Hoe vind ik mezelf terug?

hoe vind ik mezelf by baurzhan kadylzhanov

Wat een gekke vraag eigenlijk. Jezelf kwijtraken zou toch niet mogelijk moeten zijn. Of wel? Je bent er tenslotte altijd. Toch komt de vraag Hoe vind ik mezelf terug? vaak voor.

Hoofd versus Hart

Een vraag die met je hoofd niet op te lossen is. Maar met je hart wel. Alleen is dat ook meestal wat er aan ontbreekt, als je jezelf kwijt denkt te raken. Je voelt je eigen hart even niet meer, en probeert deze met je hoofd weer terug te vinden. Vragen zoals:

  • wat wil ik?
  • waar wil ik heen?
  • wat is mijn doel in het leven?
  • waar word ik gelukkig van?
  • waar wil ik in groeien?
  • wat is mijn volgende stap?

Daar kan je lang over nadenken, zonder eruit te komen. Pas als je hart erbij komt, en je durft te vertrouwen, dan kan je goed sturen. En dan vind je makkelijk de weg terug naar jezelf. Je eigen gevoel is uiteindelijk de enige prikkel die echt van jezelf is.

Leren voelen

Onder stress ben je geneigd om gevoelens weg te drukken. Dat was in de oertijd heel functioneel. Een fight, flight of freeze-stand hielp ons toen te functioneren als er gevaar was. In de moderne maatschappij is deze reactie op stress niet altijd even handig. Want voelen is juist iets wat je vaak nodig hebt om richting te geven. Vooral als je richting wilt geven in onze overvolle, prikkelrijke wereld. Want alles met het hoofd verwerken, dat lukt sowieso niet. Daarvoor is de input te veel en vraag jij jezelf misschien wel af: Hoe vind ik mezelf terug?

Hoe dan?

Drie goede tips om jezelf terug te vinden, zijn:

  • Je hoofd UITzetten. Meditatie, sport, muziek, de natuur. Voor iedereen werkt wat anders. Waarschijnlijk weet je wel wat voor jou goed werkt. Doe dus wat nodig is om even rust in je hoofd te krijgen.
  • Je gevoel AANzetten. Vaak gaat dit vanzelf, als je je hoofd uitzet. Maar soms niet. Dan kan een positieve stimulans helpen om je gevoel weer te activeren. Zo helpt yoga, meditatie of een herinnering waar jij blij of verdrietig van wordt. Denken aan mensen om wie je geeft, of ervaringen waar je intens van kan genieten. En ja, expres oproepen is het idee.
  • Maar vooral ook: gewoon DOEN. Dus hup met die tenen dat ijskoude water in, en eerst maar eens ervaren wat er gebeurt als je een eerste, intuïtieve, niet-doordachte stap zet.
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe vind ik mezelf terug?'?