De recruiter vraagt: Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

waarom weg bij werkgever - sollicitatieserie - by Andrea Piacquadio - woman-in-black-shirt-3785415

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. Zo bereid jij je voor op de vraag: Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?


Deze vraag wordt sowieso gesteld als je niet net van je opleiding komt rollen. Door deze vraag te stellen komt de recruiter te weten uit welke situatie je komt en waarom dat niet langer bevalt, maar hij of zij krijgt ook inzicht in hoe jij bent.

Alternatieve vragen

  • Waarom ben je aan het solliciteren?
  • Wat is de hoofdreden dat je weg wilt bij je huidige werkgever?
  • Waarom wil je een andere baan?

Goed antwoord

In een goed antwoord komen deze drie punten naar boven:

1. Je huidige situatie

Als je naar je volgende baan solliciteert, zit je op dat moment meestal nog bij je huidige werkgever. Maar je wilt daar weg; en daar heb je een reden voor. Die reden kan heel simpel zijn dat je lang genoeg in dezelfde functie hebt gewerkt, en dat je wel een keer wat anders wilt. Maar het kan ook ingewikkelder liggen, als je bijvoorbeeld niet goed overweg kunt met je baas of je collega’s. Je kunt dan niet zomaar tijdens het sollicitatiegesprek zeggen: Ik ben het helemaal spuugzat daar met die lui. 

De reden waarom jij bij je huidige werk weg wilt, kan je heel professioneel brengen. Daar is niets gemaakts aan. Bijvoorbeeld:

  • Als je niet met je baas en/of collega’s op kunt schieten: Ik vind het werk erg leuk, maar ik pas helaas niet binnen het team. 
  • Als je toe bent aan wat anders: Het was een hele leerzame periode waar ik met plezier op terug kijk, maar ik zou nu graag wat meer ervaring op willen doen in …

Grote kans dat de recruiter wel doorvraagt, zoals: Waarom pas je niet in het team? Blijf dan ook professioneel en benoem de verschillen zonder er een drama van te maken.

2. De reden zegt veel over hoe jij bent

De reden waarom je weg wilt, en vooral de manier waarop jij dat verwoord, zegt veel over hoe jij bent. Kan je professioneel blijven ondanks een lastige situatie? Kan jij je emoties onderdrukken en gewoon vertellen waarom je weg wilt, zonder dramatisch te doen? Als je duidelijk kan vertellen waarom je weg wilt, geeft dat een goede indruk.

3. Waar je naartoe wilt

Oke, je wilt dus weg en daar heb je een reden voor. Duidelijk. Maar blijf daar niet in hangen. Vertel ook waar je naar toe wilt en waarom juist die richting. Vertel waarom jij besloot dat deze vacature een goede kans biedt om weg te gaan. Het klinkt bijvoorbeeld altijd goed als je zegt dat je meer verantwoordelijkheden wilt of dat je wilt groeien – maar zeg het alleen als je het ook echt wilt.

Slecht antwoord

In een slecht antwoord:

  • heb je geen respect voor je huidige werkgever, collega’s en/of het werk zelf
  • praat je neerbuigend over de periode dat je daar gewerkt hebt, zoals: Het was maar even een tussenperiode, het stelde niets voor
  • link je het totaal niet met waar je nu naartoe wilt

Voorbeeld antwoord

De reden waarom ik graag weg wil bij mijn huidige werkgever is omdat het zo’n groot bedrijf is. Dat leek mij na mijn opleiding heel leuk, en het werk zelf is ook heel leuk. Ik werk samen met acht collega’s op onze afdeling, en we hebben een fijn team. Maar dat massale past toch niet bij me. Ik mail elke dag met veel mensen binnen het bedrijf, die ik regelmatig nog nooit in het echt gezien heb. Dat vind ik vervelend. Daarom zou ik nu graag voor een kleiner bedrijf qua aantal mensen willen werken, zoals jullie bedrijf. Ik kan me voorstellen dat de lijntjes korter zijn en alle collega’s elkaar ook echt persoonlijk kennen. 

Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De recruiter vraagt: Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?'?