Talentprogramma’s ontwerpen: waarom m’n eerste niet het beste was

Talentprogramma's ontwerpen: waarom mijn eerste niet het beste was

Het eerste talentprogramma dat ik maakte was niet bepaald het beste. Terwijl we er wel enorm ons best op hadden gedaan? Hoe dat kon gebeuren? In dit artikel vertel ik je over een belangrijke les die ik leerde bij het ontwerpen van talentprogramma’s.

Laagdrempeliger & aantrekkelijker

Zelf ben ik door de jaren heen enorm fan geworden van persoonlijke ontwikkeling en wat persoonlijk leiderschap je zoal kan brengen. Al sinds mijn zeventiende volgde ik talloze opleidingen, trainingen en cursussen die hieraan bijdroegen.

De trainers en programma-ontwerpers waarmee ik graag werk, delen deze fascinatie vaak. Dat leidde er destijds toe dat we deelnemers graag wilden meenemen op het niveau waar wij aanbeland waren: diepgaande indrukwekkende thema’s en oefeningen. Terwijl veel starters en young professionals in een fase zitten waarin ze daar nog helemaal niet op zitten te wachten of het bestempelen als ‘zweverig’ of ‘moeilijk aan mijn praktijk te linken’.

Logisch, voor hen mag een talentprogramma dus best wel wat laagdrempeliger en aantrekkelijker ingestoken worden.

Verschillende niveaus

Ik heb de afgelopen jaren heel erg geleerd dat het er bij talentprogramma’s vooral om gaat op welk niveau je thema’s behandelt. Als je dertig jaar of ouder bent heb je al een stuk meer bagage dan een starter. Je bent al tegen flink wat muren aangelopen en hebt waarschijnlijk al eens wat uitdagingen in je leven ontmoet. Misschien heb je ook al wel een keer een cursus of een training gevolgd waardoor je kennis hebt gemaakt met persoonlijke ontwikkelingsthema’s. Toch zegt dit natuurlijk niet dat je al een meester bent in persoonlijk leiderschap.

Wat ik leerde is dat je talentprogramma’s voor starters en young professionals op allerlei niveaus kunt insteken. Als je het hebt over basale onderwerpen die wij bij Careerwise belangrijk vinden zoals, reflecteren, persoonlijk leiderschap, maar ook persoonlijke effectiviteitstrainingen zoals timemanagement of communicatievaardigheden, dan kan je dezelfde onderwerpen op wel tien verschillende niveaus van diepgang behandelen.

Twee soorten groepen starters

En hoewel dezelfde thema’s vaak interessant zijn voor alle starters en young professionals moet het niveau waarop je die thema’s binnen een talentprogramma behandelt en de diepgang die je eraan geeft verschillend zijn.

Bij Careerwise onderscheiden wij bij het maken van talentprogramma’s vaak twee groepen young professionals:

  • met 0 tot 4 jaar werkervaring.
  • met 5 of meer jaar werkervaring (tot de leeftijd van 35 jaar).

Meerwaarde van inzien

Het eerste talentprogramma dat ik ontwierp was gericht op de startersgroep, maar ontworpen met de diepgang waar wij onszelf als trainers en programmadesigners op dat moment bevonden. Terwijl ik dacht ‘Hé, maar dit is toch een fantastisch programma met alles wat ik had willen leren en waarover wij als team super enthousiast zijn?’, kwam ik erachter dat de millennials voor wie het ontwerp destijds gemaakt was zich vooral praktisch geholpen wilden voelen en daarnaast heel goed nieuwsgierig te maken zijn naar meer.

Bijvoorbeeld door een talentprogramma meer over de as van persoonlijke effectiviteit en praktische vaardigheden in te steken, waarbij we ze via die ingangen kennis laten maken met wat persoonlijk leiderschap eigenlijk is. Hoe je aan het roer gaat zitten en effectief gedrag kunt leren inzetten voor jezelf en je organisatie.

Inmiddels bieden we onderwerpen waar wij bij Careerwise enorm in geloven heel laagdrempelig en ervaringsgericht aan met daarbij concrete handvatten en tips & tricks over hoe je daar slim en effectiever door kunt handelen. Als je doorhebt hoe bepaalde thema’s uit een talentprogramma je direct kunnen helpen dan zie je daar snel de meerwaarde van in.

Eerste zaadjes planten

Wat we op deze manier doen is op succesvolle wijze en op al die verschillende thema’s eerste zaadjes planten bij millennials en Generatie Z, zodat zij net zo enthousiast worden over persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap als wij. We maken samen met hen een begin aan een voor ieder zeer persoonlijke reis die nog lang na deelname aan onze (talent)programma’s voortduurt.

Ik moet daarbij vaak aan een zinnetje denken wat mijn moeder vroeger regelmatig tegen mij zei als ze me graag iets bij wilde brengen of mee wilde geven waaraan ik nog even moest wennen: ‘je zult nog wel eens aan me denken later’.

Talentprogramma’s

Ik geloof dat deelnemers van onze talentprogramma’s en trainingen in hun verdere leven nog vaak aan hun deelname van ooit zullen denken. En daarmee vind ik het geweldig werk wat we doen met ons Team Careerwise!

Tags: ontwerpen van talentprogramma's, talentprogramma, Traineeship
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Talentprogramma’s ontwerpen: waarom m’n eerste niet het beste was'?