Dit zijn de jongeren van nu – millennials en Generatie Z

millennials en Generatie Z - Dit zijn de jongeren van nu - millennials en Generatie Z - pexels-travelblog-6978491

De belangstelling voor jongeren in organisaties is groot. Iedereen wil weten wat deze jongste generatie de werkvloer de komende jaren gaat brengen. Dus, hoe zijn de jongeren van nu – millennials en Generatie Z – hun leven gestart en welke invloed heeft dit op hun relatie tot werk?

Millennials en Generatie Z

Millennials en Generatie Z, er wordt veel over gezegd en geschreven. Vooral over millennials heeft iedereen z’n woordje klaar: alles moet leuk zijn, ze willen zich constant ontwikkelen, te snel promotie maken en een hoger salaris; anders zijn ze weg of raken ze in een burn-out. Ondertussen staat Generatie Z te popelen om aan het werk te gaan. De omstandigheden waaronder millennials en Generatie Z zijn opgevoed en opgegroeid zijn fundamenteel anders dan bij voorgaande generaties. En dat is van cruciaal belang in relatie tot werk. De grootste verschillen zijn:

1. Economische voorspoed & consumptiemaatschappij

De young professionals van nu starten hun leven en carrière in economische voorspoed en in een overvloedige consumptiemaatschappij. Door deze uitgebreide keuzemogelijkheden zien we dat deze generatie kritischer en veeleisender is.

2. De wereld als mondiaal dorp

Deze generatie is opgegroeid in een wereld van globalisering. Door de grote welvaart zijn gezinsvakanties naar het buitenland en backpacken na je studie meer regel dan uitzondering. Door het internet vallen tijd- en plaatsbarrières weg. De wereld werd een zogenaamd mondiaal dorp. Dit heeft ervoor gezorgd dat deze jongeren grenzelozer denken dan de generaties hiervoor.

3. Economische crises

Ondanks de economische voorspoed zijn de jongeren van nu de eerste generatie sinds de Tweede Wereldoorlog die al op jonge leeftijd twee diepe economische crises hebben meegemaakt. Bedrijven die onwankelbaar leken, hebben ze zien omvallen. Slechts 53 procent van de jongeren zegt vertrouwen te hebben in instituties, dit is gedaald (CBS, 2019).

4. Technologische veranderingen

Geen enkele generatie groeide op met zulke snelle technologische veranderingen. Vernieuwingsdrang hebben zij met de paplepel ingegoten gekregen.

5. Gericht op groepsverband en verbondenheid

Het eeuwenoude schoolsysteem is veranderd van kennisgericht onderwijs naar project- en competentiegericht onderwijs. De manier waarop de jongere generaties leren en werken is daarmee ook anders geworden: zij leren veel meer in groepsverband en hechten waarde aan verbondenheid.

6. Van autoritair naar coachend leiderschap

Ouders en docenten hebben een coachende rol gekregen, waar zij bij eerdere generaties meer autoritair optraden. Dit heeft invloed op hoe de jongeren tegen leidinggevenden aankijken; en op wat zij van hun leidinggevende verwachten.

7. Organische netwerken

Organische, zelforganiserende netwerken zijn het natuurlijke biotoop van jongeren, terwijl vorige generaties zijn opgegroeid in hiërarchische, verticaal georganiseerde piramidestructuren.

Millennials en Generatie Z werken vooral om te leren

Dit alles heeft grote impact gehad op hoe jongeren naar de wereld kijken. De verschillen in hoe generaties opgroeien, zien we terug in de resultaten van het Young Professional Onderzoek. Voorgaande generaties werkten vooral voor inkomen, aanzien en omdat je anders niet meetelde. Deze redenen scoren nu juist het laagst. Jongeren kijken heel anders naar werk; zij werken omdat het hen:

  1. De kans geeft nieuwe dingen te leren (96%)
  2. Voldoening geeft (94%)
  3. Het gevoel geeft ergens aan bij te dragen (92%)

Werk heeft een andere plek in hun leven gekregen

Werk heeft, als gevolg hiervan, een andere plek in hun leven gekregen. In de gratis whitepaper van het laatste Young Professional Onderzoek lees je wat jongeren zien als de ideale baan en organisatie, de ideale leidinggevende, hoe ze succes definiëren, en nog veel meer relevante informatie over jongeren en werk. De onderzoeksresultaten helpen je op weg naar een duurzame samenwerking met, en begeleiding van, jongeren. Het resultaat: betere prestaties en meer werkplezier voor iedereen, jong en oud, starter en leidinggevende. Lees meer…

Tags: , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit zijn de jongeren van nu – millennials en Generatie Z'?