De 5 ingrediënten voor meer werkplezier

De 5 ingrediënten voor meer werkplezier-pexels-tima-miroshnichenko-5198239

Als je ongelukkig bent met je werk, levert het je niet genoeg (meer) op ten opzichte van wat je erin steekt: kostbare tijd en energie. Werkgeluk wordt bepaald door de volgende vijf aspecten: betekeniscompetentieautonomieverbondenheid en plezier. Als je deze vijf ingrediënten voor jezelf onderzoekt, heb je de tools in handen om meer werkplezier te creëren.

1. Betekenis

Betekenisvol werk: dat je zinvol kan zijn en anderen ergens mee kan helpen. Je wilt van nature iets toevoegen aan de wereld. Als je weet wat dat is én je dit in je werk kunt doen, heb jij jouw purpose gevonden en ga je met zin naar je werk. Je doet het echt ergens voor. Lees hier hoe je meer betekenis krijgt in je werk.

2. Competentie

Competentie staat ervoor dat je het gevoel hebt dat je goed bent in wat je doet. Dat je een taak met de juiste kennis en vaardigheden kan afmaken. Op het moment dat jij ergens competent in bent, dus het goed kan, vind je dit automatisch leuker om te doen. Ontdek dus waar jij goed in bent, en maak daar je werk van! Lees hier hoe je dat aanpakt.

3. Autonomie

Autonomie betekent dat jij zelfstandig je werk kunt en mag uitvoeren. Het heeft vaak ook te maken met het soort werk dat je doet en of je al vertrouwt bent binnen het bedrijf. Hoe meer vertrouwen zij in jou hebben, hoe meer zelfstandigheid jij krijgt. Lees hier op welke vlakken je autonomie kunt hebben en hoe je jouw autonomie vergroot.

4. Verbondenheid

Relaties zijn belangrijk. Zowel in je werk als in je leven. Verbondenheid verhogen doe je door:

  1. Het bieden van steun aan elkaar. Elkaar helpen op momenten dat het lastig is. Er voor elkaar zijn en daarbij het vertrouwen hebben dat je op elkaar kan rekenen. Jij kan anderen dus gaan steunen, waardoor jij ook gesteund zal worden.
  2. Het hebben van een persoonlijke band met je collega’s. Toon interesse in je collega’s en ga een praatje aan op de vrijdagmiddagborrel. Heb het dus juist niet over werk, maar over jullie persoonlijke leven.

5. Plezier

Bekijk de dingen die jou op dit moment plezier geven in je werk. Trek deze dingen naar de voorgrond en zorg ervoor dat je die dingen vaker kunt doen.

Merk je dat je nergens meer energie uit kan halen? Ontdek dan wat voor werk wél bij je past. Hier help ik je graag bij met een gratis 1 op 1 doorbreeksessie.

Tags: Leidinggeven aan millennials, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De 5 ingrediënten voor meer werkplezier'?