Wat doe je als je even geen zin hebt om te werken

geen zin om te werken - Wat doe je als je even geen zin hebt om te werken - pexels-breakingpic-3192

Jij hebt gewoon even geen zin om te werken. Geen deadlines. Geen laptop die je elke dag op dezelfde tijd openklapt. Je even niet melden daar waar jij elke dag verwacht wordt. Alleen je pensioen is nog lichtjaren ver weg en als je vakantie hebt, tja, dat gaat altijd veel te snel voorbij. Dus sleep jij je iedere dag weer naar je werk. Kan het ook anders?

10 keer met pensioen

Je pensioen is nog lichtjaren ver weg. Maar wat als je nu meerdere keren in je leven met pensioen gaat? Rowan Siskens, trainer bij Careerwise, doet het en schreef er een boek over: Tien keer met pensioen, Een nieuwe manier van leven en werken. In zijn boek laat hij zien dat een cyclus van werken en genieten of het nastreven van jouw persoonlijke doelen prima samen gaan.

Jij zit vast in een baan of situatie waar je niet meer gelukkig van wordt. Daarom heb je even geen zin om te werken. Werken hoort plezierig te zijn, hoort voldoening te geven. Als dat het niet is, verdwijnt jouw zin om te werken steeds meer. Het mooie is dat jij jouw levensweg kunt ombuigen en dat je pauzes kunt nemen zoals Rowan Siskens uitlegt. Vraag jezelf daarom af: wat wil ik? En durf stappen in die richting te zetten. Niemand gaat het voor jou doen, doe het zelf.

Wat zou jij dan doen?

Oke, ook al wil je weg bij je werk, zomaar je baan opzeggen is geen optie. Ik heb twee vragen voor je:

  1. wat zou jij willen (doen) als alles kon?
  2. wat kan je (doen) in jouw situatie?

De eerste vraag helpt je om breed en vrij te denken. Daardoor denk je buiten grenzen, want als je stilstaat bij de vraag: wat wil ik? begrenzen jouw hersenen je gedachtestroom direct met alle obstakels zoals financiën, je baan, wat een ander er van zal zeggen, etc. Sta daarom een rustig moment stil bij de vraag wat jij zou willen (doen) als alles kon. Maak een mindmap, ga een stuk wandelen, praat met een vriend(in) die je vertrouwt en: droom. Gewoon, omdat het mag.

Nu je goed hebt nagedacht over wat je zou willen als alles kon, is het interessant om na te denken wat je kan doen in jouw situatie. Wat is er daadwerkelijk mogelijk? Niet in één keer jouw droom, daarom is het ook een droom. Maar daarom hoef je jouw droom nog niet helemaal te laten vallen. Twee voorbeelden:

Jouw reis naar je droom

  1. Stel je wilt reizen, maar je hebt geen geld. Wat je wél kan doen is je verdiepen in sparen en budgetteren zodat je dat geld over een tijdje wel hebt én nu alvast in Nederland reizen. Misschien wil jij per se de grens over; maar dan nog houdt reizen binnen Nederland jou gemotiveerd om te sparen en je zult verbaasd zijn over welke mooie plekken je kunt ontdekken. Laat je verrassen in jouw reis naar je droom.
  2. Of je wilt graag een studie naast je baan doen, maar je hebt geen tijd. Wat je wel kan doen, is inzichtelijk maken waar jij momenteel je tijd aan besteed. Moet je dat daadwerkelijk allemaal doen? Waar kan je mee stoppen? Wat kan je delegeren? Hoe zou je meer tijd kunnen creëren? Kan je wellicht studieverlof opnemen op je werk of wil je leidinggevende jou op een andere manier ondersteunen zodat jij je studie kunt doen? Zodra je dingen in gang zet, is die studie al een stuk dichterbij.

Inspiratie als je even geen zin om te werken hebt

Je hebt even geen zin om te werken, maar wat moet je dan? Je hebt net gelezen over 10 keer met pensioen gaan, erachter komen wat jij nu echt wilt en de reis naar je droom starten. Maar het kan heel goed dat jij het antwoord op die vraag wat wil ik nog helemaal niet gevonden hebt. Daarom geef ik je inspiratie, waar wordt jij enthousiast van?

