Mindmappen om meer inzicht in jouw keuzes te krijgen

Mindmappen om meer inzicht in jouw keuzes te krijgen-pexels-pixabay-207665

Je staart voor je uit, in je hoofd voel je chaos. Wat moet je nu doen? Zoveel keuzes en je wilt wél de goede beslissing nemen. Maar hoe kom je erachter welke optie nu de beste is? Je gedachten schieten heen en weer; en daarom is het het meest effectief om daarop in te spelen. Mindmappen sluit namelijk precies aan op hoe je hersenen werken. Waardoor de chaos verdwijnt en jij overzicht krijgt.

Wat is mindmappen?

Mindmappen is een techniek die precies aansluit bij hoe jouw hersenen denken. Onze hersenen denken namelijk visueel en met een mindmap maak je jouw gedachtenstromen ook visueel. Daarnaast gaan je gedachten tijdens het denkproces alle kanten op, iets wat je onbelemmerd kan laten gaan tijdens het mindmappen. Als je dus even goed wilt nadenken over een probleem, uitdaging of idee, dan is mindmappen de ideale manier. Zo ben je in staat om creatievere ideeën en oplossingen te bedenken en kom je écht een stap verder!

Zo zet je een mindmap in voor jouw dilemma

Een mindmap kan je maken met een papier en een stel potloden of stiften of online. Net wat beter bij je past. Door zelf echt te schrijven, onthoud je het beter en zijn je hersenen volledig betrokken. Online mindmappen biedt weer het voordeel dat je eindeloos door kunt gaan en er makkelijk foto’s, filmpjes en bestanden aan kunt toevoegen. Voor de stappen die je zet om jouw mindmap te maken, maakt het niet uit of je met een potlood in de hand zit of achter een beeldscherm.

Stappen mindmap maken:

  1. In het midden van je (online) vel papier schrijf je één of twee woorden die jouw onderwerp, uitdaging of probleem samenvatten. Vervolgens teken je er een cirkel omheen.
  2. Vervolgens teken je verschillende lijnen vanaf de cirkel. Elke lijn staat voor een subonderwerp, waarbij jij je gedachten onder elkaar kunt zetten. Bijvoorbeeld: voordelen, nadelen, to do’s, etc. Je kunt elke lijn een andere kleur geven, zo blijft het overzichtelijk én kunnen je hersenen de informatie beter onthouden.
  3. Vervolgens kan je vrij associëren: als er een voordeel door je hoofd schiet, schrijf je dat bij voordelen. Dan bedenk je weer een to do, die schrijf je bij de to do’s. En misschien bedenk je wel iets heel nieuws, dan teken je er gewoon een lijntje bij.

Je kunt net zo lang doorgaan tot je wilt, er is geen beperking in het aantal lijntjes of ideeën dat je op mag schrijven. Mindmappen is er juist op gemaakt om alle beperkingen in het denken weg te nemen! Op een gegeven moment merk je dat de ideeënstroom wat stopt of dat je genoeg hebt opgeschreven om mee verder te gaan. Dan heb jij je doel bereikt.

Het is erg interessant om een dag later nog eens naar je mindmap te kijken. Soms komt er dan spontaan nog een heel goed idee naar boven, omdat je er dan weer met een hele frisse blik naar kijkt.

Voorbeeld mindmappen

Een voorbeeld: Stel, je wilt beslissen of je gaat werken of dat je nog een vervolgstudie gaat volgen. Dan schrijf je in het midden van het vel ‘werken/studie’. Ovaal eromheen en je kunt je hoofd gaan legen: werken betekent geld verdienen, ervaring opdoen. Studie betekent een diploma erbij, langer thuis wonen en ga zo maar door. Als de storm in je hoofd wat stilt, kan jij jouw gedachtegangen beter overzien doordat ze op papier staan in plaats van dat ze door elkaar door je hoofd heen buitelen.

Voordelen mindmappen

Een keuze op deze manier benaderen, heeft verschillende voordelen. Allereerst is het al een veel fijner gevoel: in plaats van doelloos piekeren over wat je nu moet doen, kan je praktisch aan de slag met je keuze. Daardoor heb je meer het gevoel in control te zijn en ben je straks ook blijer met je beslissing. Dit keuzeproces leidt niet tot een gokje, maar tot een weloverwogen beslissing. Andere voordelen zijn:

  • Het is een visuele methode, waardoor je tot creatievere oplossingen komt en beter kunt analyseren
  • Je maakt een complexe situatie heel snel overzichtelijk
  • Door op te schrijven wat er in je hoofd opkomt, kom je weer op nieuwe ideeën
  • Je kunt makkelijk onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken, voor- en nadelen, oorzaak en gevolg
  • Daardoor breng je structuur aan waardoor je makkelijker een beslissing kunt nemen
  • Het is makkelijker te onthouden
  • En je kunt je dilemma aan de hand van een mindmap beter aan iemand anders uitleggen

Careerwise coach Jochem over mindmappen:

‘We gebruiken ons brein vaak niet op de juiste manier, het is eigenlijk gemaakt om problemen te analyseren en met praktische oplossingen te komen, maar we hebben een neiging om te blijven zitten in analyseren en alles in ons hoofd te blijven doen. Door een mindmap te maken kan je overzicht creëren en tot nieuwe inzichten komen. Vergeet vooral niet om hierna concrete acties op te schrijven! Hoe ga je nu van al je dromen en ideeën een tof plan maken?’

Online Masterclass -Ga voor geluk - Voor young professionals - Banner Careerwise

Coach Jochem

Online Masterclass: Ga voor geluk!

Jochem gaat graag de verbinding aan. Of het nu tussen ingewikkelde onderwerpen in trainingen is of tussen mensen in coaching. Met een passie die al voor zijn studie psychologie aanwezig was, blijft persoonlijke ontwikkeling zijn drijfveer. Na een paar jaar een interne academie van een grote uitzender gerund te hebben, heeft hij zijn weg helemaal gevonden in het begeleiden en coachen van young professionals. Dit doet hij het liefst met oprechte aandacht, humor en praktische tools.

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, Keuzestress, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Mindmappen om meer inzicht in jouw keuzes te krijgen'?