Voordat je tijd en geld steekt in het opzetten van een traineeship of talentontwikkelingsprogramma, is het goed om te bedenken waar je het allemaal voor doet. Ik leg je graag uit wat een goede eerste stap is bij het maken van een traineeship of ontwikkelprogramma.
Ambassadeurs van je organisatie
Als alles mogelijk is, dan wil je dat de jonge talenten in jouw organisatie zich niet alleen zelf ontwikkelen, maar ook dat hun potentieel optimaal benut wordt. Dat ze maximaal bijdragen aan de organisatie, door de goede match tussen kandidaat en rol. Jong talent wat deelneemt aan een ontwikkelprogramma stroomt als het een beetje meezit (versneld) door naar managementfuncties of andere invloedrijke posities. Ze zijn als een spin in het web binnen een afdeling of zelfs afdeling overstijgend en ze worden ambassadeurs van je organisatie. Ook na een eventueel vertrek.
Organisatiedoelen
Start daarom het ontwikkelen van een programma met je organisatiedoelen en strategische HR-ambities voor ogen. Waar moet het naartoe, wat zijn jullie uitdagingen voor de komende tijd en hoe kan jong talent daaraan een bijdrage leveren? Ter inspiratie vind je in onze whitepaper 10 tips bij het opzetten van een traineeship een aantal vragen die wij regelmatig voorleggen als we samen met onze klanten de doelen van een programma ophalen.
Het budget
Zorg dat alle bouwstenen die je wilt gaan inzetten je doelen ondersteunen en aansluiten bij de doelgroep, dán is het immers een juiste investering. Als je dit scherp voor ogen hebt, kan je kijken wat je er nu als organisatie voor over hebt, nu meerdere van doelen gediend worden. Wat is nú het juiste budget voor deze investering?
In onze whitepaper 10 tips bij het opzetten van een traineeship deel ik nog twee extra tips met je, voor het geval je het als lastig ervaart om voldoende budget bij elkaar te sprokkelen om een programma met de gewenste impact neer te kunnen zetten.
En toen was het traineeship programma klaar
Aan het einde van het programma, is het goed om terug te blikken: wat was het einddoel ook alweer precies? In ieder geval niet om de jonge talenten zo snel mogelijk het programma te laten doorlopen en af te laten ronden. Een veelgemaakte fout is dat na een vaak feestelijke afsluiting alles rondom de trainees wegvalt. Van een trainee die mee mag denken, waarnaar geluisterd wordt en die mogelijk zelfs rouleerde op verschillende opdrachten, worden de jongeren nu opeens gewone medewerkers die alles maar moeten doen zoals het gaat want zo doen we dat hier nu eenmaal. Een veel gehoord schrikbeeld bij trainees. Terwijl hun behoefte aan plezier, ontwikkeling en bijdragen na het ontwikkelprogramma zeker niet minder is geworden.
Het gevolg is dat er na het programma een grote kans op verloop is en dat de echte impact uitblijft van degenen die wel blijven. Enorm jammer, want daar heeft niemand wat aan. Denk daarom bij het opzetten van het ontwikkelprogramma ook na over ‘een zachte landing’.
De zachte landing
Een goed ontwikkelprogramma leidt ertoe dat jonge werknemers meer regie nemen over hun rol, hun taken, verantwoordelijkheden en eigen ontwikkeling. Ze weten beter hoe ze hun behoeften kenbaar kunnen maken en geven beter aan wat ze nodig hebben. Ze ontwikkelen job crafting vaardigheden. De kans dat ze vertrekken zonder eerst duidelijk aangegeven te hebben wat ze graag van jou als werkgever zouden zien (om te blijven) wordt daarmee aanzienlijk kleiner.
Wat is er na afloop van het programma bijvoorbeeld mogelijk om te blijven ontwikkelen? De begeleiding en ontwikkeling hoeft na afloop van een programma minder intensief te zijn, maar het is wel belangrijk dat hun initiatieven en pro-activiteit juist ook na het traineeship of talentprogramma ondersteund worden. En dat er mogelijk zelfs zicht is op een aanvullend of vervolgprogramma waar ze naartoe kunnen leven. Of denk bijvoorbeeld aan het organiseren van enkele (begeleide) intervisie-bijeenkomsten, informele stand ups over hun ontwikkeling, buddy systemen, mentoring of reverse mentoring.
Plezier, ontwikkeling & impact
Biedt hen dus juist ook na afloop perspectief dat hun ontwikkeling, en het plezier dat ze daaraan beleven, hier niet ophoudt. Denk daarover alvast na en communiceer dat naar hen. Zo zorg je dat het rendement, de resultaten en de groei geborgd worden en dat de organisatie én de young professional werkelijk impact blijven maken. Kortom, zorg dat plezier, ontwikkeling & impact maken geborgd blijven na afloop van het traineeprogramma!
Dit artikel komt uit het Whitepaper 10 tips bij het opzetten van een traineeship. Je download ‘m hier.