Aart Bontekoning: ‘Zo ga je om met verschillen tussen generaties’

Aart Bontekoning generaties

Generatie-expert Aart Bontekoning maakt zich zorgen om jonge mensen in vergrijzende organisaties. Met deze brief wil hij de jongere generaties helpen.

Beste millennial of Generatie Z-er,

Ik ben Aart Bontekoning en ik ben generatie-expert. Dat betekent dat ik onderzoek doe naar generaties op de werkvloer. En om eerlijk te zijn, maak ik me best een beetje zorgen om jonge mensen zoals jij. Vooral in vergrijzende organisaties, en dat zijn de meesten. Daarom schrijf ik hier op Careerwise.nl deze brief aan jou. Doe er je voordeel mee! Want jij hebt de vernieuwing in je die we allemaal hard nodig hebben in Nederland. Jouw organisatie vergrijst. En de manier van werken ook.

Ik wil het dus hebben over jou! De meeste organisaties vergrijzen, met een piek rond 2035. Maar de oude manieren van samenwerken, organiseren, communiceren, besluiten, leiden, et cetera hebben een houdbaarheidsdatum.

Verouderde routines zijn ongezond

Gedateerde sociale patronen binnen organisaties nemen werkenergie weg. Bij alle generaties, maar jouw generatie is daar als jongste het gevoeligst voor. Je wordt er suf en futloos van en je ontwikkeling stagneert. Het is ook slecht voor de organisatie, want die veroudert. De oudere generaties blijven die patronen herhalen, ondanks het energieverlies. Jullie updaten ze het liefst direct. Dat is de natuurlijke functie van een nieuwe generatie: het bij de tijd houden van de eigen cultuur. Maar ja, dat valt niet mee in een vergrijzende organisatie. Daarom hier mijn tips die je helpen om die patronen te updaten:

Maak een top 5 van energiegevers en energievreters

Maak samen met zes generatiegenoten een top 5 van wat bij jullie de meeste werkenergie opwekt en een top 5 van wat bij jullie de meeste werkenergie wegneemt. Neem dat op video op en maak er een mooie korte samenvatting van. Begin met de top 5 van grootste energiegevers en energievreters. Vraag dan je collega’s en leidinggevenden om in kleine groepjes in vijf minuten zo’n top 5 te maken. Laat ze daarna jullie video zien en laat ze hun lijstjes vergelijken met die van jullie. Dikke kans dat je snel een gezamenlijke top 5 kunt maken. Ga daarna naar de vraag over de energiegevers. Dan eindig je positief.

Stop met verouderde routines herhalen

Vraag vervolgens wie jullie wil ondersteunen bij het doen van wat de meeste werkenergie opwekt en spreek af hoe. Vraag henzelf ook te doen wat de meeste werkenergie opwekt. Iedereen stopt met het herhalen van verouderde patronen, wanneer iedereen doet wat de meeste werkenergie oplevert. Dat klinkt simpel, maar de neiging om verouderde routines te herhalen is in het begin heel groot omdat het diepgewortelde gewoontes zijn. Veel ervaren collega’s van oudere generaties zitten daar als het ware in gevangen. Het bevrijdingsproces moet je bewust een tijd volhouden.

Gemiddelde top 5 energiegevers

Ik onderzocht jouw generatie in zo’n 25 organisaties, waaronder de Hema, de politie, Wehkamp, hogescholen, gemeenten, een bank, een grote drukkerij, een ingenieursbureau, een ziekenhuis et cetera. Jullie top 5 energiegevers is vrijwel altijd:

  1. De vrijheid om je werk op jouw manier te doen en het zelf te veranderen.
  2. Positieve collega’s, die spontaan (positieve) feedback geven en meedenken.
  3. Een open persoonlijke werksfeer.
  4. Samenwerken en samen leren met ervaren senioren, die passie hebben voor hun vak.
  5. Het optimaal benutten van sociale media.

Dat is allemaal niet vanzelfsprekend voor je ervaren collega’s van oudere generaties. Ze zijn het vrijwel altijd helemaal met je eens, maar reageren nogal eens met zoiets als ja ja, dat klinkt mooi en zou ik ook wel willen, maar zo gaat het hier nu eenmaal niet, dat zal je snel genoeg merken. Het zelf veranderen van het eigen werk staat haaks op de in veel organisaties diep gewortelde gewoonte om top-down te veranderen. Een tip op dat gebied:

Probeer het anders aan te pakken dan de generaties hiervoor

Je stapt met een fris idee naar je manager en die zegt: zet het even op een A4tje, dan neem ik het volgende week mee in de vergadering. Dikke kans dat je werkenergie dan al wegloopt. Die gewoonte stamt namelijk uit de vorige eeuw en dat merk je direct aan je eigen energie reactie. Wat nu? Zeg bijvoorbeeld: Hm, wacht even, ik wil het graag anders aanpakken. Ik wil de mensen die hier verstand van hebben bij elkaar halen, en ik wil graag dat je mij daarbij steunt. Ook wil ik graag dat je me feedback geeft op hoe ik het aanpak. Ik wil het op mijn manier doen, maar ook dat het goed werkt.

Aart Bontekoning

De waardering komt later

Door zaken bewust aan te pakken op een manier die bij jou en je eigen generatiegenoten de meeste werkenergie opwekt gebeuren er twee dingen:

  1. Je blijft weg uit verouderde routines.
  2. Je vernieuwt die routine zonder erover te hoeven vergaderen of zo, je doet het gewoon.

Waardering voor zulke cultuur-updates ontstaat altijd achteraf, wanneer ook de oudere generaties merken dat ze er meer werkenergie van krijgen.

Meer over generaties en het updaten van de eigen cultuur vind je in mijn boek Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties.
Je kunt me trouwens altijd bellen of mailen of whatsappen voor tips. Zie voor mijn gegevens: www.aartbontekoning.com.

Groeten,
Aart

Je (droom)baan nog niet gevonden?

Misschien heb je helemaal geen last van de vergrijzing op werk, omdat je (nog) geen baan hebt. In dat geval geeft Aart je in onderstaand filmpje 3 tips om je droombaan te vinden.

Tags: Ambitie en succes, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Aart Bontekoning: ‘Zo ga je om met verschillen tussen generaties’'?