploma op zak, en dan?
Nina kreeg het maar niet voor elkaar om een baan te vinden, hoeveel brieven ze ook stuurde. Te weinig ervaring, overgekwalificeerd, te oud of te jong … Om haar werkloze periode toch nuttig te gebruiken besloot ze er een boek over te schrijven. Ze interviewde Young Professionals over hoe zij zich succesvol door het sollicitatie-oerwoud worstelden en een boeiende baan vonden. Sommigen van hen startten gewoon zelf een bedrijf om hun droombaan te bemachtigen. Het is een boek vol inspirerende verhalen van jonge mensen met een goede opleiding die zich niet af laten schepen door de gevestigde orde. Zo doe je dat dus.
Laat je niet gek maken
Hoe graag je een baan ook wilt, laat je vooral niet uitbuiten. Een lager salaris lijkt misschien minder belangrijk als je veel kunt leren. Ik weet inmiddels dat dit je uiteindelijk gaat opbreken zodra je erachter komt dat je veel minder verdient dan collega’s terwijl je hetzelfde werk (beter) doet. Nog zo’n tip waar ik wat aan heb: Probeer het luchtig te houden voor jezelf, misschien besluit je na dit sollicitatiegesprek wel dat dit bedrijf helemaal niet bij je past. Het zijn dingen die ik best weet maar makkelijk vergeet. Een baan is belangrijk maar mijn wereld stort niet in als mijn zoektocht nog een paar maanden langer duurt, ik laat me toch zeker niet gek maken!
Af en toe een hoofdstukje sollicitatie-inspiratie
Door de korte interviews en de prettige schrijfstijl leest het boek makkelijk weg. Nina wisselt de verhalen van ervaringsdeskundigen af met carrièrestrategieën en informatie over de arbeidsmarkt. Ik heb alle verhalen achter elkaar gelezen. Na alle tips & tricks kwam er stoom uit mijn oren. Iets te veel ideeën in één keer. Achteraf is het denk ik fijner om een stukje te lezen en daarna de tips te laten bezinken. Zo geef je jezelf tijd om alle input om te zetten in een sollicitatieplan dat bij jou past. Dat is trouwens een van de belangrijkste tips uit het boek: blijf vooral jezelf.
Pay it forward
Dit boek heeft me absoluut motivatie gegeven om verder te solliciteren. Wie weet geldt dat ook voor jou. Laat je vooral niet tegenhouden door de ietwat saaie kaft en achterflap. Boek uit en een baan gevonden? Geef Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd? door aan een andere banenjager die wel een steuntje in de rug kan gebruiken!