1. NIKS

Gewoon even NIKS. Hoe fijn zou dát zijn? Niks kan je veel opleveren. Niks is steeds waardevoller geworden, in een tijd waarin je continu productief moet zijn, wilt ontwikkelen, je telefoon overloopt van notificaties en je nog een lange to-do lijst hebt voor jezelf. Wanneer houdt iedereen nu eindelijk eens zijn mond? Laat me gewoon even. Hoe lekker. Hoe gezond. Regelmatig niksen verlaagt de kans op een burn-out aanzienlijk en nikstijd helpt je om dicht bij jezelf te blijven.

Als je regelmatig niks doet, voor een tijdje nutteloos bent, merk je snel de voordelen. Je hoofd voelt letterlijk leger, waardoor jij er wél achter kunt komen wat je wilt, wél die lastige beslissing kunt nemen. Vergeet daarna niet weer een avondje niksen te plannen, dan houd je zo’n lekker fris hoofd!

2. Lekker studeren: carrièreswitch?

Het kan ook zo zijn dat jij geen zin om te werken hebt, omdat je diep in je hart iets heel anders wilt doen. Je hebt spijt van je studiekeuze en de baan waar je in beland bent. Het blijkt helemaal niets voor jou te zijn! Spijt is niet nodig, want het heeft je gebracht waar je nu bent. Maar dat betekent nog niet dat je daar hoeft te blijven. Start gewoon iets nieuws. Ja, maar dat is zo jammer van m’n studie! schiet er misschien wel door je hoofd. Ik wil je vragen: waarom? Het is pas jammer van je studie als je het als excuus gebruikt nooit meer iets anders te starten in je leven. Dan houdt het je tegen terwijl het bedoeld was om je verder te brengen.

Dus: durf na te denken. Misschien verlang je wel naar meer sociaal contact tijdens je werk? Dan is de hotelschool of de pabo misschien wel wat voor jou. Of zet jij je graag in voor een betere wereld? Dan kan je jouw professie misschien wel bij een goed doel gaan doen, zoals IT’er worden bij een goed doel in plaats van bij een commercieel bedrijf. Jij verandert en ontwikkelt gedurende je leven, en soms hoort daar een andere carrière of een andere branche bij.

3. Jouw persoonlijke doelen

We hebben het al gehad over wat jij nu echt wilt en wat jouw droom is. Kan je die wens of droom ook omzetten in een doel? Jouw persoonlijke doel? Met de Miracle Morning-theorie kan je jouw doel nastreven, gewoon naast je baan. Duizenden jonge mensen hebben op die manier al veel meer geluk en voldoening gecreëerd in hun leven. Op die manier hoef jij je baan niet op te zeggen, én ervaar je toch veel meer ruimte voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Je hebt nu geen zin om te werken, maar als je meer ruimte ervaart voor jezelf en jouw doelen, kan het zomaar zijn dat jij je werk opeens ook veel beter aankunt.

4. Vrijwilligersproject

Als je geen zin om te werken hebt omdat je graag meer impact wil maken dan je nu doet, kan het ook helpen om ergens vrijwilliger te worden. Zo maak je heel direct en heel duidelijk impact. Je weet zo zeker dat je op een goede manier bijdraagt aan de wereld en de maatschappij, dat geeft voldoening en is goed voor je zelfvertrouwen. Doordat je weet dat je impact maakt met je vrijwilligerswerk, is het makkelijker als de impact van je werk minder zichtbaar is.

5. Je ideale huis realiseren

Hoe fijn zou het zijn, en hoeveel rust zou het geven, als jij je leven en je huis echt op orde had? Het is heel inspirerend om hier bijvoorbeeld twee maanden aan te wijden. Ruim je laptop op qua bestanden, ga naar de zolder en kijk wat je tegenkomt. Houd waar je blij van wordt en wat je gebruikt, doe de rest weg. Maak schoon en organiseer je spullen. Dat geeft een enorme boost aan de controle die jij ervaart over je leven. Leven in een opgeruimd huis, waarbij je niet steeds alles kwijt bent, kost veel minder energie dan leven in een rommelig huis waarbij je alsmaar door gaat. Opruimen en de controle terug pakken kan er ook aan bijdragen dat jij wél weer zin hebt om te werken.

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Keuzestress, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat doe je als je even geen zin hebt om te werken'?