Grijs op je werk? Aart Bontekoning over generatieverschillen: zo ga je ermee om op de werkvloer

Beste millennial,

Ik ben Aart Bontekoning en ik ben generatie-expert. Dat betekent dat ik onderzoek doe naar generaties op de werkvloer. En om eerlijk te zijn, maak ik me best een beetje zorgen om jonge mensen zoals jij. Vooral in vergrijzende organisaties, en dat zijn de meesten. Daarom schrijf ik hier op Careerwise.nl deze brief aan jou. Doe er je voordeel mee! Want jij hebt de vernieuwing in je die we allemaal hard nodig hebben in Nederland.


Jouw organisatie vergrijst. En de manier van werken ook.

Ik wil het dus hebben over jou! De meeste organisaties vergrijzen, met een piek rond 2035. Maar de oude manieren van samenwerken, organiseren, communiceren, besluiten, leiden, etc. (sociale patronen) hebben een houdbaarheidsdatum.

https://youtu.be/lQO43-OFW4A

Verouderde routines zijn ongezond, vooral voor jou.

Gedateerde sociale patronen binnen organisaties nemen werkenergie weg. Bij alle generaties, maar jouw generatie is daar als jongste het gevoeligst voor. Je wordt er suf en futloos van en je ontwikkeling stagneert. Het is ook slecht voor de organisatie, want die veroudert. De oudste generatie blijft die patronen herhalen, ondanks het energieverlies. Jullie updaten ze het liefst direct. Dat is de natuurlijke functie van een nieuwe generatie: het bij de tijd houden van de eigen cultuur. Maar ja, dat valt niet mee in een vergrijzende organisatie. Daarom hier mijn tips die je helpen om die patronen te updaten:

Maak een top 5 van werkenergie downers en energizers en deel deze.

Maak samen met zes generatiegenoten een top 5 van wat bij jullie de meeste werkenergie opwekt en een top 5 van wat bij jullie de meeste werkenergie wegneemt. Neem dat op video op en maak er een mooie korte samenvatting van. Begin met de top 5 van grootste werkenergie-wegnemers. Vraag dan je collega’s en leidinggevenden om in kleine groepjes in vijf minuten zo’n top 5 te maken. Laat ze daarna jullie video zien en laat ze hun lijstjes vergelijken met die van jullie. Dikke kans dat je snel een gezamenlijke top 5 kunt maken. Ga daarna naar de vraag over de energizers. Dan eindig je positief.

Stop met verouderde routines herhalen.

Vraag vervolgens wie jullie wil ondersteunen bij het doen van wat de meeste werkenergie opwekt en spreek af hoe. Vraag henzelf ook te doen wat de meeste werkenergie opwekt. Iedereen stopt met het herhalen van verouderde patronen, wanneer iedereen doet wat de meeste werkenergie oplevert. Dat klinkt simpel, maar de neiging om verouderde routines te herhalen is in het begin heel groot omdat het diepgewortelde gewoontes zijn. Veel ervaren collega’s zitten daar als het ware in gevangen. Het bevrijdingsproces moet je bewust een tijd volhouden.

Gemiddelde top 5 energizers.

Ik onderzocht jouw generatie in zo’n 25 organisaties, waaronder de Hema, de politie, Wehkamp, hogescholen, gemeenten, een bank, een grote drukkerij, een ingenieursbureau, een ziekenhuis etc.. Jullie top 5 energizers is vrijwel altijd:

  1. de vrijheid om je werk op jouw manier te doen en het zelf te veranderen
  2. positieve collega’s, die spontaan (positieve) feedback geven en meedenken
  3. een open persoonlijke werksfeer, open minds
  4. samenwerken en samen leren met ervaren senioren, die passie hebben voor hun vak
  5. het optimaal benutten van sociale media

Dat is allemaal niet vanzelfsprekend voor je ervaren collega’s. Ze zijn het vrijwel altijd helemaal met je eens, maar reageren nogal eens met zoiets als ja ja, dat klinkt mooi en zou ik ook wel willen, maar zo gaat het hier nu eenmaal niet, dat zal je snel genoeg merken. Het zelf veranderen van het eigen werk staat haaks op de in veel organisaties diep gewortelde gewoonte om top-down te veranderen. Een tip op dat gebied:

Probeer het anders aan te pakken.

Je stapt met een fris idee naar je manager en die zegt: zet het even op een A4tje, dan neem ik het volgende week mee in de vergadering. Dikke kans dat je werkenergie dan al wegloopt. Die gewoonte stamt namelijk uit de vorige eeuw en dat merk je direct aan je eigen energie reactie. Wat nu? Zeg bijvoorbeeld: Hm, wacht even, ik wil het graag anders aanpakken. Ik wil de mensen die hier verstand van hebben bij elkaar halen, en ik wil graag dat je mij daarbij steunt. Ook wil ik graag dat je me feedback geeft op hoe ik het aanpak. Ik wil het op mijn manier doen, maar ook dat het goed werkt.


De waardering komt later

Door zaken bewust aan te pakken op een manier die bij jou en je eigen generatiegenoten de meeste werkenergie opwekt gebeuren er twee dingen:

  1. je blijft weg uit verouderde routines.
  2. je vernieuwt die routine zonder erover te hoeven vergaderen of zo, je doet het gewoon.

Waardering voor zulke cultuur-updates ontstaat altijd achteraf, wanneer ook de oudere generaties merken dat ze er meer werkenergie van krijgen.

Meer over generaties en het updaten van de eigen cultuur vind je in mijn boek Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties.
Je kunt me trouwens altijd bellen of mailen of whatsappen voor tips. Zie voor mijn gegevens: www.aartbontekoning.com.

Groeten,
Aart

Je (droom)baan nog niet gevonden?

Misschien heb je helemaal geen last van de vergrijzing op werk, omdat je (nog) geen baan hebt. In dat geval geeft Aart je in onderstaand filmpje 3 tips om je droombaan te vinden.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Grijs op je werk? Aart Bontekoning over generatieverschillen: zo ga je ermee om op de werkvloer'?