Waarom de focus op Generatie Z juist nu zo belangrijk is

Waarom de focus op Generatie Z zo belangrijk is

Het is moeilijk voor organisaties om Generatie Z aan zich te binden. Met 10 tot 15 jaar leeftijdsverschil blijkt Generatie-Z weer een hele andere generatie dan de millennials. Wat maakt dat dit hét moment is om je focus te verleggen naar deze nieuwe Generatie Z?

Nog even over de millennials

Een groot deel van de millennials betrad de arbeidsmarkt toen de gevolgen van  de bankencrisis flink merkbaar waren. Waar deze jonge, talentvolle starters, bomvol energie, zich suf solliciteerden, zaten organisaties door de recessie totaal niet op deze nieuwe groep potentiële werknemers te wachten. Er moest immers gesneden worden in het aantal werknemers en het aanbod in vacatures was daardoor laag.

Voor veel millennials was het daarom in het begin best moeilijk om aan de bak te komen. Ze zochten hun heil in een extra studie, vrijwilligerswerk of werkten onder stagevoorwaarden om in elk geval nog wat praktijkervaring op te doen. Voor werkgevers bleken millennials een ander soort werknemers dan eerdere generaties. Zo hebben millennials naast een normale baan zelf ook gewoon graag een side-job of side-hustle. Ze werden ook wel slash-workers genoemd. Sommigen begonnen een webshop of staken hun tijd in andere werkzaamheden, een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk. Deze generatie werkt om te kunnen leven en niet andersom.

Andere tijden

Na die crisis trok de economie langzaam aan en werd de arbeidsmarkt gunstiger, ook voor de millennials. De babyboomers gingen massaal met pensioen. Een combinatie die ertoe leidde dat millennials ineens versneld nodig werden op de werkvloer. Er was een gat ontstaan wat gedicht moest worden.

Wie zijn die jongeren eigenlijk?

Doordat er jarenlang weinig was geïnvesteerd in jong talent hadden werkgevers nu niet alleen de starters keihard nodig maar ook de jongeren met een paar jaar werkervaring. Dit moest ingelopen worden. En dus ontstond de vraag: Wie zijn die millennials eigenlijk en hoe kunnen we de gaten opvullen met talenten uit deze generatie?

Investeringen in jong talent nemen toe

Teams van recruiters, employer branding en talentmanagement werden de afgelopen jaren flink uitgebreid. En die trend zet zich enkel verder door. Arbeidsmarktkrapte is er over de gehele linie, maar het tekort aan jongeren lijkt blijvend. De verwachting is dat zelfs een flinke recessie daar geen verandering in zal brengen. (Lees meer: Waarom de arbeidsmarkt krap blijft voor jong talent: de 3 oorzaken)

Vergrijzing

Inmiddels bestormt Generatie Z de werkvloer voor het vervullen van de junior en medior rollen. Wat zij echter in veel gevallen aantreffen is een sterk vergrijsd team. Want ondanks het pensioen van de Babyboomers zijn er nog altijd veel meer oudere collega’s aan het werk dan jong talent. Simpelweg omdat er minder millennials en Z-ers geboren werden.

Je wilt de boot niet missen

Waar veel organisaties er te laat achter kwamen hoe belangrijk het was om te investeren in de millennial-generatie, willen ze nu de boot niet missen. De vraag naar kennis en ervaring rondom Generatie Z is groot. De onderzoeken die wij bij Careerwise doen naar jongeren zijn nog nooit zoveel gedownload als nu.

Generatie Z: binden, boeien & samenwerken

Generatie-Z heeft andere behoeften en stelt andere eisen dan voorgaande generaties. Gezien de opbouw van de beroepsbevolking zijn er binnen de meeste organisaties simpelweg meer senioren aan het werk dan junioren. Hoe zorg je voor aansluiting en goede samenwerking? En hoe voorkom je dat Z-ers net zoveel gaan jobhoppen als hun voorgangers, de millennials?

Zo focus je op Generatie Z

Een goede reden om je focus nu te verleggen richting Generatie Z. Wil je meer weten? Download de resultaten van onze onderzoeken onder duizenden jongeren naar hun werkbehoeften, verbeter de samenwerking met onze educatieve bedrijfstheatershow De Grote Generatieshow of speel het Generatiekaartspel.

Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom de focus op Generatie Z juist nu zo belangrijk is'?