Dit is waarom persoonlijk leiderschap zo belangrijk is

Persoonlijk leiderschap

Nederlandse jongeren behoren volgens onderzoek van Unicef al jaren tot de gelukkigste kinderen van de wereld. Toch maakt juist dit fenomeen de overstap naar de alledaagse realiteit van de werkvloer voor jongeren soms extra lastig. Daarnaast kan hun, vaak junior, rol ervoor zorgen dat jongeren zich al gauw weinig gehoord en gezien voelen. De structurele oplossing moet gezocht worden in het aanwakkeren van persoonlijk leiderschap, leren omgaan met tegenslag, kwetsbaarheid en leren falen.

Persoonlijke antwoorden

Tegenwoordig hebben we te maken met generaties die veel jobhoppen en portfolio cv’s opbouwen. Carrièrelijnen lopen niet meer stijl omhoog binnen één organisatie. Het vooruitzicht om voor jaren vast te zitten werkt bij deze generatie benauwend. Zekerheid vinden jongeren nog steeds interessant, maar dan in een andere vorm. Bijvoorbeeld de zekerheid van antwoorden op vragen zoals:

  • Waar moet het heen met ‘mij’?
  • In welke richting wil ik mij ontwikkelen?
  • Wat is mijn purpose, waarom ben of werk ik hier?
  • En hoe kan mijn werkomgeving daarbij tot steun zijn?
  • Wat draag ik bij?
  • Hoe ontwikkel ik mij zo dat ik ook in de toekomst verzekerd ben van inkomsten door leuk werk wat bij mij past?

Persoonlijk leiderschap

Ondanks dat millennials en Generatie Z zichzelf niet graag in vaste carrière paden, salarishuizen of functietitels laten passen, is het dus een misverstand om te denken dat jongeren van nu geen toekomstperspectief meer hoeven. Nee, daaraan hebben ze juist enorm veel behoefte. Iets of iemand die hen helpt om uit te vinden waar het naartoe gaat. Maar dat staat los van de kansen binnen één organisatie. Daarmee zijn ze veel minder bezig. Ja, er moeten kansen zijn, maar het perspectief, de stip aan de horizon, die moet persoonlijk zijn, draaien om IK en verder gaan dan werk alleen.

Bij persoonlijk leiderschap draait het om het individu. Het gaat over regie nemen over je eigen leven. Het is een begrip dat veel thema’s omvat zoals doelen realiseren, waarden in kaart brengen, bewust worden van wie JIJ bent, drijfveren ontdekken, valkuilen verkennen, kwaliteiten in kaart brengen en dit alles bundelen in: handelen als leider van je eigen leven.

Persoonlijke waarden

Om regie te nemen over je eigen leven is het belangrijk om te weten wat je persoonlijke waarden zijn. Die waarden zijn namelijk een hulpmiddel. Het helpt de young professional om keuzes te maken en doelen te stellen. Helaas weten veel young professionals niet wat hun persoonlijke waarden zijn. Veel young professionals weten niet wat ze nu écht belangrijk vinden in het leven. Of wat ze nu eigenlijk echt willen.

Als een young professional weet wat zijn of haar waarden zijn, dan kan dit als rode draad dienen tijdens het maken van keuzes. Als je voor een keuze staat, kijk je gewoon wat het meest bij jouw waarden past. Zo is het kiezen een stuk makkelijker en ben je eindelijk af van dat getwijfel of je wel de juiste keuze hebt gemaakt.

Persoonlijk kompas

Het ondersteunen bij het nemen van eigen regie over leven en werk, persoonlijk leiderschap, is daarmee een belangrijke sleutel tot een succesvol ontwikkelprogramma voor de jonge talenten van deze tijd. Bij Careerwise nemen wij persoonlijk leiderschap als basis voor elk programma en vrijwel elke interventie die we doen. We leggen nadruk op regie en verantwoordelijkheid nemen. Dat begint bij leren reflecteren op het eigen gedrag en leidt naar een persoonlijk kompas dat je altijd bij je hebt en waarop je kunt vertrouwen.

*Een deel van dit artikel komt uit de whitepaper 10 tips bij het opzetten van een traineeship. Je leest ‘m hier

Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit is waarom persoonlijk leiderschap zo belangrijk is'?